Az iOS 15-tel az Apple talán nem változtatta meg annyira a látványt, de még mindig sok minden van benne, amit érdemes megszokni és bütykölni. Akár új iPhone 13-at szereztél magadnak, akár csak frissítetted a meglévő iPhone-odat.

A kiemelt funkciók többsége az összes iOS 15-öt futtató iPhone-modell számára elérhető, de van egy-kettő, ami az iPhone 12 és iPhone 13 szériára korlátozódik, és a régebbi modellekre nem lesz alkalmazható. Győződj meg tehát róla, hogy iOS 15 fut az iPhone-odon – vagy vedd elő az iPhone 13/13 Pro készülékedet -, és dolgozz végig néhány kedvenc, kevésbé nyilvánvaló funkciónkon.

1 – Állítsd meg, hogy az alkalmazások kövessenek téged

Rengeteg alkalmazás szeretné nyomon követni a különböző mintákat és használati adatokat tőled, miközben használod az alkalmazásaikat. A legtöbb esetben azért, hogy relevánsabb hirdetéseket tudjanak neked kínálni, vagy hogy megismerjék, hogyan használják az emberek a szoftverüket, hogy javítani tudják azt. Azonban jó okod van arra, hogy blokkolj minden követést, különösen, ha az adott vállalat hírneve arról szól, hogy nem tartja tiszteletben a magánélethez való jogodat.

Ha meg akarja tiltani az alkalmazások követését, csak nyissa meg a Beállítások > Adatvédelem menüpontot, és most koppintson a “Nyomon követés” lehetőségre. Rögtön a tetején van egy kapcsoló, amely azt mondja, hogy “Alkalmazások nyomon követési kérelmének engedélyezése”. Ha nem szeretné, hogy egyetlen alkalmazás se kérjen követési információkat, kapcsolja ki ezt a kapcsolót. Alternatívaként manuálisan is be- vagy kikapcsolhatja a nyomon követést az alkalmazások számára egyenként az alábbi listában.

2 – Nézze meg, mely alkalmazások milyen adatokhoz férnek hozzá

Hasonlóan, ez csak egy gyors tipp: görgessen le a Beállítások > Adatvédelem képernyő aljára, és koppintson az “Alkalmazás tevékenységének rögzítése” lehetőségre. Kapcsolja be, és most várjon körülbelül egy hetet. Néhány nap múlva térjen vissza erre a menüpontra, és látni fogja, hogy a különböző alkalmazások hogyan használják a telefonja engedélyeit, és láthatja, hogy valamelyikük túlságosan rendszeresen hozzáfér-e olyan dolgokhoz, mint a tartózkodási helye vagy más személyes adatok. Azt is választhatja, hogy a jelentést üres bináris fájlként menti el, amelyet megoszthat és menthet.

3 – Hozza vissza a régi Safarit

Az iOS 15-ben kaptunk egy új Safarit keresősávval és lapváltóval az alján. Ez valóban elég kényelmes az egykezes használathoz, és lehetővé teszi a lapok közötti egyszerű lapozást. Ha azonban vissza szeretné kapni a régi elrendezést – a tetején lévő URL-sávval -, akkor vissza is válthat.

Ezt kétféleképpen teheti meg. Vagy menjen a Beállítások > Safari menüpontba, és görgessen lefelé, amíg meg nem látja a két fül ikonját. Most válassza az “Egyetlen fül” lehetőséget. Amikor újraindítja a Safarit, a sáv most már a tetején lesz.

A másik gyorsabb módja a váltásnak, ha megnyitja magát a Safarit, megnyit egy tetszőleges weboldalt, és a keresősávban rákattint az “AA” ikonra. Most egy felugró menü fog megjelenni. Koppints a “felső címsor megjelenítése” opcióra.

4 – A nem fontos értesítések összevonása

Az iOS 15 rendelkezik egy “ütemezett összefoglaló” nevű funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy a kevésbé fontos értesítéseket egy csoportba gyűjtsd és egyszerre kézbesítsd, ahelyett, hogy sok véletlenszerű csörgést kapnál a nap folyamán.

A funkció engedélyezéséhez menj a Beállítások > Értesítések menüpontra, és koppints az “Ütemezett összefoglaló” lehetőségre. Most kapcsolja be, és menjen végig a beállítási folyamaton. Most válassza ki azokat az alkalmazásokat, amelyeket szeretne bevonni az összefoglalóba, és koppintson az “Alkalmazások hozzáadása” lehetőségre az alján.

A következő képernyőn – válassza ki, hogy az első és a második összefoglaló mikor jelenjen meg. A “+” gombra is koppinthat, ha a nap folyamán gyakoribb összefoglalókat szeretne hozzáadni. Így például megjelenhet egy reggeli, egy ebéd és egy esti összefoglaló, ha szeretné. Ha ezeket kiválasztotta, csak nyomja meg az “Értesítési összefoglaló bekapcsolása” opciót az alján.

Mostantól csak a közvetlen üzenetek vagy a kiválasztásodban nem szereplő alkalmazások fognak értesíteni a nap folyamán, egészen addig az időpontig, amíg az összefoglaló megjelenését ki nem választod.

5 – Értesítések bejelentése az AirPods-on

Ha van egy pár AirPods Pro készüléked, akkor Siri bejelenti rajtuk keresztül az értesítéseket, amikor a füledben van és csatlakoztatva van az iPhone-odhoz. Ennek bekapcsolásához menj a Beállítások > Siri és keresés menüpontra, és most koppints a “Értesítések bejelentése” lehetőségre, majd kapcsold be az opciót az oldal tetején. És kapcsolja be a “Fejhallgató” kapcsolót is.

6 – Kapcsolja ki a HDR videót

Az újabb iPhone 13 Pro modellek alapértelmezés szerint HDR vagy Dolby Vision videót rögzítenek, ami nem csak sok helyet foglal, de sok más eszközzel sem kompatibilis. Ha ki akarod kapcsolni, menj a Beállítások > Kamera menüpontra, és koppints a “Videó felvétele” lehetőségre. Kapcsolja ki a “HDR videó” feliratú opciót.

7 – Elérhetőség

Annak idején, amikor az iPhone-oknak még voltak gombjai, a home gombra való könnyed dupla koppintással a képernyő tetejéről le tudtad hozni a dolgokat, hogy könnyebben elérd őket. És tulajdonképpen az új, gombok nélküli telefonokon is megteheted ezt, de előbb aktiválnod kell.

Menj a Beállítások > Hozzáférhetőségek menüpontba, és koppints az “Érintés” lehetőségre. Kapcsolja be az Elérhetőség opciót. Mostantól, amikor a képernyő alján lefelé húzol, a képernyő tetején lévő dolgokat lejjebb ejti, így könnyebben elérheted.