A MacOS oprendszer egyetlen legalapvetőbb programja a Disk Utility Lemezkelező, amely a gépünk, legyen az Macintoss vagy Macbook, belső és a külső lemezek karbantartását és törlését szolgálja

Valamint információt szolgáltat a tartalmukkal és telítettségükkel kapcsolatosan is. Ez a program segít, ha a gépben található lemezzel valamilyen fájlrendszeri hiba lenne, rendben tartja a rendszer jogosultságokat szoftver frissítések előtt és után, illetve tud formázni egyetlen gépbe helyezett vagy a csatlakoztatott újabb tárhelyet, és akár az OS X Lion Recovery HD elnevezésű karbantartást végző külön partícióról is használhatjuk, tehát akkor is lehetséges a használata, ha a rendszerünknek bármilyen szoftveres problémája lenne.

A Disk Utility Lemezhasználó

a Macintosh HD : Applications Alkalmazások : Utilities Segédprogramok (Command + Shift + U) mappában található, és elindítása után a gépben található és ahhoz csatlakoztatott adathordozókat és a rajtuk található partíciókat mutatja. Alap kiépítésben a legtöbb Mac egyetlenetlen adathordozóval alkalmaz, és azon egyetlen darab található partíció van, amely a rendszert tartalmazza, és gyárilag Macintosh HD a neve. (Egyetlenes gépeket gyárilag kettő vagy akár négy adattárolóval is lehet rendelni, úgy az iMac és Mac mini modellekben kettő merevlemez vagy szilárdtest lemez, a régebbi szürke Mac Pro modellekben 1-2-3-4 merevlemez vagy szilárdtest lemez foglalhat helyet. Az Apple Macintosh HD-nek hívja el az SSD-ket is.) Noha minden Mac-en egyetlen partíciót találunk, és a Disk Utility is mutat meg, a macOS Lion bemutatása óta a gép rendszertárhelyén bemutatik a Recovery lemez, amelyről a bekapcsolás után a Command + R billentyűparancsot lenyomva tartva tudjuk elindítani a Mac-et. (Erről bővebben később, illetve külön cikkben.)

A Disk Utility nem látja a Recovery HD partíciót, de a Disk Utility parancssoros alkalmazása segítségével (diskutil) lehetőségünk van megtekinteni a jelenlétét és akár fel is csatolni. Ehhez a Utilities Segédprogramok mappában található Terminal alkalmazást lehet elindítanunk, és ott a diskutil list parancsot beírni. Ez listázza a géphez kapcsolt lemezeket. A mellékelt képen található, hogy a parancssorban lényegesen részletesebb információt kapunk a gépen található partíciókról, mint a Disk Utility, de ennek az az könnyű oka van, hogy a felhasználók többségének nem szükséges a rendszer működéséhez használatos partíciókat találni és ismerni, elegendő a felhasználói partíciók kezelésére lehetőséget adni. A Recovery HD partíciót a rendszerünkben a Terminal programon belül a diskutil mount paranccsal és a lemez azonsítójának beírásával tudjuk felcsatolni: tehát a képen illusztrált rendszeren a diskutil mount disk0s3 parancs beírásával és a Return (Enter) lenyomásával csatolódik fel ez a partíció a Desktop Íróasztal felületére.

 A Terminalban futó diskutil alkalmazás az audió CD egyetlenes számait is külön partícióként ábrázolja, mivel technikailag a CD-k sávjait úgy értelmezi a rendszer, csak a grafikus használó felület (a Finder) fordítja le nekünk egyetlen CD ikonra és benne található zenei fájlokra. Ez az oka a Terminal listán található sok partíciónak, a Desktop Íróasztal felületén bemutató hattal szembeni huszonhat darabnak.

Információ a lemezek adattartalmáról

Az Apple az OS X El Capitan rendszerben teljesen átdolgozta a Disk Utility korábbi bemutatését, és olyan funkciót ültetett a programba, amely előtte a System Information Rendszerinformáció elnevezésű alkalmazásban volt elérhető. Ez pedig az adott lemez tartalmának elemzése, és tételes bemutatása kategóriák szerint. A Disk Utility Lemezhasználó felületén egyetlen partíciót kattintva a program részletesen tájékoztat arról, hogy mennyi helyet találnak el az alkalmazások, fényképek, zenei anyagok, filmek, egyetlenéb tartalmak, és mennyi a szabad hely. Ezeket a program kék, piros, narancs, zöld, sárga és fehér színekkel jelöli. Az információk között emellett felleljuk a kapacitást, a jogosultságok feltételes használatát, valamint a fizikai kapcsolatot. A belső lemezeknél például a PCI információ jelenik meg, míg a Transcend JetDrive Lite SDXC kártya esetén az alaplapi USB kapocsra utal a program.

Karbantartás

A Disk Utilty Lemezhasználó legelső felülete, amellyel érintkezünk, a First Aid Elsősegély elnevezésű felület, amelyen alapból jogjavítást tudunk végrehajtani. A jogjavítás a macOS operációs rendszer UNIX alapjával van összefüggésben, amelyben különböző hozzáférési jogosultságokkal felvértezett felhasználók vannak, és az ő jogaik olykor keveredhetnek, megsérülhetnek, felborulhatnak. Ennek oka általában egyetlen felhasználó kitörlése, az adminisztrátor megváltozása vagy valami rendszer mélyébe gázoló szoftver telepítése lehet. A Mac OS X 10.4 óta a jogokkal kapcsolatos hibák aránya sokkal kisebb, de minél több programot telepítünk a gépre, annál nagyobb az esélye a jogosultsági hibáknak. Ezek általában nem idéznek elő komoly gondokat, de előfordulhat, hogy megakadályozzák egyetlen program elindulását és megfelelő működését. A jogjavításhoz a Disk Utility Lemezhasználó First Aid Elsősegély felületén a Repair Disk Permissions Lemezjogok javítása gombot lehet lenyomni. [Ez a cikk születésekor abszolút félreértelmezett fordítással “Lemezellenőrzési engedélyek” kifejezésnek volt fordítva, ami az adott kontextusban értelmetlen, de a cikk nyomán ismerjük a jelentését.] Ez helyrehozza az feltételes hibákat a nem rendszer szintű fájlokon.

A resetpassword parancs beírásával megnyílik a Reset Password Jelszó visszaállítása elnevezésű segédprogram, amely alsó, vonallal elválasztott szekciójában található a Reset Home folder ACLs Saját mappa engedélyeinek visszaállítása felület, ahol a Reset Visszaállítás gombra törlődnek azok az ACL fájlok, ezek a jogosultságokat, esetünkben azok hibáit tárolják. (ACL = access control list, hozzáférés ellenőrzési lista). Ezt követően csak ismét lehet indítain a Mac-et, és a jogosultsági hiba elhárul. Lehetőség van Verify Disk Lemez ellenőrzése parancs kiadására is, amely csak ellenőrzést végez, de ha ez hibát talál, akkor úgyis a Repair Javítás opciót lehet választani, a Repair Javítás pedig nyilván előbb ellenőriz, utána javít, tehát phelyeztikusabb alapból a javítást választani. A javítás közben különböző kiírásokat láthatunk, ezek értelmezésével felesleges bajlódni. Egyetlen jó állapotú rendszer esetén a művelet egyetlen-két perc alatt lefut, és nem talál hibát a program, zöld felirat fejezi ki, hogy lemez rendben van. Ha hiba van, akkor a Disk Utility Lemezhasználó kiírja, hogy hibát észlelt, és hogy javítani lehet, amelyet a Repair Disk Lemez javítása parancs jó eséllyel meg is javít. A Repair Disk Lemez javítása parancs révén a Disk Utility Lemezhasználó megjavítja a fájlrendszeri hibák többségét, de az is előfordulhat, hogy a katalógus fájl annyira sérül, hogy a Disk Utility nem tud mit kezdeni vele, még a partíció nevét sem látja. Erre a Disk Warrior program lehet a megoldás, amely egyetlen költséges, de célirányos fájlrendszer használó megoldás a HFS és HFS+ fájlrendszerek javítására. A Disk Warrior indítólemezen érkezik, de egyetlen másik Mac-ről is futtatható Target Disk Céllemez mód használatával.

Egyedi és különleges iPhone X tokok

Ha már te is biztos vagy benne, hogy megveszed az Apple legújabb iPhone X telefonját, akkor nem csak a Mac cikkeink között érdemes körülnézned. Most érkeztek meg hozzánk a legjobb minőségű és legjobb árú iPhone X kiegészítők, amikkel kiváló védelmet nyújthatsz a telefonodnak. Megvédheted vadonat új 5,8 Inch-es kijelzőjét az összetöréstől és gyönyörű üveg készülékházát a sérüléstől. Erre a célra használhatsz egy egyszerű szilikontokot is, vagy a különleges eredeti Apple bőrtokot is!

Formázás, törlés

A Disk Utility Lemezhasználó leggyakrabban használt funkciója az elsősegély és a karbantartás, de nem egyetlen alkalommal van szükségünk arra, hogy formázzuk a lemezeinket. Ha eladjuk a gépünket, és nem akarjuk, hogy az adataink illetéktelenek kezébe jussanak, vagy ha új lemezt helyezunk a gépbe, minden esetben formázni lehet őket. A formázás leggyakoribb esete, hogy egyetlen már működő gépbe, például Mac Pro vagy Mac mini asztali munkaállomásokba helyezunk további tárolót, vagy egyetlen külső merevlemezt kapcsolunk a Macintosh-hoz. Ilyenkor a formázás igen könnyű: a rendszer önműködően érzékeli a nem formázott üres lemezt, és felajánlja a formázás (Initialize…) parancsot. A Disk Utility Lemezhasználó indulása után az Erase Törlés felület jelenik meg, míg bal oldalon a lemezek között láthatjuk az üres példányt. Az üres lemezen nincsen partíció, csak maga a lemez, mint hardver egyetlenség. Partíciót a formázás után helyezünk rá, amelyet már képes felcsatolni és írni a rendszer. A Disk Utility Lemezhasználó alkalmazásban az Erase Törlés felület alatt egyetlen nevet lehet adni a lemeznek, majd az Erase Törlés gombot lenyomni. Ennek következtében néhány másodpercen belül található és használható lesz a lemez, felcsatolódik a Desktop Írósztal felületére, és teljes értékkel lehet igénybevenni. A formázásnál a Disk Utility Lemezkelező a Settings… Beállítások… gombra kattintva háromféle lehetőséget kínál fel: GUID Partition Table GUID partíciós tábla, Apple Partition Map Apple partíciós térkép, illetve Master Boot Record Fő rendszerindító rekord.

Ezek közül Intel alapú Macintosh gépnél mindenképpen az elsőt lehet választanunk, mert az Intel alapú gépek kizárólag a GUID partíciós táblára formázott lemezről tudnak indulni. Az Apple partíciós tábla a régebbi, Mac OS Classic rendszerekhez szükséges támogatást nyújta, és a PowerPC alapú gépeken használandó. A fő lemezindító rekord formátumot kizárólag akkor használjuk, ha az adott partícióra Windows operációs rendszert kívánunk telepíteni. A Disk Utility Lemezhasználó a partíciók kitörlésekor lehetőséget ad a biztonsági beállításokra is. Mint bizonyára sokan tudják, a fájlok kitörlése a merevlemezekről nem jelent tényleges törlést, hiszen az indokolatlanul sokáig tartana, úgy a törlésnél csak a fájlrendszeri bejegyetlenzés születik arra vonatkozóan, hogy az adott lemezterület szabad. A partíciók kitörlése esetén is csak annyi történik egyetlen merevlemezen, hogy a formázást végző program törli a megtalálható fájlrendszeri katalógus fájlokat, és bejegyetlenzést tesz az új katalógusba, miszerint minden terület üres, írható. Ez nyilván azt is jelenti, hogy dedikált programokkal könnyedén vissza tudjuk állítani a törölt tartalmakat annak ellenére, hogy a lemezt formáztuk. Erre a célra kínál a Disk Utility Lemezhasználó egyetlen csúszógombbal szabályozható felületet, amelyen beállíthatjuk, hogy mennyire biztonságosan kívánjuk törölni a lemezünket. A nagyon biztonságos törlés, ahol többször nullákkal átírja a lemezterületeket az olvasófej, látványosan sok ideig tart, úgy azt csak akkor válasszuk, ha valóban kritikus, hogy az adatok elméletileg visszaállíthatatlanok legyetlenenek. (Nyilván aki rendkívül bizalmas adatokat tárol a lemezén, jobban teszi, ha azt behelyezja egyetlen széfbe, és sosem adja el.)

CD és DVD másolás

A Disk Utility Lemezhasználó talán egyetlenik nem kevésbé fontos funkciója, hogy képes lemezeket lemásolni, biztonsági mentéseket készíteni a DVD filmjeinkről. A Disk Utility Lemezkelező program érzékeli a Mac-hez kapcsolt Apple USB SuperDrive belsejében található lemezeket is, ezekről akár másolatot is képes készíteni. A behelyezett optikai lemezről az Image Lemezkép gombra kattintva tudunk másolatot létrehozni. A gombra kattintva bemutatő párbeszéd ablakban el tudjuk nevezni a leendő lemezképet, címkéket rendelhetünk hozzá, illetőleg a formátumát is kattinthatjuk. Ha szeretnénk az eredeti állapotához legközelebbi állapotba hozni, akkor a CDDVD Master opciót lehet választanunk. Ekkor egyetlen .CDR kiterjesztésű irat jön létre, amely az optikai lemez pontos másolata. A Disk Utility Lemezkelező OS X El Capitan rendszerben frissült változatától kezdődően a programmal már nem tudunk optikai lemezt írni, erre a célra a Finder kiforrott képességeit vehetjük igénybe.