Nagyon sok kérdés érkezik hozzánk arról, hogy mi is a különbség a műanyag és az üvegfólia között. Ezért úgy döntöttünk, hogy jobban belemélyedünk és egy rövid útmutatót adunk nektek a témában! Előre szólunk, hogy legjobb fóliákat itt találjátok!

Elsősorban, ami a laikusoknak is szemet szúr az természetesen a két termék közötti árkülönbség. Attól függően, hogy milyen márkájú vagy minőségű műanyag fóliákat nézünk, már ezer forinttól találunk teljesen megfelelőt a telefonunkra. Ezzel szemben az üveg kivitelezés ennek sokszor duplája is lehet egyes helyeken. Az árkülönbség elsősorban a minőségi eltérést mutat. A drágább termékek sokszor vannak ellátva zsír- és ujjlenyomat-taszító réteggel. Az üvegfóliák között pedig olyat is találunk, amely rétegelt kialakításának köszönhetően elvezeti a rezgést a telefonról, így minimális az esélye annak, hogy a féltett készülékünknek bármi baja essen. 

Érzet:

A legtöbb okostelefon manapság nagyon jó minőségű üveg előlappal kapható. Ennek pedig van egy sima, könnyen kezelhető felülete, amit a műanyag kijelzővédők sajnos nem tudnak teljes egészében visszaadni. Ebben a körben is nyer az edzett üveg, amely pontosan ugyanazt a hatást mutatja, mint a telefonok eredeti kijelzője.

Keménység:

Az edzett üvegből készült kijelzővédők minden esetben keményebbek, mint a műanyag társaik, habár utóbbit is be tudjuk szerezni ugyanazon az áron. A műanyag kijelzővédők – főként az olcsóbb modellek – általában sokkal könnyebben karcolódnak, nem úgy, mint üvegfólia társaik. Egy kézzel fogható ténnyel is bizonyítható: az üveg kijelzővédők általában 0.3-1.5 mm vastagságúak, a műanyag pedig általában 0.05 mm.

Kinézet:

Az edzett üvegről fent írtuk, hogy kicsit vastagabb, mint a műanyag társa, ezáltal az egész telefont megnöveli egy picit. Ez az első pár napban szokta csak zavarni a használókat, de nagyon könnyen meg lehet szokni. Az üveg védőfóliáknál azzal is számolni kell, hogy nem mindig tudja teljes egészében betakarni a képernyőt, általában egy vékony sáv kimarad a telefon oldaláról. Ez nem ront a biztonságon, mivel kiemelkedik a telefonról, így nem tud a fedetlen részre esni a készülék. 0.5 mm nagyon kis számnak tűnik, de érezhető és látható a különbség.

Felhelyezés:

Ha már helyeztetek fel műanyag üvegfóliát, akkor tudjátok, hogy nem árt előtte egy kis gyakorlás. Meglepő, de az üvegfóliát sokkal egyszerűbb felilleszteni – természetesen akkor ha igazán jó minőségűt választotok, ami nem hajlong a felhelyezés közben, így biztosan jó helyre kerül fel a védőfólia. Előtte minden esetben tisztítsátok meg a telefon saját kijelzőjét, hogy ne maradjon szösz a két réteg között.

Tényleg szükségem van kijelzővédő fóliára?

Általában manapság már egyre keményebb üvegből készítik a telefonok kijelzőit, de nem probléma, ha bebiztosítjuk magunkat egy másik réteggel, amit nem fogunk sajnálni, ha véletlenül betörjük. A táskában hagyott kulcs általában nem tudja megkarcolni az újabb típusú telefonok kijelzőjét, de például a homok vagy bármi hasonló apró szemcsét kosz igen, a lépcsőről leejtésről vagy a kézből kicsúszásról pedig ne is beszéljünk, mivel azok okozzák az igazi károkat. A választásnál azt kell mérlegelned, hogy megér-e pár ezer forintod a telefonod épsége és a te nyugalmad.

Akkor mégis kinek való a műanyag fólia?

A fentiek után valószínűleg sokakban felmerül ez a kérdés, azonban a válasz egyszerű. Azoknak, akik képesek úgy vigyázni a telefonjukra, mint a hímes tojásra. Továbbá azoknak, akik nem szeretnék ha akár fél milliméterrel is vastagabb telefonjuk lenne, azok bátran használhatnak műanyag fóliákat, hiszen a kijelzőt az is megvédi a karcoktól, habár csak rövid ideig is.

Milyen edzett üvegfóliát válasszak?

Mi nem igazán ajánljuk az olcsóbb verziókat, mivel elég rossz tapasztalataink vannak velük kapcsolatban, persze ismerünk olyanokat is, akiknek bevált, ám nem ez az átlag. Ahogy fent említettük a felhelyezése sokszor nehezebb, mint jó minőségű társaiké, de nem csupán itt van ezzel probléma. Általában a zsír és ujjlenyomat-taszító réteg nem megfelelő, nagyon hamar összekoszolódik az üveg és ezzel megnehezíti a telefonhasználatot. Ha látod rajta a saját ujjlenyomatodat, akkor bizony a termék nem igazán jó minőségű. Ami inkább a nagyobb gond, hogy nem adnak megfelelő biztonságot a telefonnak. Sokszor hallottunk olyan esetet, amikor sajnos az üveg kijelzővédővel is betört a telefon képernyője. Pedig ugye ezeket a termékeket pont ennek elkerülése végett használjuk. Mi azt ajánljuk, hogy ne féljetek egy kicsivel több pénzt rákölteni, mivel akkor biztosan sokáig biztonságban tudhatjátok a mobilotokat.

A legutolsó tippünk pedig, hogy ha leteszitek egy fajta kijelzővédő mellett a voksotokat, mindig figyeljetek arra, hogy a ti készüléketekre valót vásároljatok!