Ian Page lelkes Mac felhasználó készítette el több éve még a klasszikus Mac OS-re a MacTracker nevű programot, amely egyszerűen csak az összes Apple számítógépet és azok részletes paramétereit listázza ki.

A program az évek során természetesen tovább fejlődött, és mai kiadás már tartalmazza az összes Apple okostelefont, kiegészítőt, beleértve az Apple TV-t, az iPhone-okat és iPodokat és az operációs  OSX, iOS rendszereket is. A teljesen ingyenes alkalmazás jól használható, hasznos kiegészítője bármelyik rendszernek, és immáron nem csak macOS-re, hanem Windows-ra és iPhone-ra/iPod touch-ra is elérhetővé tették.

A MacTracker felülete abszolút célirányos: az All Models (minden modell) felület alatt eleinte mindenféle rendezés nélkül, időrendben, részben betűrendben megtalálható minden kézzel fogható Apple gyártmányú hardver. Az külön modellekre kattintva megtekinthetjük azok bejelentési és kifutási dátumát, típusszámát, hardver összetevőit és gyári bővítési lehetőségeit, csatlakozóit, a gép előzményét, történetét és egyéb gyártói, vagy a program létrehozói által fontosnak tartott megjegyzéseket, valamint gyári képeket a termékről. Különlegességként a program tartalmazza a termék egykori USA-béli, dollárban bemutatott bevezető árát, így aki azért aggódik, hogy féléves MacBookja mennyiért adható el használtan, némi vigaszt nyerhet abban, hogy mekkora áresés várható az Apple-nél.

Érdekességként, a MacTracker tartalmazza az adott gépek indítóhangját, illetve egyes modelleknél – ahol volt ilyen – a hardverhibára utaló Death Chime-ot, a halál hangzást is. Ennek megjelenése nem annyira egyértelmű: a gép ikonjára kattintva érhetjük el az indító hangot (Startup Chime) és Alt (Option) nyomva tartásával az esetleges hiba hangot (Death Chime).

Ha iPhone 7 tokot keresel

Ne feledd, hogyha méretpontos, és megfelelő védelemmel ellátott egyedi iPhone 7 szilikontok kiegészítőt keresel, nálunk azt is megtalálod. Legyen szó egyszerű színes tpu kiegészítőről, vagy különleges valódi bőrből készült eredeti Apple hátlapról!

A megjegyzésekben a program hasznos webcímeket foglal össze egy-egy termékről. Fontos lehet még például használt gép vásárlás előtt, hogy a program General felületén megtekinthetjük, hogy az adott termék támogatott vagy hivatalosan elavult-e, azaz rendelkezik-e még alkatrész utánpótlással (supported), vagy már nem (obsolate). Ez fontos lehet például egy régi mobil számítógép vásárlásakor, vagy ha olcsón veszünk meg egy régi, ám hibás számítógépet, ebből ugyanis kiderül, hogy rendelhető-e még szervizalkatrész az adott modellhez.