Bár más böngészőket is telepíthet az App Store-ból , az iPhone, iPod touch és iPad beépített böngészője Safari. A Safari iOS-verziója sokéves Mac-verziókhoz készült asztali verzióhoz igazodik, de a mobil Safari is nagyon más.

Egyrészt nem egérrel, hanem érintéssel vezérelheted. A Safari használata alapjainak megtanulása érdekében olvassa el ezt a cikket. A Safari használatával kapcsolatos fejlettebb cikkekhez látogasson el: Ha egy weboldal egy bizonyos szakaszát szeretné nagyítani (ez különösen hasznos az olvasott szöveg nagyításához), egyszerűen egyszerűen érintse meg kétszer egymás után egymás után a képernyő ugyanazon részét. Ez növeli az oldalnak azt a részét. Ugyanaz a kettős érintés újra elindul.

Legfőbb Safari böngésző funkciók

Csúsztatás a nagyításhoz / kicsinyítéshez

Ha jobban szeretné ellenőrizni, hogy milyen zoomolásra vagy milyen nagyításra van szüksége, használja az iPhone multitouch funkcióit.

 Helyezze a mutatóujját a hüvelykujjával, és tegye azokat az iPhone képernyőjén, amelyet be akar nagyítani. Ezután húzza az ujjait , és mindegyiket a képernyő ellentétes szélének felé vigye. Ez a nagyítás a oldalon található. A szöveg és a képek egy pillanatra homályosnak tűnnek, majd az iPhone megint éles és tiszta lesz. Ha kicsinyítené az oldalt és kicsinyítené a dolgokat, tegye ujjait a képernyő másik végén, és húzza őket egymás felé , a képernyő közepén találkozva.

Ugrás az oldal tetejére

Az oldal lefelé húzásával húzza az ujját a képernyőn. De tudtad, hogy a weboldal tetejére ugorhatsz anélkül, hogy görgetni kezdnél? Az oldal tetejére történő ugráshoz (annak érdekében, hogy visszatérjen a böngészőpultba, a keresősávba vagy a webhely navigációjába), egyszerűen érintse meg az iPhone vagy az iPod touch képernyőjének felső részét kétszer. Az első érintse meg a Safari címsorát, a második azonnal visszalép a weboldal tetejére. Sajnos, úgy tűnik, hogy nincs ilyen rövid vágás az oldal aljára történő ugráshoz.

Vissza és hátra az előzményekben

Mint bármely böngésző, a Safari nyomon követi az Ön által meglátogatott webhelyeket, és lehetővé teszi a vissza gomb (és néha egy előre gomb) használatát a nemrég megjelent webhelyek és oldalak megtekintéséhez. Ennek a funkciónak kétféle módja van: Nyílgombok – A képernyő bal alsó sarkában vannak nyílgombok. Érintse meg őket vissza vagy előre lépéshez Csúsztatás – A visszalépéshez vagy előrehozáshoz is csúsztatható . A képernyő bal szélén csúsztatva térjen vissza és a jobb oldali él előre haladjon.

Nyisson meg egy oldalt egy új ablakban

Két lehetőség nyílik új ablak megnyitásához a Safari-ban. Az első az, ha megérinti a Safari ablak jobb alsó sarkában lévő ikont, amely úgy néz ki, mint két négyzet egymásra. Így az aktuális weboldala kicsi, és alul olvasható a + (iOS 7 és újabb) vagy az Új oldal gomb (iOS 6 és korábbi). Érintse meg ezt a gombot egy új ablak megnyitásához. Érintse meg újra a két téglalapot, és csúsztassa felfelé és lefelé (iOS 7 és fel) vagy előre-hátra (iOS 6 és korábbi) az ablakok közötti váltáshoz, vagy érintse meg az X gombot az ablak bezárásához. Az új üres ablak megnyitása mellett azonban egy új ablakban szeretné megnyitni egy hivatkozást, mint egy asztali számítógépen. Itt van, hogyan: Keresse meg a megnyitni kívánt linket egy új ablakban. Érintse meg a linket, és ne távolítsa el ujját a képernyőn. Ne engedje el, amíg a képernyő alján egy menü jelenik meg, amely öt lehetőséget kínál: Nyisd ki Nyissa meg az új oldalt Hozzáadás az olvasási listához (csak iOS 5 és újabb) Másolat Megszünteti Válasszon a Megnyitás új ablakban, és most két böngészőablak van, az egyik az első webhely, amelyet meglátogatott, a második az új oldalával. Ha 3D-s érintőképernyős eszközzel rendelkezik (csak az iPhone 6S és a 7-es sorozat ), a link megérintésével és megtartásával előhívhatja a hivatkozott oldal előnézetét is. Keményen nyomja meg a képernyőt, és megjelenik az előnézet, és válik az ablak, amelyet böngészünk.

A Művelet menü

A Safari alsó részén található menü, amely úgy néz ki, mint egy dobozt tartalmazó nyíl, az Akció menü. A tapintás mindenféle funkciót tár fel. Ott megtalálja az opciókat a webhely könyvjelzőinek, a kedvencekhez vagy az olvasási listához való hozzáadásához , az eszköz kezdőképernyőjén , az oldal kinyomtatásához és egyebekben.

Az egyik legfontosabb: Privát böngészés

Ha böngészni szeretne az interneten, anélkül, hogy a látogatott webhelyeket hozzáadná a böngészőtörténethez, használja ezt a funkciót. Az iOS 7 és újabb verziójának engedélyezéséhez érintse meg a két téglalapot egy új böngészőablak megnyitásához. Érintse meg a Privát elemet , majd válassza ki, hogy megtartja-e az összes nyitott böngészőablakot vagy bezárja őket. A privát böngészés kikapcsolásához kövesse ugyanazokat a lépéseket. (Az iOS 6-ban a privát böngészés engedélyezett a Beállítások alkalmazás Safari beállításai alapján.)