A Samsung Electronics lerántotta a leplet a pletykált 200 megapixeles Isocell HP1 kameraérzékelőről. A 0,64μm-es pixelekkel tervezett érzékelő elég kicsi marad az okostelefonos használathoz, mégis ultra nagy felbontást kínál.

A Samsung által ChameloenCell technológiának nevezett megoldással a kisebb pixelek által befolyásolt gyenge fényviszonyok problémáját is kezeli – a kisebb pixelek kevesebb fényt jelentenek az egyes pixelek számára. Ez egy pixel-binning technológia, amely az érzékelő használatát úgy igazítja, hogy a felbontást csökkentse a gyenge fényviszonyok fokozott támogatása érdekében.

A fényviszonyoktól függően gyakorlatilag kettő-kettő, négy-négy-négy vagy teljes pixelelelrendezésre változtatja a pixelfelvételt.

Ezért az érzékelő gyenge megvilágítás esetén 12 megapixeles, 2,56μm-es pixelmérettel rendelkező konfigurációra válthat, világosban pedig akár 200 megapixelesre is visszaállhat.

Az Isocell HP1 képes 8K videó rögzítésére is 30 kép/mp sebességgel, minimális veszteséggel. A pixelek összevonásával 8192 x 6144-es videofelbontást hoz létre, ami 7680 x 4320 (8K) felbontású rögzítést tesz lehetővé anélkül, hogy a képet vágni vagy kicsinyíteni kellene.

Minden esély megvan arra, hogy a Samsung a 2022-es zászlóshajó telefonjainak kiadásakor is alkalmazza az Isocell HP1-et – talán a Samsung Galaxy S22 Ultra lesz az első? Más gyártók is érdeklődnek az új érzékelő átvétele iránt.

A Samsung bejelentette az Isocell GN5-öt is, egy 50 megapixeles, 1,0μm-es képérzékelőt, amely először alkalmazza a Dual pixel technológiát.

Ez nagyban növeli az autofókusz képességeket, konkrétan. Bár a bejelentés izgalomba hozhatta az iparágat, eddig az érzékelőt még mindig nem láttuk gyártásban lévő telefonon megjelenni.

Ez ma megváltozik egy valódi Motorola okostelefon kiszivárgott képével, amely a 200 megapixeles HP1 szenzorral van felszerelve.

A SamMobile jelentése szerint a képet a kínai közösségi médiaoldalon, a Weibón keresztül terjesztették, majd később a Twitteren is megjelent.

A képen látható telefon állítólag a Motorola Frontier, amely állítólag a márka közelgő zászlóshajó szintű készüléke lesz.

Sokan arra számítottak, hogy a Xiaomi lesz az első cég, amely a Samsung legújabb és legnagyobb szenzorával fog rendelkezni, de úgy tűnik, az Ice Universe megint igazat adott az állításnak, miszerint a Moto lesz az első, amelyik a kapun kívülre kerül.

Arról egyelőre nem érkezett hivatalos hír, hogy mikor jelenik meg a Motorola Frontier, de jelenleg a legjobb tippünk az idei év júliusa. Hogy mikor láthatjuk a HP1 szenzort a Samsung saját készülékein, azt még nehezebb megmondani. Úgy tűnik, a Samsungot nem érdekli különösebben a pixelszám-verseny, jelenleg csak a Galaxy A73 lépi át a 100 megapixeles határt.

Mivel a legtöbb Samsung 2022-es zászlóshajó már a piacon van, így az összehajtható Z-sorozatú telefonok maradnak potenciális jelöltként.