A szokásokhoz híven, a szeptemberi bemutató közeledtével ismét milliónyi pletyka kelt szárnyra az iPhone 6S-t illetően. Megpróbálunk rendet tenni köztük, lássuk melyek azok az újítások amik a legnagyobb valószínűséggel kerülnek bele az Apple legújabb készülékébe!

iPhone 6S vagy iPhone 7

Az Apple ismét csak modellfrissítésre használja a készülék második évét, tehát biztosak lehetünk benne, hogy az új készülékek az iPhone 6S, és az iPhone 6S Plus nevet fogják viselni. Ezt a hírt alátámasztja, a meglévő dizájn használata az új készülékeknél is. A pletykákkal ellentétben idén az Apple kihagyja a egyszerűbb belső és külső képességekkel rendelkező iPhone 6C készülékét.

Külső és belső formaterv

Az iPhone 6s tokokról még nem tudunk nyilatkozni. Az iPhone 6 tok gyártók azonban nem jósoltak nagy változást a készülék külsejének, mivel a legtöbben már a készülék bemutatását megelőzően úgy árulják a termékeket, hogy azok iPhone 6S kompatibilisek is.

Több mint valószínű, hogy az Apple Watch-nál megjelent Rose Gold színt a gyártó már a telefonjain is alkalmazni fogja. A szín kellemesen rózsaszín árnyalatú, talán az aranynál is elrugaszkodottabb egy kicsit, de egyediség szempontjából mindenképpen előnyt jelent, főleg, hogy akárcsak a Watch esetében ebből sem gyártat majd annyi modellt mint a megszokott színekből.

Az iPhone 6-ot nagyon sok támadás érte a “hajlékony” vázának köszönhetően. Ez sokak szerint csak a Samsung szokásos lejárató kampányának tudható be, azonban tény, hogy volt benne némi igazság és ezt az Apple is belátta. A készülékház kívülről szinte 100%-ig meg fog egyezni az előző modellével, azonban az anyaghasználat eltérő lesz. A gyártó, az Apple Watch-nál is alkalmazott, sokkal szilárdabb összetételű alumíniumot fogja használni, a 7000-es szériájút. Ez a típus mintegy 60%-as szilárdabb, azonban súlya csak elenyészően több, mint a 6000-es szériájú elődé. Az új széria merevsége a hozzáadott 5% cink-nek köszönhető. Így ha szerencsénk van, akkor mostantól beérhetjük kevésbé robosztus iPhone 6 tokokkal is és nem kell a készülékünk szépségét feláldozni a védelem oltárán.

A megújult Force-Touch kijelző

és a merevebb alumínium váz miatt a készülék, minimálisan, 0.2 mm-rel vasagabb lesz elődjénél, de ez szinte kizárt, hogy felhasználói körülmányek között észlelhető lenne. Az iPhone 6S vastagsága valószínűleg 7.1mm lesz, a 6S Plus-é pedig 7.3mm.

Teljesítmény

Az iPhone-ok esetében eddig sem volt, és most sem érdemes beszélni a processzor teljesítményről. Az iOS a talán valaha volt legjobban optimailizált mobil operációs rendszer. Ettől függetlenül természetesen nem maradhat el a fejlesztés most sem. A legújabb chip-ük az A9-es kódnevet kapta ami már megnövelt mennyiségű memóriával, 2GB-tal érkezik, aminek hasznát az alkalmazásváltások között érezhetjük majd. Az új chip-ek melegedéséről az Apple azt közölte, hogy hatékonyabbak lesznek, mint az eddig gyártottak, ezért kevesebb hőt fognak majd termelni, aminek hála azt iPhone 6 tokok tervezői sokkal szabadabbra engedhetik a fantáziájukat.

A belső tárhely sajnos az alapkivitelnél ismét maradt 16GB, ami a továbbfejlesztett kamera miatt elég szűkös lehet egyeseknek.

Első részünkben beszámoltunk az új modell számozásáról, az iPhone 6S külső és belső formatervéről, a megújult alumínium vázról és a növekvő teljesítményről. Most pedig lássuk azokat a főbb pontokat, ahol ezeket a változásokat mind meg is tapasztalhatjuk majd! A változatlan külső miatt érdemes lesz venni egy új iPhone 6 tokkiegészítőt is, nehogy megunjuk a készülékünk formáját.

iSigh kamera

Egyik legnagyobb előnye lesz a ráncfelvarrott modellnek, hogy az Apple végre belátta, ha nem is kell beszállnia a megapixel háborúba, ezen a téren sem ártana egy frissítés a legújabb iPhone 6S-nek, hiszen manapság már akármelyik középkategóriás telefon túlszárnyalja az iPhone 6 kamerájának részletességét, de persze csak elméletben és számokban.

A híresztelések szerint az idei kamera fejlesztések lesznek, az Apple történelmének eddigi legnagyobbjai. A megújuló lencsestruktúrának köszönhetően az iPhone 6S akár képes lehet a szabadalmaztatott LinX technológiával, ideális fényvizonyok között elérni egy tükörreflexes gép képalkotási minőségét. Ha ennek akár csak a fele is igaz lesz, az már merőben megváltoztatja a mobiltelefonnal való fotózást a közeljövőben. Továbbfejlesztették a FocusPixel névre hallgató automatikus élességállítást, ami minden eddiginél gyorsabb fókuszálást fog lehetővé tenni. A hátsó kamera effektív pixelszáma pedig most már 12 megapixel és képes a hihetetlenül éles 4K videófelvételre is, az első kamera részletessége pedig 5 megapixelre nő.

Sajnos az iPhone 6S kameralencséje is kiemelkedik majd a készülék házából. Ennek az orvosolása sajnos az iPhone 7-ig még várat magára.

A szokásos Touch ID fejlesztés

Az Apple kiemelte, hogy minden eddiginél egyszerűbben állíthatjuk be ujjlenyomatainkat a megújult szenzoroknak köszönhetően, és valószínűleg ujjunk felismerése sem tarthat majd pár tizdmásodpercnél tovább.

Force Touch

Már biztos, hogy ez a funkció megtalálható lesz az iPhone 6S-ben. Ezt a tényt támasztja alá, az új készülék, az elődhöz képest 0,2 mm-rel megnövekedett vastagsága, hasonló készülékház mellett.

A Force Touch ismerős lehet  a 12″-es Retina Macbook, és a 13″-as Retina Macbook Pro touch-padjáról, valamint az Apple Watch-ok kijelzőjéről. Az újítás lényege, hogy az érintő négy sarkában nyomásérzékelő lapkákat helyeztek el, ezáltal az érintés helyét pixelre pontosan tudja meghatározni a kijelző, valamint megkülönböztet erős és gyengébb nyomást is. Ennek az applkációkban lesz kiemelkedő szerepe.

Akkumulátor

Egy hajszálnyi visszalépés tapasztalható az akkumlátor terén. Az új készülékbe, ha hihetünk a kiszivárgott képeknek, sajnos csak 1715mAh-s egység kerül, szemben az iPhone 6 1800mAh-ével. Reméljük ez a módosítás a használati időre nem lesz nagyobb hatással. A módosításra  valószínűleg a Force Touch helyszükséglete miatt volt szükség.

A fenti felsorolásban található elemek a legnagyobb eséllyel fognak megjelenni az iPhone 6S és az iPhone 6S Plus modellekben. Persze biztosat senki nem tud mondani, de ennyi információval már könnyebben kivárhatjuk a holnapi, azaz a Szeptember 9.-i hivatalos bejelentést!