A Samsung Galaxy S22 (Exynos) a koreai cég 2022-es csúcsmodellje az S-sorozatban, és ugyanazt az Exynos 2200-as chipsetet használja, mint a zászlóshajó S22 Ultra. Az S22 azonban kisebb és alacsonyabb felbontású kijelzőt használ, és nem kínálja a nagyobb készülék S-Pen tollát.

A hátsó kamera terén az S22 elhagyja az Ultra 10x-es nagy hatótávolságú teleobjektívjét és a lézeres AF-et. A 3x tele- és az elsődleges kamerában is kisebb érzékelők vannak. Utóbbi szintén 50 megapixeles érzékelőt használ, szemben az Ultra 108 megapixelével. A videós specifikációk megegyeznek, az S22 képes 8K videót rögzíteni 24fps sebességgel és 4K-t akár 60fps sebességgel.

Főbb kameraspecifikációk:

Elsődleges: 50 MP 1/1,56″-os érzékelő, 1,0μm pixel, 85 fokos látómező, f/1,8-as rekeszértékű objektív, OIS, Dual Pixel AF.
Ultraszéles: 12 MP 1/2,55″ érzékelő, 1,4μm pixel, 120 fokos látómező, f/2,2-es rekesznyílású objektív, Dual Pixel AF.
Tele: 10MP 1/3.94″ érzékelő, 1.0μm pixel, 36 fokos látómező, f/2.4 rekesznyílású objektív, 3x optikai zoom
8K akár 24fps, 4K akár 60fps, 1080p 60fps sebességgel (tesztelt 4K/30fps sebességgel)
HDR10+ videó (opcióként elérhető, alapértelmezés szerint kikapcsolva a speciális videofelvételi beállításokban, nem teszteltük)
Ha valaki jobban beleásná magát a specifikációba azt a Samsug S22 gyártói oldalán teheti meg.

Előnyök

 • Jó expozíció és széles dinamikatartomány
 • Alacsony zajszint gyenge fényviszonyok mellett
 • Jó fehéregyensúly
 • Jó expozíció és nagy részletgazdagság a vakus felvételeknél
 • Szép színek a tele zoomos felvételeken és jó expozíció az ultraszéles látószögű kamerán.
 • Természetes bokeh hatás
 • Jó expozíció és széles dinamikatartomány a beltéri és kültéri videóknál
 • Szép színek és bőrtónusok videókban
 • Hatékony videostabilizálás felvétel közbeni járás közben

Hátrányok

 • Luminanciazaj erős fényben és beltéri körülmények között
 • Lassú autofókusz
 • A finom részletek elvesztése és a sarkok lágysága
 • Képi artefaktumok, beleértve a gyűrűzést, a szellemképeket és a színárnyalat-eltolódást is
 • Részlethiány a rövidtávú telefelvételeknél
 • Zaj a videoklipekben
 • A dinamikatartomány hiánya és fehéregyensúly-hibák gyenge megvilágítású videókban
 • Instabil videoautofókusz beltéri felvételeknél és gyenge fényviszonyoknál
 • Erős csengési lelet a videóban

A Samsung Galaxy S22 (Exynos) kamerája a DXOMARK Camera 126-os pontszámával kiváló munkát végez, és ezzel a prémium szegmens legjobbjai közé került. A tavalyi S21+-hoz képest az új készülék a legtöbb területen javulást kínál, így árkategóriájában nagyszerűen teljesít. Van azonban néhány apróság is, amire érdemes odafigyelni.

Állóképek készítésekor a kamera nagyon szép és élénk színeket kínál, pontos fehéregyensúly mellett. Az expozíciók általában pontosak, a széles dinamikatartomány pedig jó részletességet biztosít a kiemelt és az árnyékos területeken egyaránt. Azonban, akárcsak a zászlóshajó S22 Ultra esetében, a zajkezelés és a részletmegjelenítés nem éri el a legjobbak szintjét. Tesztelőink a laboratóriumban gyenge fényviszonyok mellett némi autofókusz-problémát is észleltek, ami szintén negatívan hatott a textúraméréseinkre.

Éjszakai körülmények között a Galaxy S22 jó expozíciójú és részletgazdag képeket készít, amikor a vaku működésbe lép. A bokeh-szimulációs módban készült képek természetesnek tűnő bokeh-effektust mutatnak, a téma pontos elkülönítésével a háttértől és jó színvisszaadással.

Samsung Galaxy S22 tokok

Érdemes körülnézned az Samsung Galaxy S22 telefontok kínálatunkban, mert itt könnyedén megtalálod azt a védőtokot ami neked tetszik. Legújabb szériánknál nagy hangsúlyt fektettünk az ütésállóságra és a gyári dizájn megőrzésére egyaránt. Mostantól, ha Phonebox telefontok van a készülékeden, akkor biztos lehetsz benne, hogy tökéletes védelemnek van kitéve kedvenc késüzléked és nem kell többet a kijelző karcolódásától, vagy éppen a hátlap betörésétől aggódnod.

Ultraszéles kamera tesztelés

Az ultraszéles kamerával történő felvételek készítésekor az S22 ugyanúgy teljesít, mint az S22 Ultra, a legtöbb körülmények között jó célzott expozícióval. Tekintettel az ultraszéles kamerák azonos specifikációira, ez nem igazán meglepő.

A távolba zoomoláskor a kamera minden tartományban jól teljesít az expozíció és a színek tekintetében. Összességében ezeken a területeken enyhe javulást jelent a tavalyi S21+-hoz képest. A részletesség tekintetében is valamivel jobb, mint az S21+, és nagyon közel van az S22 Ultra-hoz közeli és közepes távolságban. Nagy távolságban azonban az Ultra 10-szeres zoomobjektívjének hiánya alacsonyabb részletességet jelent.

A felbontás laboratóriumi mérésekor azt láthatjuk, hogy közeli és közepes távolsági teleobjektíveknél az S22 nagyon közel van a zászlóshajó modellhez, az S22 Ultra-hoz. Nagy távolságú tele tartományban azonban az utóbbi képes kihasználni a dedikált 10x-es tele kamerát, így érezhetően jobb részletességet tud rögzíteni, mint a Galaxy S22 alapmodell.

S22 videófelvételek teljesítménye

Videófelvételek készítésekor az S22 jól teljesít világos fényben és beltéri körülmények között. A dinamikatartománya széles, és a kategóriájában legjobb iPhone 13-hoz vagy az S22 Ultra modellhez hasonlóan az S22 is képes a nehéz, nagy kontrasztú jelenetekben is jó kiemelt részleteket rögzíteni. Gyenge fényviszonyok között azonban kevésbé lenyűgöző a teljesítmény, gyakran előfordulnak fénypontok és árnyékok kivágása. A színek általában szépek, pontos fehéregyensúly mellett, kivéve, ha gyenge fényviszonyok között készít felvételeket. A zaj egy javítandó terület, és már eléggé tolakodó a világos fényű videókban. A fény elhalványulásával egyre problémásabbá válik.

Ebben a mintaklipben láthatjuk a Galaxy S22 széles dinamikatartományát, a fényes ablakban a fénypontok jó megtartásával. A kamera egy kicsit küszködik a kanapén ülő emberek fókuszálásával. Van némi fókuszlégzés, és összességében az S22 videóautofókusza nem egészen olyan szintű, mint az Ultraé. Stabilizációs leleteket és képkockaeltolódást is megfigyelhetünk. A zaj eléggé tolakodó a 40 másodperces jel körül, különösen mozgáskor és az egyszínű területeken.