A 5G akár 400-szor gyorsabb lehet, mint a 4G, a maximális kapcsolati sebesség érdekében. De hogyan működik a 5G, milyen gyors és hogyan lehet hozzájutni, és mikor?

Már több éve a világ minden táján a telekommunikációs hálózatok a 5G-t egy technológiai csodának állítják be. Villámgyors sebességgel lehetővé tennék a távirányítású műtéteket, a virtuális valóság és a drónok területi alkalmazásait, és még sok minden mást. Az ön benyomásai azonban attól függenek, hol él és milyen telefonja van.

Tehát mi is az 5G? Megpróbáljuk elmagyarázni:

Ha elhiszi valaki, ha nem, a 5G fél évszázados fejlesztések alapjaira épül, kezdve az első mobiltelefonhívásból származó 1973-as időktől. Az analóg rendszerekből digitális rendszerek lettek az idők során, és fontos volt számunkra a teljes adatkommunikáció kapcsolata az internethez, amely csatlakozott a szöveges és hívás szolgáltatásokhoz. Az internet eléréséhez a telefonjának helyi bázisállomással kell kapcsolatban lennie, amely hasonló beszélgetéseket kezel más felhasználói eszközökkel egyidejűleg. Ez a bázisállomás lehet egy sor kerületi vagy regionális csomópont közül egy, amely különböző forgalomkezelési szerepeket lát el, és a műveleteket továbbadja a következő pontra. Végül a forgalom eljut egy hozzáférési pontig, amely összeköttetést teremt a vezetékes internethez.

Minden szinten részt vevő technológiák vannak, amelyek több generáción keresztül iterálódtak. A második generációs protokollok hozták létre a 3G-éket, amelyek maguk után követték a 4G-t. A 5G az 4G-ben kódolt technológiák és szabványok gyűjteményén épül, amelyeket LTE-nek (Hosszú Távú Evolúció) neveznek, és kiterjesztett frekvenciatartományban alkalmaznak. Az eredmény nagyobb hálózati kapacitásnak kell lennie bármely adott bázisállomásnál, gyorsabb sebességekkel és alacsonyabb késleltetéssel minden olyan területen, ahol a magas végek spektrumára kapcsolódó eszközök ki tudnak kapcsolódni.

Most a kapcsolat közötti kapcsolatot vesszük górcső alá a telefon, a táblagép vagy a házi internet modem és a torony között, amelyre kapcsolódik.

Fokozott iPhone 15 védelem ütésálló tokokkal

Az iPhone 15 készülékek védelme kulcsfontosságú, mivel a készülékek kényes elektronikát és értékes technológiát tartalmaznak. Az ütésálló tokok kiváló megoldást nyújtanak a védelemre. Ezek a tokok strapabíró anyagokból készülnek, mint például a szilikon, TPU vagy akár üvegszálas kompozit anyagok, amelyek nagyfokú ütéselnyelő képességgel rendelkeznek.

Az ilyen típusú ütésálló iPhone 15 tokok kifejezetten tervezve vannak az iPhone 15 készülékekhez, így pontosan illeszkednek a készülék kontúrjaihoz, és biztosítják a teljes körű védelmet. A tokok extra vastagabb peremei és sarkai még jobban elnyelik az ütéseket és az esetleges leejtéseket, minimalizálva ezzel a készülék sérülésének kockázatát.

Emellett ezek a tokok általában megfelelnek a MIL-STD 810G katonai szabványoknak, amelyek magasabb ellenállást és tartósságot biztosítanak a mindennapi használat során. Ezen tokok kiválóan védelmezik az iPhone 15 készüléket a karcolásoktól, ütésektől és más mechanikai károktól, ezáltal meghosszabbítva a készülék élettartamát.

Az ütésálló tokok megfelelő kialakítása lehetővé teszi továbbá, hogy a készülék továbbra is könnyen hozzáférhető legyen az összes port és gomb, anélkül hogy az védeni kívánt funkciókat befolyásolná. Összességében tehát ezek a tokok hatékony védelmet nyújtanak az iPhone 15 készülékeknek, és hozzájárulnak a készülékek hosszabb élettartamához és megbízhatóságához.

A 5G sávjai és márkái

A telefonja és a torony közötti vezeték nélküli kapcsolat különböző jellemzőkkel rendelkezik különböző tényezők alapján, de a legnagyobb tényező messze az, hogy mely frekvenciasáv segíti elő. Ahogy már említettük, a magasabb frekvenciák sebességi előnyt jelentenek, míg az alacsonyabb frekvenciák hosszabb távolságokon keresztül terjedhetnek, és akár akadályokon is áthaladhatnak, mint például emberek és falak.

Két kulcsfontosságú tartományról beszél a mobilipar. Itt van, amit tudnia kell róluk:

Milliméteres hullám – mmWave

A “milliméteres hullám” vagy mmWave név a körülbelül 1 mm-es hullámhosszakra utal.

Ezek a rendkívül erős frekvenciasávok több gigabit sebességet produkáltak a távközlési vállalatok által végzett tesztek során, bár valószínűleg a napi gyakorlatban az 1 Gbps körül lehet a sebesség. A korlátozott terjedési képességük miatt a központi üzleti negyedekben, szórakozási és sport helyszíneken használhatók a legjobban.

A mmWave 5G szolgáltatásokat többek között az Egyesült Államokban és Ausztráliában találja meg, némi kiemelt márkanévvel, mint például “5G+”, “5G Max” vagy “5G Ultra Wideband”. A brit hálózatok még nem jutottak el erre a tartományra, de a Light Reading szerint az Ofcom folyamatban van az azonos sávszélesség értékesítési jogainak aukcionálása.

A 3. Generációs Partnerségi Projekt (3GPP), a teljes vezeték nélküli iparág szabványokat fejlesztő bizottsága, hét frekvenciasávot határozott meg a mmWave területen történő nyilvános használatra. Band számokkal vannak jelölve n257-től n263-ig, és 24 GHz-től akár 71 GHz-ig terjednek. A legtöbb nemzetközi támogatást a n257 és n258 sávoknak nyújtják, ha van egy nyitott eszköze. Az amerikai hálózatok gyakorlatilag az egyetlenek, amelyek n260, n261 és n262 sávokon működnek.

Sub-6 GHz

Ez a mindent magában foglaló kifejezés a meglévő légteret jelenti, amelyet eddig a vezeték nélküli hálózatok használtak. Ennek a spektrumnak nagy részét “újrafeldolgozták”, egy bonyolult folyamat során, amely magában foglalja a 2G, 3G és néhány 4G szolgáltatás leállítását, és a berendezéseket más spektrumrészeken való futtatásra állítását a 5G szolgáltatás futtatásához.

Az Egyesült Államokban a három nagy hordozó – az AT&T, a T-Mobile és a Verizon – az 2G és 3G helyszíneiket mind a 2022 végéig leállította. Az újrahasznosítás még mindig folyamatban van az Egyesült Királyságban, de elegendő tér szabadult fel a sub-6 GHz 5G szolgáltatás futtatásához az országban. A Vodafone 2023-ban leállítja a 3G-t.

A sáv számok n1-től n105-ig terjednek – bár csak egy kis választék használatban az adott országban – a frekvenciák pedig 600 MHz-től (ha kíváncsi, ez kb. 50 cm-es hullámhosszt eredményez) csak kicsivel több mint 6 GHz-ig terjednek. A legtöbb sáv ugyanazokat a numerikus sávtervezési megnevezéseket osztja meg, és az általános frekvenciatartományokat, amelyekkel a 4G LTE szabványban rendelkeztek. Minden 5G-re változott minden sáv új “n” előtaggal. A legtöbb üzemeltető egyszerűen “5G” -ként nevezi ezt a szolgáltatást, bár marketing neveket is használnak, mint például a T-Mobile 5G UC, a Verizon 5G UW és az AT&T 5G+.

Az Egyesült Államokban az AT&T az n5 és az n77 sávokat használja a Sub-6 GHz 5G-hoz. A Verizon az n2, az n5, az n77 és az n66 sávokat futtatja, míg a T-Mobile az n41 és az n71-et használja. Ha nem biztos benne, hogy az Ön telefonja támogatja-e a 5G-t, nézze meg, hogy támogatja-e ezeket a kulcsfontosságú sávokat.

A letöltési sebességek szélesebb skálán változnak a sub-6 spektrumtartományban, de ismét látni fogja, hogy a maximális potenciál pozitív korrelációban áll a frekvenciával. Várhatóan akár 30-70 Mbps-re is csökkenhet egy 600 MHz-es kapcsolaton, és elérheti a 100-500 Mbps-t egy 2,5 GHz-es kapcsolaton.

Addig, amíg el nem éred: a 5G története

A telekommunikációs vállalatok több éves bevezetésre számítottak, hogy új 5G felszereléseket juttassanak el teljes szolgáltatási területeikre. Ez azt jelentette, hogy képesek legyenek teljesíteni a 5G alapvető háttér technológiáit, miközben 4G cellaállomásokat használnak. A 3GPP döntött arról, hogy rögzíti a 5G-nek egy úgynevezett Nem Önálló (NSA) szabvány szerinti részleteit.

Az NSA hálózatok lehetővé teszik a tornyok számára, hogy 4G protokollokat használjanak a kapcsolatok felvételére és kezelésére, miközben néhány hatékonyabb folyamatot hoznak létre a 5G bevezetésével. A Dinamikus Spektrum Megosztás nevű koncepció lehetővé tette a meglévő cellahálózatoknak, hogy kezeljék a 5G telefonoktól származó és oda vissza mozgó adatáteresztést a kezdeti időszakban, miközben fenntartják az 4G szolgáltatásban szokásos teljesítményt. Az üzemeltetőknek a lehetőségük is nyílt arra, hogy félrevezessék a fogyasztókat arról, hogy az adatkapcsolatot “4G”-nek vagy “5G”-nek jelölik-e egy adott időpontban – erről egy 2019-es cikkemben írtam a testvér oldalunkon, az Android Police-on.

Amint több felhasználó 5G eszközökre és még 5G otthoni internet szolgáltatásokra váltott, a telekommunikációs vállalatok új berendezéseket tudtak bekapcsolni az Összekapcsolt hálózatokon való futtatáshoz, kihasználva az 5G protokollok összes előnyét.

Mi a 5G előnye?

Talán láthatott néhány olyan felhasználást, amelyeket a vezeték nélküli kereskedelmi óriások, mint a Qualcomm, dicsőítettek. A 5G lehetővé teszi az óriási valós idejű adatkövetési kapacitást, amely lehetővé teszi az önvezető járművek számára, hogy állandóan észleljék egymást, ahogy a gyorsforgalmi utakon közlekednek. Kinyitja a csapot a nagyon részletes grafikai részletek számára, amikor AR headsetet visel és ellenőrzi egy építkezés állapotát.

Ez a képzelt világ azonban azt is igényli, hogy más kutatás és fejlesztési területek is felgyorsuljanak. Még fontosabb, hogy a vezeték nélküli kapcsolat természete biztosítja, hogy az előnyök bizonyos területekre összpontosuljanak, és másutt hiányozzanak. És még akkor is, ha pontosan a legjobb mmWave vagy Sub-6GHz 5G helyszín alatt áll, valószínűleg nincs olyan meglévő alkalmazása, amely teljesen ki tudná használni azt a sebességet, amelyhez hozzáférhet – a Netflix még nem érte el a 16K-t.

Tehát az előnyök homályosak, és jelenleg átlagember számára korlátozottak. A legnagyobb különbséget jelenleg az 4G-hez képest tapasztalhatja meg, ami még mindig jó dolog.

Az 5G az Egyesült Államokban

Az AT&T, a T-Mobile és a Verizon mind működtetnek 5G szolgáltatásokat a sub-6 és a mmWave sávokban. Az AT&T és a Verizon 2019-ben indították el mmWave hálózataikat, míg a T-Mobile (akkori összeolvadási partnerével, a Sprinttel) a következő évben követte őket a sub-6-ot bevezetve. Az idő múlásával mind a három cég tornyokat állított fel mindkét tartományban sugározó frekvenciákkal.

Az Egyesült Államokban a kisebb régiós szereplő, az US Cellular mobil felhasználók számára sub-6 5G hálózatot és otthoni mmWave internet szolgáltatást üzemeltet néhány kiválasztott piacon.

A műholdas TV-jéről leginkább ismert Dish is bekapcsolódott a játékba, miután megvette a Boost Mobile előfizetői hordozót a Sprint/T-Mobile entitástól. Birtokol licencet a sub-6 és a mmWave tartományokban is, de csak az előbbiben üzemelteti kezdetleges 5G szolgáltatását.

Az 5G az Egyesült Királyságban

A Three, az EE, az O2 és a Vodafone mind működtetnek aktív sub-6GHz 5G hálózatokat, mindegyikük száz várost, települést és falut fed le. Az EE volt az első, aki 2019-ben elindult, de a többiek gyorsan követték.

Nehéz pontos képet kapni arról, milyen széles a lefedettség mindegyik hálózatban, de az nPerf-től származó térképezett tömegszerzett adatok alapján a Three vezeti a csomagot, majd az EE, az O2 és a Vodafone.

Lehet, hogy észreveheti, hogy a Vodafone és az O2 anyavállalata, a Telefónica megállapodást kötött a hálózati infrastruktúra kiépítéséről, ideértve a 5G-t is, az országban.