Több mint a legtöbb évben, az iPhone 12-ben sok újdonság van. Az Apple beletette a szokásos frissítéseket, mint például a gyorsabb processzor és a jobb kamera, de ezt már megszokhattuk. Mindezek mellett új dizájn, új OLED képernyő, teljesen új töltési és tartozék-ökoszisztéma a MagSafe segítségével, és persze 5G.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy mind az Apple, mind a szolgáltatói partnerei igyekeznek összehangolódni, hogy ez egy szuper frissítési ciklus legyen. Mindezek az újdonságok mind magasabb árral (829 dollár a 64 GB-os alapmodellért), valamint kedvezményekkel és erősen reklámozott szolgáltatói trade-in és részletfizetési tervekkel párosulnak. A világjárvány okozta gazdasági visszaesés közepette ez nehéz lehet.

Könnyű ajánlani az alapértelmezett iPhone-t azokra az időkre, amikor amúgy is szükséged van egy új telefonra, de sokkal nehezebb megmondani, hogy mindezek az új dolgok összeadódnak-e olyasmivé, ami arra kényszeríthet, hogy a tervezettnél korábban frissíts.

Nilay Patel az iPhone 12 Pro-t külön vizsgálja, itt. A kisebb iPhone 12 mini és a jobb kamerákkal rendelkező iPhone 12 Pro Max is csak egy kis idő múlva érkezik. Mindegyiket érdemes megfontolni, de szerintem a legtöbb ember, akinek új iPhone-ra van szüksége, a hagyományos iPhone 12-t szeretné majd beszerezni.

iPhone 12 dizájn és külső kialakítás

IIlove az iPhone 12 új dizájnja. Amellett, hogy kisebb és könnyebb, mint az iPhone 11, lapos oldalai és lapos képernyője van. Hat éve, a 2014-es iPhone 6 óta ívelt élekkel élünk az iPhone-okon. Szóval a vonzalmam egy része talán csak abból fakad, hogy az iPhone 12 újnak tűnik. De az is, hogy úgy érzem, mintha visszanyúlna az iPhone 4 és 5 modellekhez, amelyek voltak az utolsó iPhone-ok, amelyeknek a dizájnját igazán szerettem.

A lapos élek ellenére a varratok és a sarkok épp eléggé lekerekítettek ahhoz, hogy kényelmes legyen kézben tartani. Az iPhone 12 sínek matt felületű alumíniumból készültek, és jobban szeretem őket, mint a Pro modellek fényes acélját. Sajnos a hátsó üveg szuper fényes, szuper hajlamos az ujjlenyomatok felszedésére, és ugyanúgy hajlamos az apró kis mikrokarcolások felszedésére, mint eddig. A legtöbb ember úgyis tokot tesz a telefonjára.

Az iPhone 12 előlapja technikailag nem is üveg, hanem egy üveg-kerámia hibrid, amelyet az Apple “Ceramic Shield” névvel illet. Ez magában az üvegben kerámiakristályokat használ, hogy javítsa a cseppállóságot az iPhone 11-hez képest. Az Apple szerint ez négyszer jobb, ami jó dolog, mert a képernyőjavítási költségek idén megemelkedtek. Ezt nem tudom tesztelni a felülvizsgálati egységünkkel (legalábbis szándékosan nem), de volt egy teljesen véletlen esésem betonra három méterről, amitől megállt a szívem, de csak egy alig észrevehető horpadás keletkezett az alumíniumban. A karcállóság nagyjából ugyanolyan lehet, mint tavaly.

Ha megnézed az alumínium sínt, látni fogsz egy csomó antenna vezetéket és még egy kis műanyag részt is az oldalán az Ultra Wideband (UWB) mmWave antenna számára. Ezek egy kicsit megbontják a szimmetriát (különösen az alján), de engem nem zavar. Ezen a ponton én is notch-vakká váltam, de meg kell jegyeznem, hogy a Face ID még mindig egy nagyon nagy kivágást igényel a képernyő tetején.

Nincs ujjlenyomat-érzékelő, és bár nem igazán számítottam rá, a világjárás során ez frusztráló. Azt hiszem, az egyetlen ezüstös fény az Android-gyártók számára, akik többnyire elszúrták a Face Unlockot, az, hogy a telefonjaikba könnyebb bejutni, ha maszkot viselsz.

iPhone 12 tokok és védelem

Összességében azonban ez a dizájn egyszerűen elegánsabbnak és magabiztosabbnak tűnik, mint az elmúlt évek iPhone-jai, beleértve még a nagy iPhone X újratervezést is. És a kisebb méret a legjobb rész; az iPhone XR és az iPhone 11 mindig is egy kicsit túl nagynak tűnt. Ha ez az a dizájn, amivel a következő hat évben élni fogunk, nem fogok panaszkodni.

Érdemes körülnézni a legjobb védőtokok között is. Szükségünk lehet egy megbízható védelemre, mivel az élesebb keretnek köszönhetően kevésbé illeszkedik a kézbe és az üveg hátlap miatt könnyen ki is csúszhat belőle.

Szerencsére nálunk válogathattok a legjobb iPhone 12 tokok között. Prémium védelem, ütésálló kiegészítők és Magsafe kompatibilis védelem a legjobb alapanyagokból, valódi hazai raktárkészletből akár ingyenes kiszállítással.

Az új iPhone 12 kijelző

Az egyikAz egyik ok, amiért az Apple képes volt csökkenteni az iPhone 12 méretét, az az, hogy átállt az OLED képernyőre. Ez segít csökkenteni a kereteket, és egyben tökéletesen egyenletesen egyenletesen tartja őket a telefon teljes hosszában, miközben a ténylegesen megtekinthető képernyő mérete ugyanaz a 6,1 hüvelyk, mint az iPhone 11 esetében. Én jobban szeretem az OLED megjelenését az LCD-vel szemben, mert feketébbek a feketék, így már nagyon vártam ezt a váltást.

Az OLED-re való váltással együtt az Apple a pixelszámot is megnövelte 1170 x 2532-re. Ha nem merültél el az okostelefonos technológiai vitákban, akkor áldott módon elkerülted a panaszkodást, hogy a korábbi iPhone-ok még technikailag sem érték el az 1080p-t. Most már igen, és ezek a panaszok végre megszűnhetnek.

De ezeket felváltja egy másik érv: vajon az iPhone-nak magas képfrissítési frekvenciájú képernyővel kellene-e rendelkeznie. Sok Android-telefon ebben az árkategóriában (és szinte az összes ennél drágább) 90 vagy 120 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, ami simábbá teszi a görgetést és az animációkat. Az iPhone-é ugyanarra a 60 Hz-re van rögzítve, ami mindig is volt.

Ez egy technikai specifikációs érv, de ez olyasmi, amit érezni lehet, amikor görgetsz vagy navigálsz a telefonon. Az Apple ilyen képernyőt szállít az iPad Prón. Szerintem az iPhone 12 két okból is megússza a kihagyást: egyrészt az iOS már natívan is simának és gyorsnak érződik, másrészt ez az olcsóbb iPhone, így nem meglepetés, hogy szabványos frissítési frekvenciát látunk. Az iPhone 12 Pro modellek 120 Hz-es frekvenciájának hiánya egy kicsit megrázóbb.

Az iPhone 12 Pro képernyőjének van egy előnye ezzel a telefonnal szemben: rendszeres használat mellett nagyobb fényerőt tud elérni. A képernyő fényerejére azonban ennél az iPhone 12-nél sem volt panaszom, még kültéren sem. HDR-tartalmak nézésekor pedig mindkét telefon képes elérni az 1200 nites csúcsfényerőt.

Magsafe használata, és iPhone 12 kompatibilitás

Az iPhone 12 összes újdonsága közül szerintem a MagSafe a legérdekesebb. Ez egy teljes rendszer, amellyel mágnesek segítségével rögzíthetünk dolgokat az iPhone hátuljára: vezeték nélküli töltőket, tokokat, autós tartóelemeket, pénztárcákat, és végül más dolgokat is, például kardánokat, vagy olyasmit, amire még nem gondoltam.

Az első kiegészítő a MagSafe töltő, egy 39 dolláros korong, amely egy elégedettséget keltő csattanással rácsatlakozik a telefon hátuljára, majd vezeték nélkül tölti azt. Az iPhone-nak van egy második NFC chipje a MagSafe-hoz, amely azonosítja, hogy mit csatlakoztattak hozzá. Ha MagSafe töltőről van szó, akkor a telefon a szokásos 7,5 watt helyett 15 wattos teljesítményen tölthető fel, feltéve, hogy van legalább egy 20 wattos hálózati tégla. (A MagSafe töltőhöz nem jár ilyen. Az Apple 19 dollárért árul egy 20 wattos USB-C töltőt, vagy használhatsz egyet egy másik eszközről, például laptopról).

Ez a különbség a bosszantóan lassú és az elfogadható vezeték nélküli töltés között. Az én tesztjeim során egy óra alatt körülbelül 40 százalékos töltöttséget értem el. Ez lassabb, mint a leggyorsabb vezeték nélküli töltőrendszerek, és sokkal lassabb, mint egy kábel, de ugyanakkor egyszerű és kényelmes.

5G AZ IPHONE 12-NÉL
AppleAppleApple csatlakozott az 5G Hype Industrial Complexhez. Az 5G-t az összes új iPhone modelljének zászlóshajó funkciójaként népszerűsíti, és hihetetlenül gyors letöltési sebességet ígér. A valóság az Egyesült Államokban az, hogy e sebességek elérése a megfelelő városban és néha a megfelelő háztömbben való elhelyezkedésen múlik. A fenébe is, az 5G ultragyors milliméterhullámú (mmWave) változatához szó szerint a megfelelő utcasarkon kell állni.

A hálózatok egyszerűen még nincsenek kiépítve, és a szolgáltatók nagyszabású ígéretei ellenére nem tudom, mennyi időbe telik, amíg ez megtörténik.

iPhone 12 kamera és videó teszt

AzAz iPhone 12 kamerájának legfontosabb változásai nem az érzékelőkben vagy a lencsékben vannak. Ezek teljesen változatlanok, kivéve, hogy a fő nagylátószögű kamera ƒ/1,8-as rekeszértékről ƒ/1,6-ra változik, hogy valamivel több fényt engedjen be. Ehelyett a nagyobb különbségek a szoftverből és az új képességek felszabadításából adódnak, köszönhetően az új A14 Bionic processzornak, amely mindent működtet a telefonon.

Ha az iPhone 12 modelleket hasonlítod össze, a legfontosabb tudnivaló, hogy a normál iPhone 12 és a 12 mini ugyanazzal a kamerarendszerrel rendelkezik. Az iPhone 12 Pro kiegészül teleobjektívvel, LIDAR-ral a gyenge fényviszonyok közötti fókuszáláshoz és mélységszámításhoz, valamint néhány további kódolási lehetőséggel a fotók és videók esetében. Az iPhone 12 Pro Max nagyobb frissítéssel rendelkezik, nagyobb fő kameraérzékelővel és továbbfejlesztett képstabilizátorral.

De vissza az A14 Bionichoz. Az iPhone 12 összes kamerájához (beleértve az előlapi szelfi kamerát is) feloldotta az éjszakai üzemmódot, sőt, még éjszakai portré módot is kapott. Az Apple a több képkocka egyetlen képpé történő kombinálására szolgáló rendszerén is végzett néhány finomítást, amelyet Smart HDR 3-nak hívnak. Ennek a rendszernek olyan dolgokat is jobban fel kell ismernie, mint az arcok vagy az égbolt, és a fotókat a megjelenésük optimalizálása érdekében finomítani kell. Sőt, még egy új beállítás is van “Scene Detection” néven, ha ezt szeretné bekapcsolni.

Általánosságban elmondható, hogy az iPhone 12 jobb munkát végez a finom részletekkel normál fényviszonyok között. Az Apple szerint ez azért lehet, mert idén több helyzetben alkalmazza a Deep Fusion algoritmusait. Nekem még mindig tetszik a Pixel jellegzetes, kontrasztos megjelenése, de úgy tűnik, az Apple egy kicsit elmozdul az irányába. Úgy tűnik, az iPhone 12 fotói végre visszalépnek az arcok árnyékainak túlvilágításától. De ez egy apró finomítás, a nagyobb változások szélsőségesebb körülmények között jönnek.

A szoftveres fejlesztések közül sok az ultraszéles kamerára is átkerült, így annak minősége is javult. Ez azonban még mindig egy alapvetően rosszabb érzékelő és objektív kombináció, és ha csak egy kicsit is jobban megnézzük, szemcsésednek a részletek. Tájképekhez viszont jó.

Az Apple azt mondja, hogy több hangolást végzett az ultraszéles felvételek szélén lévő lencsetorzulás kompenzálására, különösen az arcok és az építészet esetében. Szerintem ez segít, de csak egy kicsit. Ez a Golden Gate hídról készült fotó még mindig egyértelműen torzít.

Számomra a kamerák végeredménye az, hogy határozottan jelentős javulást látok az iPhone 11-hez képest, de ezek nem eléggé kényszerítik ki a frissítést. Ez nem jelenti azt, hogy az iPhone 12 nem egy masszívan jó kamera. De igen, és a teljesítmény, az egyszerűség és a jó minőség kombinációja továbbra is lenyűgöző.

iPhone 12 üzemidő, ls teljesítmény

Nem érheti semmiféle meglepetésként, hogy az iPhone 12 elképesztően gyors. Az új A14 Bionic chip egy új, 5 nm-es eljárásra épül – olyanra, amelytől azt várjuk, hogy a közelgő Mac számítógépeket is hajtani fogja. A játékok gyorsan töltődnek be, és nincs késés, a weboldalak gond nélkül renderelődnek, és egyre kevesebb alkalmazásnak kell újratöltenie többfeladatos munkavégzés közben.

De a tényleges mindennapi használatban gyanítom, hogy senki nem fog érzékelhető különbséget tapasztalni az iPhone 11-hez képest, ami szintén nagyon gyors volt és az is. Az iPhone 12 sebességének nem az a jelentősége, hogy ma gyors; hanem az, hogy valószínűleg három vagy akár öt év múlva is gyors lesz.

Az akkumulátor élettartama jó, de úgy tűnik, hogy az iPhone 11-hez képest (az akkumulátor abszolút bajnoka) kis mértékben visszalépett. Az a tény, hogy az Apple úgy érezte, hogy külön üzemmódot kell létrehoznia az 5G csendes kikapcsolására, kissé aggasztó az akkumulátor-üzemidő szempontjából. Szerencsére szerintem az iPhone 12 akkumulátor-üzemideje egyáltalán nem rossz. Egy teljes napot különösebb gond nélkül kibírok. Másrészt el kell ismernem, hogy könnyebb kinyírni ezt a készüléket egy egész napos intenzív használattal, mint az iPhone 11-et.

heAz iPhone 12 az első olyan iPhone több év óta, amely tényleg úgy érzi, mintha valami új lenne. De nem tudok rámutatni egyetlen konkrét funkcióra sem, ami miatt így érzem. Az 5G rendben van. A MagSafe kényelmes, de meg kell néznünk, hogy van-e ott valódi ökoszisztéma. Az OLED-képernyő szép, de manapság az okostelefonok esetében is eléggé tét nélküli. Az új dizájn elegáns és modern, de nehéz azt mondani, hogy azért vegyél meg egy telefont, mert szép.

iPhone 12 vélemény és összegzés

Az iPhone 12 lesz az alapértelmezett választás sok ember számára, aki iPhone-t vásárol a következő évben, és őszintén szólva szerencse, hogy az alapértelmezett iPhone ilyen jó. Szerintem a legtöbb embernek ezt kellene megvennie az iPhone 12 Pro helyett. De azt is gondolom, hogy ha van egy iPhone-od, ami tökéletesen megfelel neked, akkor nincs itt egy olyan kötelezően szükséges funkció, ami arra kényszerítene, hogy frissíts. Így működnek az alapértelmezett telefonok: ha szükséged van rá, akkor vegyél egyet, és az sokkal jobb lesz, mint amit eddig használtál. Ha nincs rá szükséged, ne vedd meg.

De amikor eljön az ideje, hogy új telefont vegyél, és ha végül ezt az iPhone 12-t választod, szerintem imádni fogod.