Most, hogy már lassan 3 hete kapható az iPhone 7, itt volt az ideje, hogy szétszedjék és megnézzék mi mennyibe kerül benne. Szerencsére a Jack csatlakozót nem kellett hozzászámolni a tételekhez, nem mintha ez hatalmas összeg lett volna.

Az IHS Markit cég nyilatkozata alapján, a 2016-ban bemutatott iPhone 7 alkatrészei összesen 220 USD-bekerülnek, ennek az összeszerelése pedig nagyjából, mindent összevetve 5 USD lehet. A számításokat az Apple insider összegezte. Az alábbi felsorolással pedig megpróbálunk rávilágítani és mindenki számára világossá tenni, hogy miért fontos ennyire egy iPhone 7 tok használata. Egy megfelelő tok nem csak esztétikusabbá teszi mobilunkat, hanem megfelelő védelmet is nyújt a legdrágább alkatrész (kijelző) összetörésétől.

iPhone 7 alkatrész árak

Ezek alapján a legkisebb, szerencsére már 32GB-os iPhone 7 összköltsége, hatalmas fejszámolást követően 225 dollárban van, nem véletlen tehát az áremelés. A tavaly, meglehetősen sok újítással bemutatott iPhone 6s előállítási költsége nagyjából 188 USD volt készülékenként.

Az IHS Markit kutató cég pénzügyi igazgatója beszámolója alapján a stratégia hasonlónak mondható, mint amit a konkurens Samsung-nál láthatunk. Tehát az újabb modellek anyagköltsége a fejlesztések miatt folyamatosan nőnek, amik később természetesen normalizálódnak. Ennek tudható be az a tény is, hogy fél év elteltével a készülékek árai akár 10-15%-os csökkenést is képesek bemutatni.

A beszámolóból kiderül továbbá, hogy a Samsung termékeihez képest az Apple hardverein nagyobb az árrés.Ez feltételezhetően az egyedi szoftverfejlesztések miatt nem eredményez több profitot.

A teljesség igénye nélkül, az alkatrészárak a következően alakulnak:

legdrágább természetesen most is a kijelző, ami az iPhone 7 esetében 42$. A legújabb fejlesztésű A10 processzor a számítások szerint az Intel verzióban 34$, a TSMC változatban pedig 27$. A 12 megapixeles, optikai képstabilizátoros hátsó, valamint az első kamera modul összesen kerül 20$-ba.

A készülékház 18$, az alaplap és a Taptic Engine 17$-ba kerül.

Ahogy azt a kimutatásban is láthatjuk a leghúzósabb ára a kijelzőnek van, valamint messze ez a legsérülékenyebb pontja is mobilunknak. Fontos tehát, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk neki, az összetörés ellen egy iPhone 7 tok segítségével. Szerencsére nálunk olyan tokok is kaphatók, amik csak alig, vagy éppen minimálisan fedik el a készülékházat és tökéletesen átlátszóak is. Ezek nem csak megfelelő védelmet biztosítanak a karcolások ellen, de a leejtésekkor is fontos védelmi szerepet játszanak.

Azt tudnunk kell egy ilyen összegzésnél, hogy a megjelenést követően a készülék ára jelentős csökkenésnek indul, és egy fél évvel a bemutatás után akár 20%-al is csökkenhet az eladási ár. Ezzel szemben az előállítási ár nem csökken. Erre nem azért világítunk rá, hogy most mindenki kezdje el sajnálni az Apple-t a csökkenő árrés miatt, hanem mert jobb tudni, hogy ez i beletartozik az árazáspolitikájukba.