Alig egy hete nyitotta meg kapuit San Franciscóban a legmodernebb Apple Store a méltán híres Union Square-en. Az Apple saját szavaivel élve az üzlet, kétséget kizáróan az Apple Store-ok elsőszámú zászlóshajója. Már, ami a kiemelt helyen található boltokat illeti. Ezekben a prémium boltokban lehet majd egyébként először megkaparintani a 2016 szeptemberében érkező iPhone 7-et, és a hozzá tartozó eredeti iPhone 7 tokokat is.

Laikus szemmel is könnyű észrevenni, hogy közel sem volt olcsó beruházás a San Franciscó-i Apple Store felhúzása. A BuildZoom egy építési terveket gyűjtő oldal, ők vadászták össze az összes üzlethez kötődő, fellelhető dokumentumot is, melyekből fény derül egy pár részletre az építkezés valódi költségeiről.

Egyre drágábbak az Apple boltok

A nívósabb helyeken lévő Apple Store-ok, mindig is híresek voltak az üveglépcsőikről, melyekre még Steve Jobs is büszkén tekintett. A különlegességük abban rejlik, a többi átlagos üveglépcsővel szemben, hogy minden esetben maguk az üveglapok adják a teherviselő szerkezet alapját, vagyis nem csak díszítő funkcióval bír. Ez természetesen az árán is jól látszik. A Union Square-en megnyitott üzlet esetében a két lépcsősor együttesen majdnem 1 millió dollárba, vagyis nagyjából 280 millió forintba került. A korlátok ára pedig darabonként 50 ezer dollárnyi költséget jelentett.

Az Apple boltoktól megszokottan, nem voltak kimondottan olcsók az épület tetején megtalálható napelemek sem, amelyek természetesen képesek energiával ellátni az egész üzletet nyitvatartási időben. Ez 800ezer dollárba került.

Az üzleten, a iPhone 7 telefonokkal ellentétben, itt az Apple-logó volt a legolcsbb, ami mindössze 2000 dollárjába fájt a cégnek. Ez átszámolva alig több, mint fél millió forint.

A BuildZoom által összeszedett építési engedélyek nagyjából 23,6 millió dolláros költségvetést rajzolnak ki. Ebben persze nincs benne minden, tehát nagyon valószínű, hogy a végleges ár ennél is magasabb lett.. Becslések szerint a végső ár valahol 50 millió dollár körül lehetett.