Mit vársz valójában egy új telefontól? Feltételezve, hogy jó alapokról indulsz, azt hiszem, hogy a lista, hogy mi az, ami valóban nagy különbséget jelent a telefonfrissítésben, valójában rövid. Az első dolog a listán a jobb akkumulátor-üzemidő. A második a jobb kamera.

Ez az a két dolog, ami alapvető különbséget jelent az okostelefon mindennapi használatában (feltételezve, hogy az alapok nem bűzlenek). Pontosan ezek azok a dolgok, amelyeket az Apple megpróbált javítani az iPhone 13 készülékekben.

Ez a két fejlesztés a vállalat által tavaly, az iPhone 12-vel bevezetett jelentős változtatásokon túlmutat. Ha már van iPhone 12-ed, az idei frissítés iteratívnak tűnik, mert az is. Ha régebbi iPhone-od van, szinte már túl hosszú a lista, hogy felsoroljam, mi minden lett jobb az iPhone 13-ban. Az iPhone 12 új technológiákat és új, divatos dizájnt hozott (és egy új, mini méretű változatot). Az iPhone 13 akkumulátor- és kamera-frissítései nem olyan feltűnőek, de annál fontosabbak.

iPhone 13 dizájn és műszaki tulajdonságok

Hacsak nem nézed meg nagyon közelről, nehéz különbséget tenni az iPhone 13 készülékek és elődeik között. Az iPhone 12 és 12 Mini egy feltűnő és új, lapos szélű dizájnt vezetett be, ami szerintem még mindig hatalmas előrelépés az eddigiekhez képest. Emellett átálltak az OLED képernyőkre, amelyek több szempontból is jobb élményt nyújtanak, mint a korábbi LCD-k: kontrasztarány, fényerő és energiahatékonyság tekintetében. Hozzáadták az 5G-t. Hozzáadták a MagSafe töltőrendszert.

Érdemes újra átnézni ezeket a nagy változásokat, mert az emberek most már hosszabb ideig ragaszkodnak az okostelefonjaikhoz – különösen az iPhone-okhoz. Úgy gondolom, hogy az iPhone 13 dizájnját méltányos megadni, mivel sokan azok közül, akik valószínűleg megvásárolják őket, újak lesznek az iPhone 12 által kínáltakhoz képest.

Van azonban néhány változás ebben a dizájnban. Az újabb iPhone-ok összességében csak egy icipicit vastagabbak, és lényegesen nagyobb kameradudorokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az iPhone 12 és 12 Mini modellekhez tervezett tokok valószínűleg nem fognak illeszkedni az újabb telefonokhoz. A kamerasziget nem csak vastagabb, de a lencsék is át lettek rendezve, hogy elférjen a fő nagylátószögű kamerában lévő óriási új érzékelő.

Az utolsó változás, hogy a FaceID-nek és a szelfikamerának otthont adó notch 20 százalékkal zsugorodott – de ettől még ne izgulj túlságosan. Csak a vízszintes tengelyen csökkentették, így a plusz képernyő, amit kapunk, nem jelent sokat (és az Apple nem használja arra, hogy több infót, például az akkumulátor százalékos arányát mutassa).

Az iPhone 13 belsejében új processzor található: az A15 Bionic. Ahogy az iPhone-oknál lenni szokott, nehéz jelentős sebességbeli javulást észrevenni, de ez csak azért van, mert annyi a mozgástér, hogy az iPhone-ok általában hosszabb ideig gyorsnak érzik magukat. A Pro modellek eggyel több GPU-magot kapnak, mint a normál modellek, de én nem vettem észre, hogy ez bármi különbséget jelentene.

Egy különbség van, ami idén számít: a legolcsóbb iPhone 13 és 13 Mini alaptárolója 128 GB-ra nőtt. Őszintén szólva le vagyok nyűgözve, hogy az Apple-nek tényleg sikerült magától, proaktívan megnövelnie az alaptárolót – történelmileg mindig túl későn tette ezt meg. Végül a kedvenc dizájnjavításom az iPhone 12-höz képest, hogy van egy új rózsaszín színválaszték. Az iPhone 13 vonalakon kínált színek közül ez a legjobb.

Új telefonotokok kellenek az iPhone 13-hoz

Érdmees megjegyezni, hogy a dizájnban történt változások miatt teljesen új védőtokokat kell beszereznünk az új Apple készülékhez. Egy megbízható iPhone 13 tok azonban hasznos lehet a legtöbb esetben. Fontos tudni, hogy a készüléknek a kijelzője és a kamerája is csak gyári szervizben cserélhető, nagyjából egy új készülékkel megegyező összegért. Érdemes így hát nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre és a védelemre.

A Phonebox.hu prémium védőtokokat kínál a legjobb minőségben. Nálunk megtalálod mindeazt amitől az új iPhone 13 készüléked egyedi, megbízható és tökéletes társ lesz a mindennapokban. Hatalmas választékunkban könnyedén találsz magadnak egy új megbízható iPhone 13 tokot, ami minden igényedet kielkégíti, legyen szó ütésállóságról, vagy akár egyedi saját magad által tervezett dizájnról. Minden terméket hazai raktárunkból szállítunk házhoz, akár egyetlen egy munkanap alatt is.

iPhone 13 akkumulátor

A tavalyi iPhone 12 akkumulátorának élettartama nem egészen az volt, amit reméltem. Így az idei iPhone 13 esetében az Apple megtette a kézenfekvő dolgot: megnövelte az akkumulátorokat.

Ezek a nagyobb akkumulátorok (ez 15,1 százalék az iPhone 13-nál) az Apple idei akkumulátorral kapcsolatos állításainak fő mozgatórugói. Azt állítja, hogy a normál iPhone 13-nak az iPhone 12-nél két és fél órával tovább kell bírnia a használatot, míg a Mini további másfél órával tovább.

Persze, ha nincs iPhone 12-ed, akkor a két órával tovább tartó 13-as eléggé értelmetlen. A szokásos iPhone 13 esetében azonban nem kell relatív összehasonlításokat végeznem: az akkumulátoros üzemidő kiváló.

A tesztelés egyik napján a normál iPhone 13 reggel 7 órától éjfélig bírta, mielőtt kifáradt volna. Ez némi kamerateszteléssel, videónézéssel, a szokásos doomscrollinggal, e-mailekkel, munkával és néhány játékkal együtt történt. Az aznapi öt óra képernyőidő intenzív munka volt, szóval ez lenyűgöző. Egy másik, könnyebb használatú napon másnap reggelig nem láttam az akkumulátorra vonatkozó figyelmeztetést. De az iPhone 13 akkumulátora nem varázslatos. Amikor egy nap sokkal több 4K videót teszteltünk, 7 vagy 8 órakor már töltőt kerestem.

A tavalyi 12 Mini esetében jelentősen meg kellett változtatnom a telefonhasználatot, hogy egy egész napot kibírjon. Idén csak szerényen kellett változtatnom a viselkedésemen. Úgy gondolom, hogy ha nem ragaszkodsz a képernyőhöz napi több órán keresztül, a 13 Mini átlépi az akkumulátor használhatóságának egy olyan határát, amelyet a 12 Mini még csak megközelíteni sem tudott.

A Mini kapcsán az a tanulságom, hogy ne feltételezzük, hogy a fejlesztések elegendőek a kisebb akkumulátorok alapvető fizikai tulajdonságainak leküzdéséhez. A normál iPhone 13-mal kapcsolatos véleményem szintén az alapvető fizikán alapul: a nagy akkumulátor jó üzemidőt jelent.TKENDNEW

iPhone 13 kamerarendszer és képek

Az iPhone 13 egy speciális kamera felállással rendelkezik: egy hagyományos nagylátószögű és egy ultraszéles kamerával. Mindkettőt frissítették, de a legnagyobb javulás a nagylátószögűnél következik be.

Akárcsak az akkumulátor, a nagylátószögű kamera érzékelőjének javítása is egyszerű: nagyobbá kell tenni. A nagyobb kameraérzékelő gyorsabban képes több fényt felvenni és jobb eredményeket produkálni. Az Apple-nek történetesen éppen egy ilyen szenzor hevert a szekrényében: a tavalyi iPhone 12 Pro Maxból származó szenzor.

Ez azért figyelemre méltó, mert a 12 Pro Max tavaly azzal tűnt ki az összes többi iPhone közül, hogy nagyobb érzékelővel rendelkezett, és most ez az érzékelő az új alapértelmezett idén. És a 12 Pro Max megjelenésétől kezdve egészen mostanáig ez volt a legjobb okostelefon-kamera a piacon mind fotók, mind videók tekintetében.

Örömmel jelenthetem, hogy az iPhone 13 és 13 Mini megegyezik ezekkel az eredményekkel, vagy még tovább javítja azokat. A részletek élesek és pontosak, a színek gazdagok anélkül, hogy túlszaturáltak lennének, a fókuszálás gyors és megbízható, a portré mód elég jó ahhoz, hogy napról napra használjuk, és a gyenge fényviszonyok és az éjszakai látás egyaránt kivételes.

A videó minősége nagyszerű. A fő kamera érzékelőstabilizátorral rendelkezik, ami segít, amikor sétálgatsz. Képes az összes olyan módra, ami a 4K és a slow mo szempontjából fontos, és mindegyiket szuperül kezeli.

Az ultraszéles érzékelőt is frissítették a jobb gyenge fényviszonyok érdekében, de ez meglehetősen jelentéktelen. Amit leginkább látok, az a jobb fehéregyensúly és a színek, amikor éjszakai üzemmódban van. Ez olyasmi, amit az egész gépen észrevettem, tulajdonképpen. Különösen gyenge fényviszonyok mellett a színek kicsit élethűbbek, mint tavaly.

A legfőbb kívánságom az, hogy a szelfi kamera érzékelője frissült volna. Van néhány szoftveres fejlesztés, akárcsak a többi kameránál, és most egy kisebb notchban van, de a szelfi kamera túl fontos ahhoz, hogy az Apple ennyi év után csak úgy hagyja ugyanazt.

Végeredmény és értékelés

A komolyabb változások elmaradtak, inkább biztonságosra vette az új késüzléket az Apple. A kamerák évről évre jobbak, és végül is minden cég jó akkumulátoros üzemidőt ígér. És a tavalyi iPhone-on látott masszív változásokhoz képest a 13-as iteratívnak tűnik, inkább egy iPhone 12S-re hasonlít, mint igazán új modellekre.

Nem teszek úgy, mintha ez az olvasat teljesen téves lenne, de szerintem is elhibázza a lényeget. A divatos új funkciók szórakoztatóak, de az akkumulátor élettartamának és a kamerának az alapjai fontosabbak. Mert ha az alapokra koncentrálsz, az egész jó készüléked lehet. A régebbi modellekről igenis érdemes váltani a legújabbra, azonban a tavalyihoz képest csak minimális előrelépést fogsz tapasztani.