Minden megváltozik a Qualcomm zászlóshajó Snapdragon mobilplatformja számára: 2022-ben véget ér a vállalat inkrementális számozási rendszere, és a Snapdragon 898-as csúcsmodell helyett a Snapdragon 8 Gen 1 nevet kapja. Ahogy a teljesen új elnevezésből is látszik, a növekményes jelleg inkább a generációkra összpontosít évről évre, a Gen 1 2022-től fut, a Gen 2 pedig vélhetően 2023-ban érkezik, és így tovább, és így tovább. Ez racionalizálja az elnevezési rendszert, miközben fenntartja, hogy a “8” a Qualcomm mobilok számára a csúcsteljesítményt képviseli.

De a Snapdragon 8 Gen 1 a puszta elnevezésen túl mit kínál a közeljövő zászlóshajókészülékeinek? Íme a specifikációjáról szóló bontásunk, hogy ez hogyan kapcsolódik majd a konkrét funkciókhoz, és miért érdemes izgatottnak lenni mindezek miatt.

Milyen erős a Snapdragon 8 Gen 1?

 • 4 nm-es rendszer a chipre (SoC)
 • Qualcomm Hexagon processzor Fused AI gyorsítóval
 • Kyro CPU: Arm Cortex-X2 3,0 GHz-ig
 • LPDDR5X memóriatámogatás, 16 GB-ig
 • Qualcomm Adreno GPU

Az 5 nm-es eljáráson alapuló Snapdragon 888 után a Snapdragon 8 Gen 1 a Qualcomm 4 nm-es belépője debütál. Végső soron ez a kisebb szám rövidebb utat jelent az áram számára a CPU-n belül, és így nagyobb hatékonyságot és energiatakarékossági potenciált.

Ez együtt jár az LPDDR5X RAM támogatásával is, amely közel 25 százalékkal gyorsabb, mint az előző generáció, és különösen hasznos a számítási feladatok gyors feldolgozásához – az olyan oda-vissza műveletekhez, amelyek a mesterséges intelligencia (AI) feldolgozásánál és hasonlóknál történnek.

Ami a nyers teljesítményt illeti, a Qualcomm Hexagon processzor a legerősebb teljesítményű Arm Cortex-X2-t (3,0 GHz-ig) testesíti meg, amely ugyanaz az “ultramag”, mint amit a MediaTek a Dimensity 9000 zászlóshajójában használ. A Qualcomm szerint a Hexagon processzor kétszer annyi megosztott memóriával rendelkezik, mint 888-as elődje, ami ismét a mesterséges intelligencia (AI) motor javát szolgálja – immár a hetedik generációs formátumban.

Milyen új funkciókat támogat a Snapdragon 8 Gen 1?

Az AI valóban nagy szerepet játszik abban, hogy a Qualcomm a Snapdragon 8 Gen 1-ben eladja, de milyen egyéb alapvető funkciókat várhatunk az új platformot használó zászlóshajókészülékektől? Íme a legfontosabb területek bontása.

Kamerák és felbontás

200 megapixeles kamera felbontás támogatása

 • Háromszoros 18 bites képjelfeldolgozó processzor (ISP)
 • H.265 és VP9 dekóder
 • 8K HDR videó

A Snapdragon Sight technológia – a Qualcomm első 18 bites képjelfeldolgozó processzora – bevezetésével a 8 Gen 1 képes lesz a zászlóshajó készülékek képalkotási lehetőségeinek egész sorát támogatni.

Támogatja a 200 megapixeles felbontást, ami valójában nem jelent generációról generációra történő növekedést, és nem is olyan nagy felbontásra képes, mint a MediaTek Dimensity 9000 (utóbbi 320MP támogatással).

Ennek ellenére a Snapdragon 8 Gen 1 18 bites ISP triója azt jelenti, hogy a platform állítólag 4096-szor több kameraadatot képes rögzíteni, mint a korábbi platformok korábbi 14 bites processzorai. Így bár nincs több felbontás – amire nincs is igazán szükség -, sokkal több információ van a képeken belül, ami nagyobb nagy dinamikatartományt (HDR) és színpotenciált jelent.

Van egy új Leica Leitz Look üzemmód is, amelyet a klasszikus bokeh (háttér elmosódása) effektus visszaállítására használnak, ez az együttműködés érdekes eredményeket hozhat.

A 3,2 gigabites csővezeték rengeteg adatfeldolgozást jelent: a sorozatfelvételeknél 30 képkocka/másodperc rögzítését támogatja a hatalmas, 108 megapixeles kimenet; a videóknál 8K HDR felvételeket készíthet – ami világújdonság a mobiloknál -, miközben elegendő kapacitás marad a 64 megapixeles állóképek egyidejű készítéséhez.

Ha már a videóról beszélünk, a H.265 és VP9 kódkódtámogatás azt jelenti, hogy a legújabb (és egyre kisebb) csomagadatok dekódolhatók a csúcsminőségű streaming-lehetőségek érdekében.

Kijelző

 • 144 Hz-es kijelzőfrissítési frekvencia támogatása QHD+ felbontásnál
 • 60 Hz-es frissítés 4K felbontásnál (külső kijelzővel együtt)
 • HDR10 ÉS HDR10+

Sok gyártó visszalépett az Ultra HD (4K) képernyőfelbontások követésétől a zászlóshajó készülékeknél, tekintettel arra, hogy ezek mennyire megterhelik az akkumulátor élettartamát. Ez azonban nem akadályozza meg a Qualcommot abban, hogy a Snapdragon 8 Gen 1-gyel támogassa a 4K kijelzőket, beleértve a külső kijelzőket is.

A lefelé lépő felbontás az, ahol a legtöbben ki fogják használni ennek a platformnak az erősségeit: a QHD+ felbontás támogatásával akár 144 Hz-es maximális frissítési frekvenciával is működhet. Ez szupersima vizuális megjelenítést jelent majd jelentős felbontás mellett. Nem rendelkezik 180Hz-es FHD+ képességekkel, mint a MediaTek Dimensity 9000-es modellje, de kételjük, hogy sokan észre fogják venni ezt a finom különbséget.

A nagy dinamikatartomány (HDR) is szinte mindent hagy, a HLG, HDR10, HDR10+ és Dolby Vision formátumok támogatásával. Ha egy kijelző nagyfokú fényerővel rendelkezik, akkor a vizuális megjelenítés kétségtelenül ki fog durranni.

Játék és gaming

 • Adreno GPU, 30%-kal gyorsabb az elődjénél
 • Vulkan 1.1 API támogatás

A játék egyre nagyobb üzlet a mobilokon – és ezt a Qualcomm egyértelműen tudja. Míg a Snapdragon 8 Gen 1 rengeteg potenciállal rendelkezik itt – ahogyan az a gyors képfrissítési sebesség kezeléséből, az LPDDR5X RAM támogatásból és a CPU teljesítményéből is látszik -, a vállalatnak van egy külön platformja is, a Snapdragon G3x Gen 1, amelyet a vállalat egy “Nintendo Switch Pro” rivális kézi Android készülékben mutatott be.

A Qualcomm “Nintendo Switch Pro”-val vetekedő Android kézikonzolján Xbox-játékok futnak
De vissza a Snapdragon 8 Gen 1-re. A legújabb Adreno GPU állítólag 30 százalékos sebességnövekedést hoz magával a távozó elődjéhez képest, 25 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztás mellett. Ami jobb játékélményt kellene, hogy jelentsen az akkumulátor kisebb igénybevételével, így hosszabb ideig játszhatsz.

Hálózati tulajdonságok

 • Snapdragon X65 5G modem-RF rendszer
 • 5G mmWave és Sub 6GHz támogatás
 • Wi-Fi 6E/ax akár 3,6 Gbps sebességgel
 • aptX adaptív és veszteségmentes
 • Bluetooth 5.2

Az összes terület közül azonban, ahol a Qualcomm igazán élen jár, az az 5G csatlakoztathatósága. A Snapdragon 8 Gen 1 az X65 modemet használja, amely az első 10 gigabites modem-RF megoldás.

Bár a MediaTek a Dimensity 9000-ben egy “Release 16” modemet is bemutatott, ez összességében kevésbé alkalmas – legfeljebb 7 Gbps-ot kínál a Qualcomm 10 Gbps-ával szemben -, ami azt jelenti, hogy a Qualcomm elméletileg fölényben van, ha a leggyorsabb sebességekről és a legalacsonyabb késleltetésről van szó.

A Qualcomm emellett az mmWave és a Sub-6GHz-es 5G technológiákat is támogatja egy platformon, míg a MediaTek az előbbit semmilyen tekintetben nem támogatja. Ez valószínűleg fontosabb lesz az Egyesült Államokban lévő ügyfelek számára, ahol az mmWave elterjedtsége gyaníthatóan növekedni fog. De a Qualcomm intelligens módja, ahogyan a két formátumot egybefogja, mindenképpen egy lépéssel előrébb jár.

A Snapdragon 8 Gen 1 a szupergyors sebességről szól

Az idő nagy részében persze valószínűleg Wi-Fi-t fogsz használni, amikor beltérben vagy. Itt a platform támogatja a Wi-Fi 6E-t, akárcsak korábban a 888 platform, a gyors kapcsolódás érdekében – már ha a csatlakoztatott útválasztó támogatja azt.

A Bluetooth 5.2 kezeli a vezeték nélküli csatlakozást, míg a Snapdragon Sound Technology támogatja a vállalat aptX Voice, aptX Adaptive, aptX Lossless és LE hangprotokolljait. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő minőségű forrással és egy elég jó minőségű fejhallgatóval Hi-Res Audio lejátszást érhet el – a technológia adaptív jellege pedig azt jelenti, hogy mindig a legjobbat kapja, attól függően, hogy mit használ.