Az elmúlt hónapban rengeteg pletykát láttunk arról, hogy a Samsung azt tervezi, hogy a Galaxy S24 szériával visszahozza az Exynos chipseteket a zászlóshajó okostelefonjaiba. A múlt hónapban a Samsung kiadott egy közleményt, amely megerősítette ezeket a pletykákat. A hírek szerint a Galaxy S24 az Exynos 2400 SoC-vel kerül forgalomba néhány nem amerikai régióban. A kérdés azonban az, hogy pontosan mely országok kapnák meg az Exynos 2400-as processzorral szerelt Galaxy S24-et?

Snapdragon, vagy Exynos?

A legújabb pletykák szerint a Samsung az európai és délkelet-ázsiai országokban kínálhatja a Galaxy S24-et Exynos 2400 processzorral. Az amerikai piacok viszont Snapdragon 8 Gen 3 processzorral kapják majd a Galaxy S24-et. A Snapdragon chipek általában valamivel jobbak voltak az Exynos chipeknél energiahatékonyság és GPU teljesítmény tekintetében, és a vásárlók ugyanezt várják az új lapkakészlettől.

Korábbi hírek azt sugallták, hogy csak a Galaxy S24 néhány régióban kerül majd forgalomba Exynos 2400-as lapkakészlettel, míg a Galaxy S24+ és a Galaxy S24 Ultra csak a Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlettel kerül majd forgalomba. Ez reményt adott a Samsung rajongóknak, hogy Snapdragon-üzemű Galaxy S24-et kaphatnak, ha ragaszkodnak a magasabb változatokhoz. A telefonos és tech-hírekkel foglalkozó Phonebazis.hu értesülései szerint azonban a Galaxy S24+ és a Galaxy S24 Ultra is Exynos 2400-zal érkezne bizonyos régiókban.

Bár a Samsung idén a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-t választotta a saját Exynos chipjei helyett a Galaxy S23 esetében, lehet, hogy jövőre nem ugyanezt a döntést hozza meg. A koreai vállalat állítólag egy új Exynos 2400-as chipet fejleszt, amely néhány Galaxy S24 készüléket táplálhat. Az eddigiek alapján elég erősnek tűnik, legalábbis papíron. A legújabb fejlemény, hogy egy tippadó azt állítja, az Exynos chip egy új RDNA2-alapú grafikus egységet kap 6WGP-vel.

Az Exynos 2400 lehet a Samsung aduja, az Apple-lel szemben

A Samsung Exynos chipsetjei nem éppen a teljesítményükről és hatékonyságukról híresek, de a közelgő Exynos 2400 más lehet. Várhatóan egy tízmagos chipset lesz, és most Revengus azt állította a Twitteren, hogy a chipset az AMD RDNA2 alapú GPU-ját fogja használni, de 12 számítási egységgel. Csak összehasonlításképpen: az Exynos 2200-as Xclipse 920-ban csak három számítási egység van. Állítólag 6 WGP-vel is rendelkezik, ami a “workgroup processzor” rövidítése, és az AMD RDNA architektúrájának részét képezi.

A Samsung Exynos chipsetjei nem éppen a teljesítményükről és hatékonyságukról ismertek, de a közelgő Exynos 2400 más lehet. Várhatóan ez egy tízmagos chipset lesz, és most Revengus azt állította a Twitteren, hogy a chipset az AMD RDNA2 alapú GPU-ját fogja használni, de 12 számítási egységgel. Csak összehasonlításképpen: az Exynos 2200-as Xclipse 920-ban csak három számítási egység van. Állítólag 6 WGP-vel is rendelkezik, ami a “workgroup processzor” rövidítése, és az AMD RDNA architektúrájának részét képezi.