Az Apple 2015-ben vezette be a 3D Touch nevű, nyomásérzékeny technológiát. De 2018-ban a technológia kiesett a népszerűségből, és azóta az iPhone-modellek helyette az Apple által Haptic Touchnak nevezett valamit használnak.

Itt van minden, amit a Haptic Touchról tudni kell, hogyan működik, mit lehet vele csinálni, és miben különbözik a 3D Touch-tól.

Hogyan működik a Haptic Touch, és miben különbözik a 3D Touch-tól?

Az iPhone 6S-től kezdve a 3D Touch-képes készülékek lehetővé teszik, hogy nyomást gyakorolj a képernyőre, és egy gyorsmenü jelenjen meg, különösen az alkalmazások ikonjainál. Az Apple Haptic Touch technológiája hasonló a 3D Touchhoz, de nem a nyomásra támaszkodik. Ehelyett a Haptic Touch akkor lép működésbe, amikor a felhasználó hosszan megnyomja a képernyőt, és a nyomást követően egy kis rezgést ad visszajelzésként; haptikus visszajelzés, innen a Haptic Touch elnevezés.

A Haptic Touch nem hardver-, hanem szoftveralapú, míg a 3D Touch hardveralapú volt, ami más típusú képernyőtechnológiát igényelt, ami megnehezítette volna a ma elvárt, széltől a széléig érő kijelzők megvalósítását.

A 3D Touch esetében a megnyomás erejétől függően különböző eredmények jelentek meg – például a Peek és a Pop. A 3D Touchról mindent elolvashatsz külön írásunkban, ha még 3D Touch-kompatibilis készüléked van.

Mit tudsz csinálni a Haptic Touch segítségével?

Amikor a 3D Touch először megjelent, csak néhány alkalmazás volt kompatibilis – főként az Apple natív alkalmazásai. A hónapok és évek múlásával azonban egyre több harmadik féltől származó alkalmazás építette be a kompatibilitást, és bár a 3D Touch sosem volt olyan funkció, amit annyira sokat használtunk volna, volt néhány nagyon klassz gyorsbillentyű.

Az Apple szerint a Haptic Touch “lehetővé teszi, hogy gyorsabban elvégezzen dolgokat, például szelfiket készítsen a kamera alkalmazás elindítása nélkül”. A Haptic Touch most sok, a 3D Touchhoz nagyon hasonló funkciót kínál – olyannyira, hogy valószínűleg egyáltalán nem fog hiányozni a 3D Touch (ha egyáltalán használtad).

A Haptic Touch segítségével egyes alkalmazások hosszan történő megnyomásakor megjelenik egy gyorsmenü, valamint az Alkalmazás eltávolítása vagy a Kezdőképernyő szerkesztése lehetőség. Más alkalmazások esetében, amelyek még nem fejlesztették ki a Haptic Touch kompatibilitást, csak az Alkalmazás eltávolítása, az Alkalmazás megosztása vagy a Kezdőképernyő szerkesztése opció jelenik meg.

Hogyan módosíthatja a Haptic Touch érzékenységét?

A Haptic Touch kétféle érzékenységi lehetőség van: gyors vagy lassú. A gyors gyors gyorsabban adja ki a gyorsmenüpontokat, így nem kell olyan sokáig nyomogatnia egy ikont.

A Haptic Touch érzékenységének módosítása: Nyissa meg a Beállítások > Hozzáférhetőség > Érintés > Haptikus érintés > Gyors vagy Lassú kiválasztása.