A helyzet az Android operációs rendszer frissítéseivel kapcsolatban kissé zavaros. Biztos te is láttál már olyan cikkeket, amelyek arról szólnak, hogy az új szoftverfrissítések néha tönkre teszik, vagy lassítják a telefonokat, vagy olyan változásokat és fejlesztéseket hoznak, amelyek nem tetszenek mindenkinek. Valószínűleg ez is magyarázhatja, hogy megdöbbentően sok Android eszköz elavult frissítéseket és szoftvereket futtat. A statisztikák szerint az eszközök 75%-a nem fut az aktuális operációs rendszerrel.

A fenti miatt könnyedén elgondolkodhatsz azon, hogy egyáltalán érdemes-e telepíteni az Android frissítéseket. Szükséges-e az Android frissítések telepítése? Megengedheted-e magadnak, hogy kihagyj egyet? Itt választ haphatsz.

Valóban szükséges telepíteni az Android frissítéseket?

Bár ajánlott telepíteni az Android frissítéseket, azok nem kötelezőek, hacsak nem rendelkezel nagyon régi verzióval. A fejlesztők folyamatosan frissítik az alkalmazásaikat és játékaikat, és az idő múlásával nem támogatják az öregebb Android verziókat.

Ha túl sokáig elkerülöd az Android frissítések telepítését, előfordulhat, hogy néhány olyan alkalmazást, amelyeket mindennap használsz, már nem támogatnak, vagy nem működnek megfelelően.

Az Android frissítések új funkciókat, biztonsági javításokat és hibajavításokat is hoznak, hogy biztosítsák a telefonod zavartalan működését, így azok elkerülése problémákat okozhat a későbbiekben.

Biztonságos az Android frissítések telepítése, amint elérhetővé válnak?

Igen, az Android frissítések telepítése általában biztonságos, amint elérhetővé válnak. Azonban ez attól is függ, hogy a készüléked melyik gyártója, mert az Android márkák saját szoftveres felületeket alkalmaznak az operációs rendszer fölé, hogy megkülönböztesse azokat.

Más szóval, még ha maga az Android frissítés rendben van is, a gyártó nem feltétlenül optimalizálta jól azt a saját Android felületük új verziójával. Ez azt jelenti, hogy bizonytalanság lehet abban, hogy az új frissítés hibákat hozhat-e magával, például túlzott akkumulátor merülést vagy alkalmazások összeomlását.

Ez a probléma valószínűleg nem fordul elő, ha olyan márkájú telefonod van, mint a Samsung Galaxy vagy a Google Pixel. Azonban azok a márkák, amelyek a költségvetési és középkategóriát célozzák meg, gyakran vádolják őket olyan frissítések kiadásával, amelyek hiányosak, nem javítják a meglévő hibákat, vagy új hibákat vezetnek be.

Ha ilyen márkájú telefonod van, érdemesebb lehet nem azonnal telepíteni az Android frissítéseket, hanem figyelemmel kísérni a fórumokat és a subredditeket. Itt találhatsz olyan embereket, akiknek ugyanaz a készülékük van, mint neked, és akik jelentik a legújabb frissítésekkel kapcsolatos problémákat. Ha van ilyen jelentés, jobb, ha kihagyod a frissítést.

Az Android frissítések hasznosak, de nem kötelezőek Amíg egy ismert márkájú telefoned van, nagyon valószínűtlen, hogy bármilyen problémát tapasztalsz az új Android frissítések telepítése után.

De mivel olyan sok Android márka létezik, ez nem mindenki luxusa. Függetlenül attól, hogy melyik márkájú a telefonod, a legjobb, ha mindig biztonsági mentést készítesz minden adataidról, ha esetleg váratlan problémák merülnének fel a frissítés után.

Hogyan frissítsd az Androidos telefonodat?

A Google időről időre havi biztonsági frissítéseket, valamint új operációs rendszer frissítéseket ad ki aztelefonjaira. Általában értesítést kapsz, amikor elérhető egy új rendszerfrissítés. Azonban manuálisan is megkeresheted és letöltheted a frissítéseket a Google Pixel telefonodon.

Navigálj a Beállítások > Rendszer > Rendszerfrissítés menüponthoz a telefonodon.

Érintsd meg az “Ellenőrzés a frissítésre” lehetőséget. A telefon ekkor megkeresi az elérhető szoftverfrissítéseket.
Ha elérhető, megjelenik egy “Letöltés” gomb. Érintsd meg, hogy elindítsd a letöltési folyamatot.
Mivel a Pixel telefonok gyors frissítéseket támogatnak, a frissítés a háttérben lesz telepítve, amikor a telefonod inaktív. Utána csak újra kell indítanod a készülékedet, hogy érvénybe lépjenek a változások.

Ez jelentősen felgyorsítja az egész szoftverfrissítési folyamatot, ellentétben más Android telefonokkal, amelyek általában 5-10 percig nem használhatók, miközben a frissítést telepítik.

A legfrissebb Google Play rendszerfrissítés letöltéséhez és telepítéséhez a Pixel telefonodon, navigálj a Beállítások > Biztonság menüponthoz, majd érintsd meg a Google Play rendszerfrissítés gombot. Ha elérhető egy frissítés, az letöltődik és telepítődik.