Az egyre többet tudó mobilkészülékekhez egyre korszerűbb hálózatok kellenek. Az átállás szükségszerűen vonja maga után a régi 2G-3G hálózatok lekapcsolását.  Hol tart a világ, és hol tartanak az itthoni mobilszolgáltatók, az elavulttá és drágán üzemeltethetővé vált 3G-technológia kivezetésével.

A mobilszolgáltatók közül fokozatosan és egyre többen állítják le a régi 2G-s 3G-s hálózatukat. Ennek nemcsak az a célja, hogy frekvenciák szabadulhassanak fel a korszerűbb 4G-5G technológiák számára, hanem jobb és energiahatékonyabb legyen a hálózatok teljesítménye, olcsóbb az üzemeltetése – emeli ki a digitrendi.hu friss összeállítása.

Magyarországon egyelőre a 3G-hálózatok kivezetése van napirenden, a 2G technológiát egyebek mellett a dolgok internetéhez(IoT) kapcsolódó felhasználói területek, szolgáltatások tudják hasznosítani.

Európa a legszorgalmasabb a régi hálózatok kivezetésében

A mobiltechnológiai szállítókat és szolgáltatókat tömörítő szakmai szövetség a GSA (Global mobile Suppliers Association) nemrégiben kasszát csinált arról, hogyan néz ki ma a 2G-3G „naplemente”.

A jelentés idén június végéig 149 olyan szolgáltatót azonosított, amely már befejezte, tervezte vagy folyamatban van a 2G és 3G szolgáltatás kivezetésével. Ebből egyelőre 15 országban 24 szolgáltató állította le a 2G hálózatát, 20 ország 33 szolgáltatója pedig végzett a 3G kivezetésével. A legsűrűbb évnek 2025-öt gondolja a GSA, abban az évben 34 szolgáltató tervez 2G és 14 operátor pedig 3G kikapcsolást.

A jelentés szerint Európában van és lesz a legtöbb leállás, az összes kivezetés közel kétharmada.

Nálunk három éve van napirenden a téma

A hazai szolgáltatók közül  tavaly júniusban a Telekom volt az első, amely teljes körűen lekapcsolta a 3G- hálózatát. A nagy, országos lekapcsolást megelőzően a Telekom ügyfélkörében a teljes hangforgalom csupán 2,3%-a zajlott már csak a 3G hálózaton, az adatforgalomnak pedig még kisebb aránya, mindössze 0,84%-a.

Az ügyfelek nem maradtak szolgáltatás nélkül a 3G hálózat lekapcsolását követően sem. A közel országos lefedettségű, korszerűbb 4G hálózat az ügyfelek rendelkezésére állt mind a hang-, mind az adatforgalom céljára. A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát pedig a meglévő 2G hálózat tudta átvenni.

Azok érdekében pedig, akiknek csak 3G-képes telefonjuk volt a többi szolgáltatóval együtt a Telekom is csatlakozott az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) Netre fel! mobilkészülékcsere-támogatási programjához is.

Még az idén megtörténhet a teljes hazai  kivezetés

A hazai szolgáltatók közül másodikként, idén áprilisban a Vodafone Magyarország kapcsolta le az országos 3G hálózatát. Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor szigetszerűen, vagyis az ország kevesebb mint 1 százalékán az előfizetők érzékelhetnek még 3G-s rádiós hálózatot, de ezek megszüntetése is folyamatban van.

A Yettel Magyarországnál is szakaszosan zajlik a 3G kivezetése, amiben két frekvenciasáv érintett. A szolgáltató a 900 MHz-en a 3G-technológiát már tavaly nyáron országosan lekapcsolta, ami jellemzően vidéki, ritkán lakott területeket érintett. A 2100 MHz kivezetése is elkezdődött, ami a külterületi és városi területeket is érinti, összesen mintegy 2700 bázisállomáson – ez több lépcsőben történik.

Következő lépésben Nyugat-Magyarország területein szeptember 11-én folytatják a 3G-hálózat lekapcsolását. A teljes folyamat várhatóan 2023 végéig fejeződik be.