Az Android okostelefonról fájlok átvitele és a fájlok visszavitele most könnyebb, mint valaha. Legyen szó Windowsról, macOS-ről vagy Chrome OS-ről, a fotók, fájlok és mappák gyorsan és könnyedén küldhetők.

Az Android telefonok bevezetése óta mindannyian az USB módszert használjuk a fájlok átvitelére Android eszközök és számítógépek között. Az idő múlásával ma már többféle módszert találsz, amivel fájlokat lehet átvinni az Androidról a PC-re és fordítva. Használhatsz USB kábelt, vezeték nélküli kapcsolatot, Bluetooth-ot vagy harmadik féltől származó alkalmazásokat. A kényelmed alapján választhatsz bármelyik módszert.

Az alábbi tippeket a Westnotebook.hu ajánlotta figyelmünkbe. Ha használt, de újszerű laptopban gondolkodsz, mindenképpen látogass el hozzájuk, mert náluk nem kell kompromisszumot kötnöd a jó minőségért cserébe. Itt van néhány módszer arra, hogyan lehet fájlokat átvinni az Androidról a számítógépedre és fordítva.

Hogyan történik a fájlok átvitele USB kapcsolaton keresztül

Ha bizonytalan vagy, mindig használhatsz USB kapcsolatot a fájlok átvitelére az Android eszközöd és más eszközök között. Íme, hogyan teheted meg:

 1. lépés: Csatlakoztasd az Android készülékedet a választott rendszerhez egy USB kábellel. Az USB-C vagy Micro-USB lehet a kábel típusa, attól függően, milyen generációjú okostelefont használsz, de bármely kompatibilis USB portba csatlakoztathatod, legyen az USB-A vagy USB-C. Az egyetlen potenciális hatás az átviteli sebességre van.
 2. lépés: Az Android eszközödön, ha felugrik egy ablak, ami azt kérdezi, hogy “USB-t használható fájlátvitelre?”, válaszd a “Igen” (Yes) lehetőséget.
  Egyéb esetben, ha nem látsz ilyet, nézd meg az értesítéseket, és válaszd a “Készülék töltése USB-n keresztül” (Charging this device via USB) lehetőséget. Ezután válaszd a “Fájlátvitel” (File Transfer) lehetőséget, hogy az USB kapcsolatot fájlok átvitelére használd.
 3. lépés: Ha Windows PC-t használsz, mostantól láthatod a smartphone-odat a Fájlkezelőben (File Explorer). Itt elérheted a fájlokat és mappákat, majd egyszerűen húzhatod és ejtheted vagy másolhatod és beillesztheted a fájlokat, amiket át szeretnél vinni az eszközök között.

Ha macOS-t használsz, töltsd le és telepítsd az Android File Transfer alkalmazást a Google-től. Indítsd el az alkalmazást, majd keress rá az Android okostelefonodra. Egyszerűen húzd és ejtsd azokat a fájlokat, amiket át szeretnél vinni a két rendszer között.

Ha Chrome OS-t használsz, az Android okostelefonodat látnod kell a Fájlok alkalmazásban. Húzd és ejtsd vagy másold és illeszd be a fájlokat, amiket át szeretnél vinni az eszközök között. Egy másik lehetőség mindezek helyett az egyik legjobb felhőtároló szolgáltatás használata. Egyszerűen mentsd el a fájlokat egy ilyen szolgáltatásra, majd küldd el a letöltési linket az okostelefonodra, vagy fordítva.

Fájlok átvitele Chrome OS-en keresztül a Közeli megosztás (Nearby Share) használatával

A Közeli megosztás Nearby Share korábban a Chrome OS funkciója volt, mielőtt átment volna Windowsra. Íme, hogyan használd ezt a Chrome-alapú operációs rendszeren.

 1. lépés: Nyisd meg a Beállítások alkalmazást.
 2. lépés: A Közeli megosztás című rész alatt válaszd ki az “Beállítások” (Setup) lehetőséget.
 3. lépés: A Közeli megosztás beállítása ablakban add meg az eszköz nevét, válaszd ki, hogy kivel vagy milyen eszközökkel szeretnél megosztani a Chrome OS készülékedről, majd erősítsd meg a kiválasztást.
 4. lépés: A Közeli megosztás beállításához az Android készüléken lépj a Beállítások > Google > Eszközök és megosztás menübe, majd válaszd ki a Közeli megosztást (Nearby Share).
 5. lépés: Kapcsold be a beállítást.
 6. lépés: Ha fájlt szeretnél küldeni a Chromebookodról az Android okostelefonodra, kattints jobb gombbal a fájlon, majd válaszd az “Megosztás” (Share) lehetőséget, majd a “Közeli megosztás” (Nearby Share) lehetőséget.

Ha fájlt szeretnél küldeni az Android készülékedről a Chromebookodra, keress rá a fájlra vagy képre, amit küldeni szeretnél, válaszd ki a Megosztás ikont, majd válaszd a “Közeli megosztás” (Nearby Share) lehetőséget, majd a kívánt eszközt, amivel megosztanád.

Fájlok átvitele macOS-en keresztül Bluetooth segítségével

A Közeli megosztás (Nearby Share) nem támogatott még MacOS-en, de használhatsz Bluetooth-ot vagy USB kapcsolatot, ahogy lentebb részletezve van. Íme, hogyan történik a fájlok vezeték nélküli átvitele Bluetooth segítségével.

 1. lépés: Engedélyezd a Bluetooth-ot mind a Mac/MacBook, mind az Android készüléken.
 2. lépés: A Mac-en nyisd meg a Rendszerbeállításokat, majd válaszd a Bluetooth lehetőséget.
 3. lépés: Válaszd ki az Android eszközöd mellett található Csatlakozás gombot, és kövesd az utasításokat a párosításhoz.
 4. lépés: Visszatérve a Rendszerbeállítások fő képernyőjére, válaszd ki a Megosztás lehetőséget.
 5. lépés: Menj vissza a Bluetooth beállításokhoz a Rendszerbeállításokban, és jobb klikkel kattints az összekapcsolt Android eszközre.
 6. lépés: A felugró menüben válaszd a “Fájl küldése az eszközre” (Send File to Device) lehetőséget.
 7. lépés: Amikor megnyílik a Bluetooth Fájlcserélő ablak, válaszd ki a fájlt, amit át szeretnél küldeni, majd válaszd a Küldés gombot.
 8. lépés: Az Android eszközön válaszd az Elfogadás lehetőséget a fájl fogadásához.