Hogyan lehet egy jó középkategóriás telefont jobbá tenni? A Samsung úgy döntött, hogy a Galaxy A53 esetében lecseréli a processzort egy házon belülire, megnöveli az akkumulátor kapacitását, kidobja a dobozban található töltőt, és cserébe csökkenti az árát pár ezer forinttal. Ezt a receptet követve kaptuk meg a legújabb Galaxy A53 5G-t, amit most alaposan letesztelünk és véleményezünk.

A Samsung azt a főszabályt is követte, hogy nem kell megjavítani azt ami nincs elrontva. A kamerák, a képernyő és a dizájn mind változatlanok a tavalyi modellhez képest. A teljesítmény is nagyjából ugyanaz, még akkor is, ha a Snapdragon processzorról egy új, még nem bizonyított Exynos lapkakészletre váltottak. A korábban mellékelt töltőtégla elvesztése nagy szívás, de ez végül is megtörtént volna.

Még jobb, mint a kisebb specifikáció frissítések, Samsung javította a már amúgy is erős szoftveres támogatási politika. Az A53 5G négy évig kap Android OS platformfrissítéseket és öt évig biztonsági frissítéseket. Ez addig tart, amíg a Google támogatja a zászlóshajónak számító Pixel 6 telefonjait biztonsági frissítésekkel. Az élettartam vége felé ne számítson gyakori frissítésekre, de öt évvel a megjelenés után bármilyen frissítést kapni fantasztikus egy középkategóriás Android készülék esetében.

Samsung Galaxy A53 specifikáció

A Samsung Galaxy A53 egy tökéletesen jó középkategóriás telefon, nagyszerű 120 Hz-es kijelzővel, és magabiztos hardverrel.

 • Tárhely: A telefonban található telefonok száma: 1,5 millió forint: 128 GB, MicroSD-vel bővíthető (akár 1 TB)
 • CPU: Exynos 1280
 • Memória: 6GB
 • Operációs rendszer: UI 4.1 operációs rendszer: Android 12 One UI 4.1-gyel
 • Akkumulátor: 5,000mAh
 • Kijelző (méret, felbontás): 6,5″ 1080p OLED, 120Hz
 • Kamera (előlapi): 32MP f/2.2
 • Kamerák (hátlapi): 64MP f/1.8 elsődleges, 12MP f/2.2 ultraszéles, 5MP f/2.4 makró, 5MP 5/2.4 mélységmérő
 • Ár: $450
 • Méretek: Méretek: 6,28 x 2,94 x 0,32″
 • Kijelző: OLED, 120Hz
 • Súly: 6,67 oz
 • Töltés: Akár 25 W vezetékes töltés
 • IP-besorolás: IP67

Samsung szoftver és android

A Samsung néhány szoftveres panaszunkat is orvosolta. Az A53 5G az Android 12-alapú One UI 4.1-gyel érkezik, amely egy kicsit rendezettebb, mint az előtte lévő verzió. Ez azonban még mindig egy Samsung készülék, és a Samsung még mindig kétségbeesetten szeretné, ha a saját világában élnél a saját alkalmazásboltjával, virtuális asszisztensével és az előre letöltött alkalmazások konstellációjával.

A Galaxy A53 5G az első olyan Samsung-telefon, amelyet 2015 óta az Egyesült Államokban értékesítenek Exynos chipsetet használva. A Samsung továbbra is saját márkájú chipjeit használja telefonjainak nemzetközi változataiban (és a közelmúltban a viselhető eszközökben is felbukkantak). Az Egyesült Államokban azonban a Galaxy S7-től kezdődően kizárólag Qualcomm vagy MediaTek lapkákat használnak. Az A53 5G és az A33 5G az első olyan készülék, amely ezt a bizonyos 1280-as Exynos processzort használja. Ez 6 GB RAM-mal párosul, ami több, mint amit a legtöbb más középkategóriás telefonban találsz.

A teljesítmény nagyjából az A52 5G-vel megegyezőnek tűnik. Ha egymás mellett használjuk őket, néha egy kicsit hosszabb késleltetést tapasztalunk a keresősáv megérintése után, mielőtt a billentyűzet felugrik az A53-on. De ugyanilyen gyakran az A53 gyorsabban nyit meg egy alkalmazást, mint az A52. Gyakorlati használatban a kettő között feldobottnak nevezném. A mindennapi használat során itt-ott észreveszek enyhe tétovázásokat, de ezek egy középkategóriás telefon esetében a normális tartományon belül vannak, és semmi olyat, amivel ne tudnék együtt élni. Még a Genshin Impactet is futtatja, bár gyakran akadozik, amikor sok minden történik a képernyőn. Arra számítanék, hogy az általános teljesítményt még három-négy évnyi szoftverfrissítés után is viszonylag jól fogja bírni.

Függetlenül attól, hogy a telefont feloldva vagy egy amerikai szolgáltatón keresztül vásárolja meg, egyféle tárolási lehetőség közül választhat: 128 GB. Ez egészséges mennyiség ebben az árkategóriában, és ha néhány év után kifogyna a hely, további tárolóhelyet biztosít a microSD-csatlakozó.

Telefontokok és védelem

Idén sem követi a Samsung a kínai gyártók példáját, mivel nemhogy töltőt nem találunk, de telefontokot sem kapunk új készülékünkhöz. Idén is a Glasstic elnevezésű műanyag házzal van dolgunk, ami bár ellenálló a mindennapok megpróbáltatásainak, sajnos nagyon könnyen karcolódik. Érdemes egy egyszerűbb védőtokot választanunk, ami megtartja az új telefonunk szépségét, azonban megfelelő védelmet is ad neki.

Itt megpróbáltuk összegyűjteni a legjobb Samsung Galaxy A53 tokokat, amiket mi is szívesen használnánk a készülékünkön. A listában megtalálhatók az ütésálló tokok is, és a szinte láthatatlanul vékony szilikontokok is. Gyári kiegészítők közül is válogathattok, akár egy munkanapos kiszállítással.

Samsung A53 kijelző, felbontás és technológia

Az A53 5G 6,5 hüvelykes OLED kijelzője 120 Hz-es képfrissítési frekvenciával rendelkezik, és 1080p felbontásával jó részletgazdagságot kínál. Nagyon fényes kültéri körülmények között kissé nehézkes lehet a megjelenítés, de minden más helyzetben gazdag, élénk kijelzőt kapunk, és a gyors képfrissítési sebességnek köszönhetően a megjelenítés egyenletes. Ebben az árkategóriában ez a legjobb, amit egy telefon képernyőjétől elvárhat.

A kijelzőben ujjlenyomat-olvasó található a biometrikus feloldáshoz. A Samsung szerint ez ugyanaz, mint amit az A52 5G-ben használnak, és én hiszek nekik. De könnyebb dolgom van vele, mint az előző modellnél, és úgy érzem, hogy kevesebb felszólítást kapok az újbóli próbálkozásra. Talán a szoftver jobb lett. Talán több türelmem van. Ki tudja megmondani? Egy ütemmel lassabb, mint a zászlóshajók legjobb optikai ujjlenyomat-érzékelői, például a OnePlus 10 Pro, de általában elég pontos és gyors ahhoz, hogy ne okozzon nagyobb frusztrációt a mindennapokban.

Az A53 5G IP67-es por- és vízállósággal rendelkezik, ami még mindig ritka ebben az osztályban. Ez azt jelenti, hogy az A53 5G-nek ellen kell állnia a fröccsenéseknek, kiömléseknek és némi vízbe merülésnek. Ha láttál már valaha telefont vizes halált halni egy véletlen vízbe esés után (ne beszéljünk arról, ami a West Seattle Summer Fest 2019-en történt), akkor tudod, milyen értékes ez a vízállóság.

Akkumulátor és töltés

A másik kulcsfontosságú specifikációs javulás a 4500mAh kapacitású akkumulátorról 5000mAh-ra történő frissítés. A Samsung azt állítja, hogy az új akkumulátor két teljes napi használatot bír ki, és ha könnyű felhasználó vagy az idő nagy részében Wi-Fi-n vagy, akkor ez egy tisztességes állítás. Én egy teljes napot gond nélkül kibírom, még videostreameléssel és az időm nagy részét 5G-n töltve is, de nem egészen két napot. A második napon a Genshin Impact letöltésével eléggé megerőltettem, de csak délután 2 óráig jutottam el, amikor elkezdtem a telefon töltésére vonatkozó felszólításokat kapni. A könnyű felhasználók két napot is kibírnak egy töltéssel, de ha közepes vagy nehéz felhasználó vagy, akkor a legjobb, ha éjszakára töltesz, hogy elkerüld az egyszámjegyű százalékos értékek csökkenését.

A már jól ismert kamera rendszer

AA Galaxy A53 5G kölcsönveszi elődje kamerarendszerét, amelynek élén egy 64 megapixeles f/1,8-as szabványos széles. Rendelkezik optikai stabilizátorral, ami ritka és üdvözlendő funkció a középkategóriában. (Mérsékelt fényviszonyok mellett nagyobb valószínűséggel kapunk éles képet.) Van még egy 12 megapixeles ultraszéles, valamint 5 megapixeles makró- és mélységérzékelő is.

Jó minőségű fotókra számíthatsz világos fényben, erőteljes, telített színekkel. A főkamera gyenge, sőt nagyon gyenge fényviszonyok között is megállja a helyét, és éjszakai üzemmódja jó részletgazdagságot biztosít, feltéve, hogy a téma nem mozog sokat. A portré módban készült fotók is használhatóak, különösen, ha sok fény van, de nem olyan lenyűgözőek, mint a Galaxy S22-nél. Itt sincs teleobjektív, így a portrékhoz az egyetlen lehetőséged a normál kamera szélesebb látószögű objektívje.

A videofelvételek felvétele 4K / 30p felbontásban csúcsosodik ki, a 30 és 60p opciók 1080-as felbontásban állnak rendelkezésre. A videoklipek jól néznek ki; a kamera autofókusza gyenge fényviszonyok között kissé vadászik. Az 1080 / 30p módban további stabilizálás is rendelkezésre áll, de ez leginkább erős kültéri fényviszonyok esetén ajánlott. (A klipek mérsékelt és gyenge fényviszonyok között, ha ez a funkció be van kapcsolva, sötétek és zajosak.)

Összességében ez egy olyan kamerarendszer, amely jó az árához képest. Egy zászlóshajótól – beleértve a teleobjektívet is – biztosan jobbat kapna, de megfelelő munkát végez. Az A53 nem éri el a középkategóriás kategória vezetőjét: a Google Pixel 5A-t. A portrék és a gyenge fényviszonyok mellett készült fotók csak egy kicsit néznek ki jobban a Pixelből, és a színek egy kicsit kevésbé telítettek. Jó okok szólnak amellett, hogy a Samsungot válasszuk a Pixel 5A helyett (erről hamarosan bővebben), de ha tiszta kameraminőségre vágyunk, akkor az 5A még mindig a legjobb, amit 500 dollár alatt kaphatunk.

Samsung Galaxy A53 Teljesítmény

Az A52 5G-vel szemben, amelynek belsejében Qualcomm Snapdragon lapkakészlet volt, a Galaxy A53 5G a Samsung saját Exynos 1280 SoC-jét tartalmazza, amely 5 nm-es eljárással készült. Összesen nyolc magot tartalmaz, 2 x Cortex-A78 2,4 GHz-es teljesítménymaggal és 6 x Cortex-A55 2,0 GHz-es hatékonysági maggal. Ami a GPU-t és az APU-t illeti, a Samsung azt állítja, hogy mindkettő esetében 2,1-gyel nagyobb teljesítményt nyújt a 2021-es A52 5G-hez képest.

A benchmark pontszámok azonban más képet mutatnak. Itt nem csak a számok beszélnek. Azt is tapasztaltam, hogy konkrétan a Galaxy A53 5G-n való játék közben itt-ott akadozott némi akadozás. A Minecraftban például elég gyakran észrevehettem képkocka-esést játék közben.

Ettől függetlenül más feladatok, például a webböngészés, a videónézés és a felhasználói felület navigálása tökéletesen zökkenőmentesen, problémamentesen zajlott.

Összegzés és vélemény

Két jelentős változás van a Galaxy A53-ban – az első az Exynos 1280-as lapkakészlet, amely itt debütál. A Samsung hivatalosan még nem részletezte legújabb középkategóriás chipsetjét, de már tudjuk, hogy a CPU négy, 2,4 GHz-es órajelen működő Cortex-A78-as teljesítményű maggal és négy, 2,0 GHz-es órajelen működő Cortex-A55-ös hatékonyságú egységgel rendelkezik. A másik említésre méltó fejlesztés, amit a Samsung hozott, az az 5000 mAh-s akkumulátor. Akár 25 W-os töltési teljesítményre is képes, ami a Samsung telefonoknál manapság már nem is lehet jobb.

A több akkumulátor-üzemidő mindig jó dolog, és az A53 5G jobb, mint a már tavaly bemutatott modell. A kijelző és a hangminőség, ami sokat hozzátesz a telefon értékéhez, és nagyszerű készülékké teszi a sok média élvezéséhez.

Az olyan hátrányok, mint a rossz haptikus rezgések könnyen elnézhetők. A játékteljesítmény még nem az igazi, de biztosak vagyunk benne, hogy ez változni fog, amint a lapkakészlet nagyobb támogatást kap. Talán néhány frissítéssel a Samsung jobban ki tudja majd használni az Exynos 1280-at.

A kamerarendszer viszont úgy tűnik, sokat profitált az új chipből, és mind a fotók, mind a videók több szempontból is csiszoltabbnak tűnnek, annak ellenére, hogy a kameraspecifikus hardver ugyanaz maradt.

Hosszú történet röviden, a Galaxy A53 5G egy szilárd mindenes, még elődjénél is jobban. Ha tetszik a dizájn és a Samsung One UI szoftvere, akkor ezzel a középkategóriás készülékkel nem tévedhetsz.