Ha mindennap használja a Mac számítógépét munkájához és magánéletéhez, akkor nagy valószínűséggel rengeteg fájl, fénykép, mappa, dokumentum és egyéb adat található a Mac számítógépén. Ez egy adott fájl megtalálását igen nehézzé teheti. Szerencsére a Spotlight segítségével nagyjából bármit kereshetsz a Maceden, így könnyen megtalálhatod, amire szükséged van. Íme, hogyan használhatod a Spotlightot Macen a macOS Big Surral.

Mit találhatsz a Spotlight segítségével

A Spotlight segítségével nagyjából bármit megtalálhatsz a Maceden. Indexeli a Mac merevlemezének tartalmát, hogy könnyebben megtaláld a dokumentumokat, e-maileket, alkalmazásokat, zenéket, névjegyeket és egyéb információkat. Segít továbbá információt találni a weben, egyenleteket állíthat fel, és most a High Sierra rendszerben még a repülési adatokat is meg tudja keresni.

Hogyan érheti el és használhatja a Spotlightot a macOS-ben?
Kattintson a Spotlight gombra a menüsorban; úgy néz ki, mint egy nagyító. Vagy használja a Command + Space billentyűkombinációt. A Spotlight keresőmező megjelenik a képernyő közepén.
Írja be a keresési lekérdezést. A Spotlight a beírás közben adja vissza az eredményeket.

A Spotlight eléréséhez Mac számítógépén kattintson a menüsor Spotlight gombjára. Írja be a keresési lekérdezést.
Forrás: iMore

Ha a Spotlight nem találja meg, amit keres, akkor a keresési eredményeket úgy állíthatja be, hogy optimalizálja, amire szüksége van. Kizárhatja a merevlemez meghatározott helyeit is, hogy a Spotlight ne keressen olyan információkat, amelyeket inkább magánjellegűnek szeretne tartani.

A Spotlight keresési eredményeinek testreszabása

 • Válassza a képernyő bal felső részén található Apple menü gombot.
 • Válassza a Rendszerbeállítások lehetőséget.
 • Kattintson a Spotlightra.

A Spotlight keresési eredményeinek testreszabásához válassza az Apple menü gombját, válassza a Rendszerbeállítások menüpontot, majd kattintson a Spotlight gombra.
Forrás: iMore

Kattintson a kategória melletti jelölőnégyzetre, ha meg szeretné változtatni, hogy mit jelenítsen meg a Spotlight. Ha van jelölőnégyzet, akkor azok az eredmények jelennek meg, ha nincs, akkor nem jelennek meg.

Hogyan rejthet el tartalmakat a Spotlight keresésből

Ha vannak olyan érzékeny dokumentumai egy bizonyos helyen, amelyekben soha nem szeretné, hogy keresés történjen, akkor megmondhatja a Spotlightnak, hogy ne keressen ezeken a helyeken.

 • Válassza a képernyő bal felső részén található Apple menü gombot.
 • Válassza a Rendszerbeállítások menüpontot.
 • Kattintson a Spotlightra.

Ha el akarja rejteni a tartalmat a Spotlight keresése elől, válassza az Apple menü gombját, válassza a Rendszerbeállítások menüpontot, majd kattintson a Spotlight-ra.

 • Kattintson az Adatvédelem fülre.
 • Válassza a hozzáadás gombot. Ez a + jel az ablak bal alsó sarkában.
 • A Spotlight keresésből való tartalom elrejtéséhez kattintson az Adatvédelem fülre, majd válassza a hozzáadás gombot.
 • Kattintson arra az elemre, amelyet nem szeretne, hogy a Spotlight keressen.
 • Válassza ki aKiválasztás.
 • Ismételje meg az 5-7. lépést további elemek hozzáadásához a listához.

Ha el akarja rejteni a tartalmat a Spotlight kereséséből, kattintson arra az elemre, amelyet nem szeretne, hogy a Spotlight keressen.