Kivel fordult már elő, hogy ruhástul bezuhant a zuhany alá és nem vette észre, hogy nála van a telefonja?  Ezt a csodás élményt, valószínűleg nagyon kevesek élték csak át. Ettől függetlenül manapság egyre jobban elvárt funkció az okostelefonok körében a vízállóság.

Sajnos jelenleg egyik iPhone modell sem vízálló hivatalosan, a konkurenciával ellentétben, ami szinte ontja magából a különöző IP minősítésel rendelkező eszközöket. Az iPhone 7-nél már valószínűleg megváltozik ez a rend. A legújabb trend szerint már szinte minden újabb okostelefon bírja a vizet, azonban ez a trend az iPhone készülékeket még csak most kezdi elérni. Eddig ha ilyen kihívások elé akartuk állítani készülékünket, kénytelenek voltunk beszerezni egy iPhone 6 tokot. Most azonban fordulni látszik a kocka.

Apple iPhone 6 vízállóság

Az Apple egészen idáig nem igyekezet ennek az elvárásnak megfelelni, azonban most úgy tánik fordult a kocka. Ha bár, sem az iPhone SE, sem az iPhone 6S nem kimondottan vízálló, azért tettek intézkedéseket, hogy sokkal jobban bírják a strapát, mint elődeik. Azonban szigorúan óva intünk mindenkit, aki egy megfelelő iPhone 6 tok nélkül próbálna vízállósági tesztet végezni. Ezek a tesztek gyakran csúfos kudarcba fulladnak, hiszen a készülékek hivatalosan nem vízállóak, bármennyire is jobban bírják a megpróbáltatásokat, mint az előző modellek.

Az alábbi videóban az említett 3 telefont dobják vízbe. Lássuk milyen sorrendben adják meg magukat. Ha tippelhetünk, akkor mi az iPhone 6S-re szavazunk!

A végeredmény nem okoz igazán meglepetést. Az iPhone 5S elsőnek adja meg magát, ám a fiatalabb készülékek, az iPhone 6S és az iPhone SE meglepően jól állja a vizet. Hivatalosan egyik készülék sem vízálló, emiatt senkinek sem ajánljuk a teszt otthoni reprodukálását.

Az újabb Apple készülékek a mérsékelt vízállóságukat  a készülékházban alkalmazott vékony gumitömítésnekköszönhetik, valamint a víztaszító bevonatnak, és a csatlakozók körüli szivacsos tömítéseknek. Ezek azonban csak kísérleti jelleggel vannak a jelenlegi készülékeken, nem véletlenül nincs bejelentve az ez irányú változás.

Aggodalomra azonban semmi ok! Valószínűleg a szeptemberben érkező iPhone 7 már teljesen vízálló lesz, addig pedig óvatosan a jelenlegi készülékekkel!