Az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max telefonokat olyan embereknek tervezték, akiknek fontosak a részletek. A tavalyi iPhone-okhoz képest jelentősek a fejlesztések, de első pillantásra nem nyilvánvalóak. Csakúgy, mint a hagyományos iPhone 13 és 13 Mini esetében, a 13 Pro esetében is a legfontosabb fejlesztések az akkumulátor élettartamát és a kamerarendszert érintik. A 13 Pro egy harmadik jelentős javulással, a nagy frissítési frekvenciájú képernyővel egészül ki, ami első ránézésre is szemet-gyönyörködtető.

Az akkumulátor, a kamera és a képernyő frissítése úgy hangzik, mint egy sima ráncfelvarrás; úgy hangzik, mint az úgynevezett “S” frissítések, amelyeket az Apple az iPhone-ok esetében használt, mielőtt az elnevezési sémák kiszámíthatatlanná váltak. És az is igaz, hogy a dizájn gyakorlatilag megegyezik a tavalyi iPhone 12 Pro készülékével. De ezek a feltételezések nem igazán adnak igazat annak, hogy valójában mekkora változásokról van szó.

iPhone 13 Pro és Pro Max akkumulátor

Az a változás, amely valószínűleg a legtöbb ember számára a legnagyobb hatással lesz, az akkumulátor élettartama. Az Apple szívesen elmondja, hogy az akkumulátor javulása egy sor frissítésből adódik, beleértve az új A15 Bionic processzor nagyobb hatékonyságát és az új kijelző energiafelhasználásának megváltoztatását. Biztos vagyok benne, hogy mindez igaz, de ugyanilyen biztos vagyok benne, hogy a legnagyobb hozzájárulást egyszerűen az jelenti, hogy az akkumulátorok nagyobbak, mint a tavalyi modellben voltak.

A 13 Pro, 11 százalékkal nagyobb akkumulátorral rendelkezik, a 13 Pro Max akkumulátora pedig elképesztő, 18,5 százalékkal nagyobb az előd modellhez képest. Az Apple által idézett javulás a 12 Pro modellekhez képest a 13 Pro esetében másfél órával, a 13 Pro Max esetében pedig két és fél órával több használatot jelent – pedig a 12 Pro Max már akkor is egy akkumulátoros szörnyeteg volt.

Nagyobb akkumulátor, hosszabb készenlét

A telefonok még csak valamivel kevesebb, mint egy hete vannak nálam, így a használat nagy részét a kisebb iPhone 13 Pro-ra összpontosítottam, egyfajta legrosszabb esetre vonatkozó tesztként. És az eredményeim összhangban vannak az Apple állításaival. Egy olyan napon, amikor nagyon erőltettük a telefont sok 4K videóval és a képernyő maximális fényerejével, kora reggeltől este 11-ig még mindig 20 százalékos töltöttséggel működött – a képernyőidőt nyomon követő alkalmazásban valahol északra négy óra nagyon erős használat mellett. Egy kevésbé intenzív használatú napon hét órát töltöttem a képernyőn, mielőtt az alacsony töltöttségi szintre figyelmeztető jelzés beindult volna.

Ami az iPhone 13 Pro Max-ot illeti: ez egy fenevad. Úgy tűnik, nem tudom egy nap alatt kiiktatni ezt a telefont anélkül, hogy szándékosan ne készítenék rengeteg 4K videót. Még tovább bírja, mint a tavalyi Pro Max. Általában habozom lelkesedni az akkumulátor élettartamáról, mert az emberek telefonhasználata annyira eltérő lehet, de magabiztosan mondhatom, hogy a 13 Pro Max a legtöbb embernek jóval a második napjába is belefér. Az extra akkumulátor némi súlyt ad, de szerintem megéri.

Lényeg a lényeg: Sokkal magabiztosabban sétálok ki a házból egy hosszú napra külső akkumulátor cipelése nélkül. Számomra az a határ, amit egy okostelefonnak át kell lépnie, hogy bízom benne, hogy egy átlagos napot át tudok vészelni akkumulátoros aggodalom nélkül. Mind a 13 Pro, mind a 13 Pro Max könnyedén eléri ezt a célt.

iPhone 13 Pro dizájn és műszaki adatok

A tavalyi év nagy dizájnfrissítés volt az iPhone számára, lapos oldalakkal, 5G-vel és MagSafe töltéssel. Az idei modellek mindezt megörökölték, a dizájnt csak apróbb változtatásokkal. A legszembetűnőbb a képernyőn lévő bevágás. Kicsit kisebb lett, de csak vízszintesen – még mindig ugyanolyan mértékben nyomódik bele abba, amit nézel. Az Apple nem csinált semmit azzal az extra hellyel sem a tetején, ami azt jelenti, hogy továbbra sem láthatod az akkumulátor százalékos értékét anélkül, hogy lehúznád a vezérlőközpontot.

A másik dizájnbeli változás, hogy az új iPhone-ok szinte észrevehetetlenül nehezebbek és egyben vastagabbak is az egész testükön a tavalyi modellekhez képest. Viszont mindkét telefonon jelentősen nagyobbak a kameradudorok, ami azt jelenti, hogy a 12 Pro tokok nem fognak passzolni a 13 Pro-ra. Úgy gondolom, hogy a kompromisszumok megéri a jobb akkumulátor-üzemidő és kamerarendszer miatt.

A Design gyakorlatilag megegyezik a tavalyi modellel

Ellentétben sok androidos telefonnal, amelyek kijelzője finoman ívelt a széleken, az Apple-nél még mindig van egy kis keret a képernyő körül. A széleken lévő sínek fényes rozsdamentes acélból vannak, amelyek felveszik az ujjlenyomatokat, a hátlapon lévő üveg sima matt. Az előlapon az Apple Ceramic Shield kivitelét használják a repedések megelőzésére, a kamera lencséi pedig zafírból készültek. Ez egy gyönyörű telefon, és azt hiszem, ez egy hatalmas előrelépés az ívelt oldalakhoz képest, amelyeket az iPhone-okon láttunk a 6-tól egészen a 11-ig.

A kamerarendszeren és a képernyőn kívül a legfontosabb specifikáció az új A15 Bionic processzor, amely valóban gyors. De mint mindig az iPhone-ok esetében, ennek a sebességnek az elsődleges célja az, hogy a telefon még évek múlva is gyorsnak tűnjön, nem pedig az, hogy gyorsabbnak tűnjön, mint a tavalyi készülék. Van azonban egy csomó olyan kamerafunkció, amelyet úgy tűnik, hogy az A15 lehetővé tesz. Arra is csak felhívom a figyelmet, hogy a 13 Pro modellek öt GPU-magot kapnak a normál 13-as négyhez képest, de ez a plusz mag úgy tűnik, hogy a nagyobb sebességen túl semmi konkrétumot nem tesz lehetővé.

iPhone 13 Pro tokok és védelem

Érdemes figyelni arra, hogy a legújabb 2021-es Apple készülékek habár külső méretben megegyeznek a tavalyi modellel, a szélesebb és nagyobb területet foglaló kamerakivágás miatt új telefontok után kell néznünk. Kiemelkedően fontos a védelem a jelenlegi modell esetében, ezért mi kizárólag a legjobb védelemmel rendelkező tokokat hoztuk el neked és az új iPhone 13 Pro tokokat itt találod.

Az új 2021-es modellekben hardveresen és szoftveresen is össze vannak kötve az alkatrészek, köztük a kijelző is az alaplappal. Ez azt jelenti, hogy ha még eredeti Apple kijelzőre is akarnánk kicserélni a törött üvegünket, a kijelző nem fog működni. Az egyedüli javítási lehetőség az Apple hivatalos szervizében van, ebben az esetben pedig majdnem 200 ezer forintot is otthagyhatunk egy iPhone 13 Pro kijelzőért.

iPhone 13 Pro tárhelyek

Az alap tárhely továbbra is 128 GB-nál kezdődik, de a felső végén van egy új 1 TB-os opció. Ez nevetséges mennyiségű tárhely egy telefon esetében, de ha egy csomó ProRes videót tervezel forgatni, akkor ezt érdemes megfontolni. A képernyőméretek és felbontások megegyeznek: 6,1 hüvelyk, 1170 x 2532 pixel a 13 Pro és 6,7 hüvelyk, 1284 x 2778 pixel a 13 Pro Max esetében.

Ami a hálózatépítést illeti, az Apple a Mid-Band 5G támogatásának bővítésére összpontosít – az a fajta, amely valóban többet számít majd, mint az UWB változat, amely csak bizonyos utcasarkokon érhető el igazán. Ez valójában csak annyit jelent, hogy az Egyesült Államokban a 13 Pro készen áll az 5G jövőre, ami akkor jöhet, ha a szolgáltatók betartják az ígéreteiket (eddig nem tették, de talán jövőre). Mint általában, ha sokat utazik, érdemes szemmel tartani a különböző régiókban forgalmazott több változaton elérhető sávokat.

Végül, bár tudom, hogy ez egy elveszett ügy, és hogy úgy hangzik, mint egy megszakadt lemez, még mindig úgy gondolom, hogy az Apple-nek át kellene váltania az iPhone-t a Lightning csatlakozóról USB-C-re. Továbbá továbbra is úgy gondolom, hogy az Apple hibát követett el, amikor nem használta ki az erre kínálkozó nyilvánvaló lehetőségeket a nagy iPhone X és iPhone 12 újratervezésekkel. Megértem az okokat, amiért nem váltott, és nem értek velük egyet. Különösen egy “Pro” telefonon a szabványos kábel hihetetlenül kényelmes és hasznos lenne mind a töltéshez, mind más kiegészítők csatlakoztatásához adapterek nélkül.

iPhone 13 Pro kamera és fotózás

Az iPhone 13 Pro és a 13 Pro Max kamerarendszerei idén azonosak, ami azt jelenti, hogy nem kell megvenned a nagyobb és drágább telefont ahhoz, hogy a legjobb fotókat kapd. És tényleg a legjobb fotókra gondolok, mert nincs még egy olyan telefon a piacon, amelyik felveszi a versenyt az iPhone 13 Pro-val. (A Google hamarosan megjelenő Pixel 6 persze még nem jelent meg, amikor ezt a cikket írom, de lesz dolga vele.)

Az Apple a 13 Pro kamerarendszerére vonatkozó marketingje szerint ez a “valaha volt legnagyobb előrelépés”. Nem tudom, hogy ilyen messzire mennék-e, de arra sem emlékszem, mikor mondtam utoljára annyiszor, hogy “hűha, nézd ezt a fotót”, mint a felülvizsgálat során.

Telán azt lehet legjobban kiemelni, hogy az iPhone 13 Pro egy olyan telefon, amely azoknak való, akik figyelnek a részletekre. Erős napfényben vagy normál fényben az ezekkel a telefonokkal készített képeket nagyon nehéz megkülönböztetni az iPhone 13-tól vagy akár az iPhone 12-től. Jó megvilágításban szinte bármelyik csúcskategóriás okostelefon nagyon kompetens manapság.

Ahol a Pro 13 kamerarendszere brillírozik, az a gyenge fényviszonyok között van. A fő nagylátószögű érzékelő idén hatalmas frissítésen esett át. Ellentétben az androidos telefonokkal, amelyek nagy megapixelszámot hajszolnak, majd “pixelbinninget” alkalmaznak a gyenge fényviszonyok elérése érdekében, az Apple ragaszkodik a 12 megapixelhez, ami ugyanaz a felbontás, mint amit a 2015-ös iPhone 6S óta használ. Maga az érzékelő most sokkal nagyobb, és 1,9 µm-es pixelekkel rendelkezik, ami körülbelül akkora, mint bármi, amit eddig okostelefonon láttunk. Mindennek tetejébe pedig az objektív most már f/1,5 rekeszértékkel rendelkezik.

Mindezek együttesen egy olyan kamerát eredményeznek, amely más telefonokhoz képest nagyon gyorsan hatalmas mennyiségű fényt képes befogadni. Az Apple számításos fényképezésének némi tuningolásával és fejlesztésével kombinálva a 13 Pro gyenge fényviszonyok mellett nyújtott teljesítménye egyszerűen felülmúlhatatlan.

Kevesebb a képzaj gyenge fényben, és nagyobb a dinamikatartomány gyenge, sőt közepes fényben is. Az Apple azt is elmondta, hogy módosította a fekete pont kezelésének módját, így az árnyékok expozíciója is pontosabb lett – a 13 Pro egyszerűen hajlandóbb sötéteket sötétnek hagyni, miközben a világosabb területeket pontosan exponálja. Olyan helyzetekben, amikor a 12 Pro agresszívan éjszakai módba ugrana, és mindent megvilágítana, a 13 Pro-nak gyakran nincs szüksége éjszakai módra. És amikor a 13 Pro mégis éjszakai üzemmódba kapcsol, kétszer olyan gyorsan végigmegy az expozíciós folyamaton.

Ha a telefont közel viszi a témához, láthatja, hogy a kamera kerete átvált ultraszélesre, amikor a téma körülbelül 10 cm-re van. Megpróbálja megtartani ugyanazt az alapvető képkivágást egy kivágással, de úgy tűnik, nem mindenki lelkesedik érte: Az Apple a felülvizsgálat előtti este e-mailben közölte velünk, hogy később szállít egy szoftverfrissítést, amelyben az automatikus átkapcsolás kikapcsolható. Ezután addig tolhatod a képet, amíg akár 2 cm-re is megközelíted, és még mindig fókuszált képet kapsz. A fényképek, amelyeket készít, jobbak, mint a manapság sok Androidos telefonon található, különmegoldásként használt makróobjektívek. Ez egy szórakoztató funkció.

A nagylátószögű kamera kapta a leglátványosabb frissítést, de a kedvencem az új teleobjektív. Az Apple 3X zoomot állított be, ami 77 mm-es gyújtótávolságnak felel meg, és a 12 Pro Max 2,5X / 65 mm-es értékéről emelkedett. Ez a megnövelt zoom azt jelenti, hogy f/2,8-as rekeszértékre csökken (f/2,2-ről f/2,2-re), de bármilyen gyenge fényviszonyoknál ez veszteséget is jelent, azt bőven ellensúlyozza az objektív éjszakai üzemmódjának hozzáadása. Az Apple nem játszik a 100X szuperzoomos játékkal; ehelyett a minőségre összpontosít a 3X optikai zoomnál, például portréfotózáshoz.

iPhone 13 Pro és Pro Max kijelző, 120hz

Az iPhone 13 Pro és Pro Max végre olyan képernyőfunkciót kínál az iPhone-felhasználóknak, amellyel a zászlóshajó Android-telefonok már jó ideje rendelkeznek: a magasabb frissítési frekvenciát. Az Apple márkajelzése a képernyőre a “Super Retina XDR kijelző ProMotionnel”, és a fontos rész a ProMotion, ami eddig csak az iPad Pro-n volt.

Történelmileg az iPhone eddig 60 Hz-en (vagyis másodpercenként 60-szor) tudta frissíteni a képernyőjét, de az új iPhone 13 Pro esetében már 10 Hz-től egészen 120 Hz-ig variálható a frissítési frekvencia. Az Apple egy LTPO (Low-Temperature Polycrystalline Oxide) panel nevű OLED-kijelzőtípust használ, amely technológiát először a Samsung telefonjaiban láthattunk. Széles dinamikatartománya van, sokkal fényesebb lehet, és kevesebb energiát is fogyaszt, mivel a képfrissítési frekvencia csökkenthető.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a görgetés és az animációk sokkal simábbnak tűnnek. Az akkumulátor élettartamának is előnyei vannak, mivel ha semmi sem mozog a képernyőn, a képernyőnek ritkábban kell frissítenie, ezért kevesebb energiát fogyaszt.

Mindez nem újdonság az Android-felhasználók számára, de ha még nem használtál magas frissítési frekvenciájú kijelzőt telefonon, akkor kicsit nehéz lehet elmagyarázni, hogy miért jelent ez különbséget. Ez duplán igaz az iPhone-okra, mivel az Apple sokáig megúszta, hogy ne tegyen nagy frissítési frekvenciájú képernyőt az iPhone-ra, mivel az iOS önmagában egy nagyon sima operációs rendszer, amelynek animációiban nincs sok bénázás.

Amikor az iPhone 13 Pro-n görgetek, a szöveg olvasható marad, ahelyett, hogy elmosódottá válna. A képernyőn mozgó dolgok simábbak. Sokkal inkább úgy érzem, hogy az ujjammal közvetlen interakcióban vagyok, mert az iPhone szó szerint képes a mozgásomhoz igazodva változtatni a frissítési sebességét.

Az Apple megvalósítása is okos: az iOS figyeli, hogy milyen tevékenység történik a képernyőn, és ehhez igazítja a frissítési sebességet. Így a képernyő például a videóalkalmazásokban a 24FPS képkockasebességhez igazodik. Az Apple elmondása szerint az alapértelmezett eszközeivel, például a Swift-tel kódolt alkalmazások ingyenesen megkapják ezeket az előnyöket, és a fejlesztők hozzáférhetnek olyan eszközökhöz, amelyekkel frissíthetik alkalmazásaikat a ProMotion támogatására, ha úgy kívánják.

Értem, ha mindez nagyon bután hangzik. Ez nagyon is egy prémium funkció, ami inkább az élményről szól, mint bármi praktikusról. Pontosan ez a ProMotion, és szerintem pontosan ez az, amit egy több mint ezer dollárba kerülő telefontól elvárhatunk. Hasonló volt a történet, amikor az Apple saját nagy sűrűségű Retina Display-jei megjelentek. Miután sokan megtapasztalták a szebbik nemet, zavarta őket a hiánya.

 

Hallottam az összes találgatást arról, hogy az Apple miért várt ilyen sokáig ennek a funkciónak a bevezetésével, és nem igazán veszem be egyiket sem. Elismerem, hogy a magas frissítési frekvencia a “nice to have” megtestesítője, de az Apple extravagáns Pro telefonjainak egyik lényege, hogy a legszebb élményt nyújtsák. Most végre így is van. Döntő fontosságú, hogy az Apple kiváló munkát végzett a megvalósítással.

iPhone 13 Pro vélemény és összegzés

A ProMotion kijelző tökéletes példája annak, amit az iPhone 13 Pro és Pro Max készülékekkel kapunk. Ez egy olyan fejlesztés, amely talán csak keveseknek számít kifejezetten, de finoman szólva is szebbé teszi mindenki életét, aki használja. Az akkumulátor élettartamának javítása persze nem ennyire finom, sőt a kijelző miatt inkább visszalépés az iPhone 12 szériához képest.

Ami a kamerát illeti, mindkét irányba látom. Amikor fotókat és videókat osztasz meg a közösségi médiában, és amikor telefonon nézegeted őket, a különbségek legfeljebb finomak – de ott vannak, ha keresed őket. Ha pedig nem csak az Instagramra használod az iPhone kameráját, akkor értékelni fogod a frissítéseket, mindne egyéb esetben szinte minimális a különbség az elődmodellhez képest.

A lista a jelentős dolgokról, amikre panaszkodni tudok ezekkel a telefonokkal kapcsolatban, szinte elképesztően rövid. (Bár, ahogy az várható volt, napokig tudnék civakodni az olyan apróságokon, mint az értelmes MagSafe ökoszisztéma hiánya, a lightning port, vagy az iOS 15-nek az értesítések kezelésének módja).

Az iPhone 13 Pro egy nagyon egyszerű és szinte semmitmondó frissítés lett. Az eddigi iPhone 12 Pro tulajdonosoknak nagyon oda kell figyelniük, hogy észrevegyenek bármilyen különbséget, és a tavalyi modell lecserélésének a legújabbra valószínűleg nincs sok értelme. De ha valami régebbi iPhone modellt használsz, vagy akár egy Android készülékről váltanál, akkor az iPhone 13 egy nagyon megbízható és jó választás lehet. Akárhogy is, ha elkezdesz figyelni a részletekre, készülj fel arra, hogy gyorsan lenyűgözhetnek.