Az Apple várhatóan idén szeptemberben jelenti be az iPhone 15 készülékcsaládot, amelynek legjobb iPhone-jai az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max lesznek. Most egy új kiszivárgás, a két modell esetében egy különösen nagy gombváltoztatásra enged következtetni.

Már rengeteg pletykát hallottunk, amelyek szerint az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max elhagyja a híres némító kapcsolót egy új Action gomb javára, akárcsak az Apple Watch Ultra. Most egy új tok kiszivárgása némileg megerősíteni látszik ezt.

Viszlát, némító kapcsoló

A 2023-as iPhone-okkal kapcsolatban már rengeteg kiszivárgás történt, és ez a legújabb elég jó képet ad arról, hogy mire számíthatunk. A Twitteren keresztül érkezett Majuin Bu szivárogtató, aki úgy tűnik, hogy megosztott egy videót egy iPhone 15 Pro Max tokról. És bár a dizájn nagyrészt megegyezik az iPhone 14 Pro Max tokjával, van néhány finom különbség.

Az egyik ilyen különbség a valamivel nagyobb kameraterület, valószínűleg azért, hogy helyet adjon a továbbfejlesztett kamerarendszernek, amelyet az idei legnagyobb iPhone-tól várunk. Ez egy periszkópos kamerát is tartalmaz majd, ami az iPhone-nál először fordul elő, és a zoomolási képességek várhatóan jelentősen megnövekednek. A legjelentősebb változás azonban valószínűleg az, hogy hol lesz a némító gomb.

Feltételezve, hogy a némító kapcsoló megszűnéséről szóló pletykák igazak, az Action gomb elég nagy lesz. A kivágás a terület körül, ahol a némító kapcsoló normális esetben lenne, jelentősen összezsugorodott, de nem valószínű, hogy nehezen fogod eltalálni, amikor szükséged van rá.

Az Akció gomb, mely hasonló lehet az Apple Watch Ultra Akció gombjához, de több telefonra összpontosító opcióval, az új fizikai gomb lesz a következő generációs Pro iPhone modelleken, mely kiváltja a Csendes/Kürtlen váltó kapcsolót. Az Akció gomb lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy gyorsan hozzáférjenek különböző funkciókhoz és beállításokhoz anélkül, hogy feltétlenül feloldanák az eszközt vagy alkalmazásba navigálnának.

Az Akció-gomb funkciói

Az ‌iOS 17‌ bétájában talált kód alapján, az Akció gombnak kilenc különböző opciója lehet, melyeket a felhasználók testreszabhatnak és különböző műveletekhez rendelhetnek. Bár a kód csak az Akció gombhoz kapcsolódó funkciók neveit sorolja fel, így is következtethetünk arra, hogy miről fognak szólni:

  • Hozzáférhetőség: Ez az opció valószínűleg lehetővé teszi a felhasználók számára a különböző hozzáférhetőségi funkciókhoz, mint például a VoiceOver, Zoom, AssistiveTouch és több más hozzáférhetőségi segédprogramhoz való hozzáférést.
  • Gyorsbillentyűk: Ahogy az ‌Apple Watch Ultra‌ esetében, ez az opció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy futtassanak bármilyen gyorsbillentyűt, amit létrehoztak vagy letöltöttek a Gyorsbillentyűk alkalmazásból, például üzenet küldése, lejátszási lista lejátszása vagy okos otthoni eszközök vezérlése.
  • Némítás mód: Hasonlóan a jelenlegi ‌iPhone‌ modelleken működő kapcsolóhoz, ez az opció lehetővé teszi a felhasználók számára a csendes üzemmód be- vagy kikapcsolását, ami lenémítja vagy visszahangosítja a csengőhangokat és értesítéseket.
  • Kamera: Ez az opció valószínűleg lehetővé teszi a felhasználók számára a Kamera alkalmazás indítását és/vagy egy fénykép vagy videó készítését az Akció gomb egyetlen megnyomásával.
  • Zseblámpa: Ez az opció lehetővé teszi a felhasználók számára a zseblámpa be- vagy kikapcsolását az eszköz hátoldalán.
  • Fókusz: Ez az opció lehetővé kell tennie a felhasználók számára egy Fókusz mód be- vagy kikapcsolását.
  • Nagyító: Ez az opció valószínűleg lehetővé teszi a felhasználók számára a Nagyító alkalmazás aktiválását, hogy az ‌iPhone‌ kameráját nagyítóként használják kis szövegek vagy tárgyak közelítésére.
  • Fordítás: Ez az opció lehetővé teheti a felhasználók számára a Fordítás alkalmazás indítását és egy beszélgetés vagy szöveg fordításának kezdeményezését az Akció gomb egyetlen megnyomásával.
  • Hangjegyzetek: Ez az opció lehetővé teszi a felhasználók számára a Hangjegyzetek alkalmazásban hangjegyzet felvételének elindítását vagy leállítását.

Az Apple még nem mutatta be hivatalosan az ‌iPhone 15 Pro‌-t, de az bejelentésére és piacra dobására a megszokott szeptemberi időpontban számítunk. Ha a pletykák igazak, az Akció gomb lehet az egyik kulcsfontosságú új funkció, ami kiemeli majd az ‌iPhone 15 Pro‌-t az elődei közül.

Az Apple várhatóan szeptemberben jelenti be az új iPhone 15 termékcsaládot, feltéve, hogy követi a saját kiadási ütemét. Várhatóan ekkor fogja az Apple az új Apple Watch-ok sorát is lerántani a leplet.