A Bloomberg riportereinek sikerült bejutniuk az Apple egyik partneréhez, a Pegatronhoz . Az Apple első számú partnere természetesen továbbra is a Foxconn marad. Azonban a hatalmas gyártási mennyiségre való tekintettel, rengeteg kissebb vállalat vesz részt évről évre az újabb iPhone modellek gyártásában. Ezek egyik a Pegatron, akik az elmúlt években folyamatosan növekvő megrendelést kaptak az Apple-től, valószínűleg átlagon felüli minőségük miatt.

Kimondottan ritka pillanatok egyikének lehetünk szemtanúi, amikor is egy kínai technológiai vállalat betekintést enged a mindennapjaiba. Ugyanis mindezidáig egyetlen riporternek sem sikerült betekintést nyernie oda, ahol az Apple aktuális telefonjait szerelik össze. Természetesen a Pegatron ki fogja venni a részét az idén szeptemberben megjelenő iPhone 7 gyártásában is.

A gyártósorok képekben

Mint az a közzétett képsorokból kiderült, a gyártósoron egy teljesen automatizált rendszer segítségével osztják be az alkalmazottak munkaidejét. Továbbá, szerencsére követik a túlórák mértékét is. Persze ezek kifizetéséről semmit sem tudunk

A gyárban, magyar léptékkel szinte felfoghatatlan mennyiségű, mintegy 50 ezer ember dolgozik minden nap. Akiket az automata rendszer arcfelismerő kamerákkal és ID kártyával azonosít.

Ilyen kényes technológiai újításokat előállító gyárnál elengedhetetlen, hogy a Pegatronba belépő dolgozóknak mindig át kell haladniuk egy szintén automatizált fémdetektoros vizsgálaton Ezzel szűrik ki hatékonyan, a képkészítő eszközök bejuttatását, hiszen az Apple nagyon szigorúen szankcionálja az idő előtti iPhone tervrajzok kikerülését. Az már persze egy másik történet, hogy valahogy mindig “idő előtt” tudjuk, hogy fog kinézni a soron következő iPhone.

A Bloomber beszámolója szerint a dolgozók reggel 9:20-kor gyülekezőt tartanak, majd nem sokkal később ténylegesen munkába állnak. Az automatizált bejelentkező rendszernek köszönhetően folyamatosan monitorozzák, hogy ténylegesen mennyit dolgoznak az alkalmazottak, mivel az Apple minőségbiztosítói előszeretettel vizsgáljákezt.

Egy általános alkalmazott a látogatáson elmondottak szerint, nagyjából 180-230 ezer forintnak megfelelő összeget vihet haza egy hóanpban. Ez azonban csak akkor igaz, ha túlóráznak. Túlóra nékül, nagyjából 150 ezer forintra jön ki a fizetésük egy 40 órás munkahéten.

Kíváncsiak lennénk, hogy az Apple legnagyobb gyára, a Foxconn milyen körülmények között dolgoztat, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Azonban ez a mai napig még nem történt meg.