Ha a legjobb zenei streaming szolgáltatásokról van szó, azonnal az Apple Music és a Spotify jut eszünkbe – ami nem meglepő, hiszen a fizetős előfizetők számát tekintve ők vezetik a versenyt. Mivel különböző funkciókkal rendelkeznek, amelyek az egyes felhasználókat szolgálják ki, nehéz lehet választani a kettő között. Vizsgáljuk meg egy kicsit mélyebben az Apple Music vs. Spotify kérdést, hogy megtudjuk, melyik a megfelelő zenei streaming szolgáltatás a számodra. És ebbe az összehasonlításba belevettük a feltörekvő a Google Podcast-ot is.

Mi az a Podcast?

A podcast olyan program, amelyet digitális formátumban az interneten keresztül letölthetővé tesznek. Például digitális hangfájlok epizódszerű sorozata, amelyet a felhasználó letölthet egy személyes eszközére, hogy aztán az általa választott időpontban meghallgathassa. A Podcast elsősorban audio média, azonban egyes programok kiegészítő videokomponenst is kínálnak. A streaming alkalmazások és podcasting szolgáltatások kényelmes és integrált módot biztosítanak a személyes fogyasztási sorok kezelésére számos podcast-forrás és lejátszóeszköz között. Léteznek podcast keresőmotorok is, amelyek segítenek a felhasználóknak az epizódok megtalálásában és megosztásában.

Az elérhető podcastok választéka

Ha az Apple Podcasts vagy valamelyik versenytársa közül választasz, meg kell győződnöd arról, hogy kedvenc műsoraid elérhetőek az általad preferált platformon. Ahogy arról a Forbes 2022-ben beszámolt, a Spotify négymillió podcast érhető el az alkalmazáson keresztül. Az Apple Podcasts, a Google Podcasts és a Spotify mindegyike egyedi kialakítású; a legjobb választás végső soron az te egyéni preferenciáidtól függ.

A Spotify letisztult felhasználói felülettel rendelkezik, és a Podcasts & Shows fül alatt könnyen felfedezheti elmentett műsorait. Az iOS-alkalmazásnak három füle van – egy a kezdőlapnak, egy másik a keresésnek, a harmadik pedig a könyvtárnak. Természetesen nem szabad elfelejtenie, hogy – az Apple Podcasts és a Google Podcasts szolgáltatásokkal ellentétben – a Spotify a zenét is tartalmazza.

A Google Podcasts viszonylag egyszerű felhasználói felülettel rendelkezik. Találsz egy kezdőlapot, amelyen a feliratkozott műsorok epizódjai láthatók, valamint egy felfedező lapot és egy másik lapot a tevékenységének. Az Aktivitás fülön böngészhet a letöltések, az előzmények, a feliratkozások és egyebek között.

Az Apple Podcasts ezzel szemben négy füllel rendelkezik. Ezek egyikén böngészhetsz a podcastok között, valamint könnyedén hozzáférhetsz a könyvtárában lévő összes podcasthoz. Máshol az alkalmazásban vannak funkciók a kereséshez és annak eldöntéséhez, hogy mit hallgass meg legközelebb.

Jellemzők és funkciók

Az Apple Podcasts, a Spotify és a Google Podcasts eléggé különbözik a funkcióikban. A Google Podcasts meglehetősen egyszerű; lehetőséged van podcastok keresésére és a könyvtáradba való felvételére, és azt is kiválaszthatod, hogy milyen sebességgel szeretnéd hallgatni őket.

A podcastplatformok közül vitathatatlanul a Spotify a legdinamikusabb. A másik kettőtől eltérően az alkotók videókat is feltölthetnek a beszélgetésükhöz – így lehetőséged van arra, hogy megnézd, ha szeretnéd. Azt is kiválaszthatod, hogy 15 másodpercet szeretnél-e visszatekerni vagy előretekerni, valamint változtathatod a sebességet és még sok mást is.

Az Apple Podcasts nem rendelkezik videofunkciókkal, de a podcastok hallgatásának sebességét így is módosíthatja. Ráadásul AirDropon vagy linkek másolásán keresztül megoszthatod – a 15 másodperces visszatekerés és a 30 másodperces gyorselőretekerés mellett.

Használat Apple-eszközökön

Előfordulhat, hogy úgy döntesz, hogy kedvenc podcast-epizódjaidat több eszközön is hallgatni szeretnéd. És ha ebbe a kategóriába tartozik, akkor az egyes platformok készülékközi képességeinek megértése kulcsfontosságú.

Ahogy valószínűleg kitalálta, az Apple Podcasts több Apple-eszközön is elérhető. Letöltheted az alkalmazást iOS-re és macOS-re, és az Apple Watch-on is használhatod. Ezeken az eszközökön felül a szolgáltatás az iPadeden is elérhető. A Spotify hasonlóan elérhető iOS-en, Macen, Apple Watch-on és iPaden. A Google Play-t Macen és iOS-en, valamint iPad eszközökön is használhatod. Ha mindegyik platformon bejelentkezel a fiókodba, azonnal hozzáférhetsz kedvenc műsoraidhoz és epizódjaidhoz.

Árképzés és előfizetés

Míg a három podcasting platform meglehetősen hasonló a készülékeken átívelő képességek tekintetében, az árképzés tekintetében jelentősen eltérnek egymástól. Az alkalmazás letöltése teljesen ingyenes, ha a Google Podcastsot szeretné használni. Sőt, a szolgáltatást fizetős előfizetés nélkül is használhatja. Mindössze egy Google-fiókra van szükséged; miután bejelentkeztél, már mehetsz is.

A Spotify szintén ingyenesen használható, de csak akkor, ha hajlandó vagy elfogadni a hirdetéseket. Ha nem, akkor fizetős előfizetésre lesz szükséged. A platform standard előfizetése 9,99 dollárba kerül havonta, ha az Egyesült Államokban élsz; ha más országban élsz, az árak némileg eltérhetnek.

Ha te is és partnered is gyakran hallgatják a Spotify-t, érdemes megfontolni a Duo csomagot – amely havi 12,99 dollárba kerül. Eközben a családi csomag – amely akár hat fiókot is lehetővé tesz – havi 15,99 dollárba kerül. Diákként havi 4,99 dollárért is hozzájuthatsz a Spotify-hoz. Az Apple Podcasts podcastok feltöltéséhez fizetős előfizetésre van szükség. De ha csak műsorokat hallgatsz, akkor ezt megteheted csomag vásárlása nélkül is.

Offline lehetőségek

Ha szeretsz útközben hallgatni, érdemes olyan platformot választanod, amely lehetővé teszi, hogy internetkapcsolat nélkül hallgasd a műsorokat. A jó hír az, hogy mindhárom általunk említett alkalmazás lehetővé teszi a műsorok letöltését offline hallgatáshoz.

Miután letöltötted a műsorokat, mindegyik alkalmazás rendelkezik külön mappákkal, ahol elérheted ezeket a műsorokat, hogy a neked megfelelő időpontban hallgathasd őket.

Melyik podcasting platformot választja az Apple készülékéhez?

Az Apple Podcasts és a Spotify a két legnépszerűbb podcasting-alkalmazás az iPhone-felhasználók körében, és nem meglepő, hogy miért. A páros felhasználóbarát felületeket, több millió epizódot és az alkalmazások különböző nyelveken történő testreszabásának lehetőségét kínálja. Bár a Spotifyért fizetni kell, a befektetés a legtöbb esetben megéri.

Bár a Google Podcasts nem olyan elterjedt, mint az Apple Podcasts vagy a Spotify, a legnépszerűbb epizódok közül rengeteget kínál. Ráadásul könnyedén navigálhatsz az alkalmazásban – és nem kell aggódnod az előfizetés megvásárlása miatt.