A nagyobb gyártók legújabb készülékeinél már egyre gyakoribb a vízállóság, mint kiemelt tulajdonság. Sok-sok generáció után végre az Apple is beállt a sorba az IP67-es minősítést megszerző iPhone 7-tel. Az előzetes pletykákkal ellentétben szerencsére jól bírja a megpróbáltatásokat.

Alig 3 napja kapható az iPhone 7 (nem itthon) és ahogy az lenni szokott, elkezdték darabokra szedni mindenféle törés, hajlítás és vízállóság teszttel. Az alábbi videóban egy meglehetősen alapos vízálósági tesztet láthatunk és végre nem csak egy tálka vízbe teszik 3 órára a készüléket.

Vízállóság teszt: Apple vs Samsung

A teszt természetesen összehasonlító. Az iPhone 7 mellett a Galaxy S7-et tesztelik ugyanolyan körülmények között.Elvileg a Samsung jobb minősítéssel rendelkezik, iP68-cal. Ez azt jelenti, hogy a telefon képes másfél méter mélyen a víz alatt maradni időkorlát nélkül és tökéletesen működésképes marad. Az iPhone esetében ez sajnos csak fél órát jelent és egy méter mélyen.

De nézzük mi az igazság!

A videóban először a Galaxy S7 leírása által megadott maximummal kezdték a tesztelést, másfél méter mélyen. Ez szerencsére egyik telefonban sem tett kárt.

Az első gondok 9 méteren jelentkeztek. Ebben a mélységben a Samsung rendszere elkezdett megbolondulni és többször is újraindult. Valószínűleg víz került a készülékházba. Az iPhone 7-nek mindössze a nyomásszenzora lett érzékenyebb.

A következő lépésnél, már 10 méter mélyre süllyesztették a telefonokat. A Samsung teljesen megadta magát. Képernyője egyáltalán nem reagált, habár a led jelzőfény villogott. Az iPhone, habár a kijelző alja már szemmel láthatóan beázott, különösebb gond nélkül működött.

Úgy tűnik ebben a tesztben az iPhone 7 nyert.

Az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus is megkapta az IP67-es minősítést. Ez a szabvány garantálja, hogy a készülék 1 méter mélyen minimum 30 percig működőképes marad bármiféle károsodás nélkül.

A nyilvánosságra hozott Apple garancia levélnek köszönhetően azonban a készülék újkori víz és porállósága nem lesz egyenértékű az idő előrehaladtával. Vagyis a gyári információk szerint később már nem bírja olyan jól a vizet. Ezért is fontos, hogy készülékünk vízállósági képességét, csak akkor vegyük igénybe, ha tényleg szükség van rá. Fölösleges a csap alatt mosogatni mobilunk, vagy a kádban játszani vele.

A garancialevélben az is le van írva, hogy amennyiben víz éri a meghibásodott alkatrészt, minden más garancia érvényét veszti.

Hogy ennek mennyi jelentőséget kell a jövőben tulajdonítanunk, valószínűleg már pár nap múlva kis is derül, hiszen jönnek majd a végeláthatatlan törés és víztesztek, ahogy az minden évben szokás.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy nem csak az Apple korlátozza ilyen módon a garanciát. Hasonló leírást ad meg a gyártó, a Samsung Galaxy S7 és S7 Edge esetében is.

Mi természetesen egyik készülék vízállóság tesztjét sem ajánljuk, hogy bárki elvégezze otthon. Szinte minden esetben a garancia elvesztésének lehetőségét hordozza magában a teszt, továbbá inkább ne kínozzuk a telefonunkat addíg, amíg valóban szükség nincs rá. Ha valaki egy strapabíró és ütésálló tokot szeretne, akkor inkábbnézzen körül a Phonebox tartozékok között. Nem csak extrém ütsálló kiegészítőket árulunk a legújabb iPhone 7 és iPhone 7 Plus telefonhoz, hanem egyedi tartozékokat és kiegészítőket is! Érdemes benézni hozzánk