Tegnap az Apple megtartotta az év egyik legfontosabb konferenciájának nyitó napját. A cég fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n a legújabb szoftveres vívmányokat, és előrejelzéseket mutatta be. Szó volt az új operációs rendszerről, zene streamelésről, iwatchról, és sok-sok átlag felhasználót untató témáról.

Az egyszerűség és Ti a kedvetekért csokorba szedtük a lényegesebb dolgokat.

iOS 9

Ahogy megszokhattuk, az idei új iPhone-hoz új operációs rendszer is jár. Bár ezt így nem mondták a konferencián, nagyon úgy tűnik, hogy az új rendszer csak az iOS 8 komolyabb ráncfelvarrása lesz megnövelt stabilitással és sok-sok hasznos beépítet applikációval kiegészítve. Frissített Health-Kit, megújult Note, új Wallet és News.

OS-X 10.11 ‘El Capitan’

Az új rendszer neve El Capitan lett. A felhasználói felületen történő módosítás kimerült abban, hogy ezentúl a San Fransisco lesz a hivatalos rendszerfront. Stabilitásban fejlődött sokat állítólag a rendszer, így a jelenleginél is kevesebb laggolásra számíthatunk a használata során.

Apró kis feature-nek mondható a kurzor kereső, ami annyit tesz, hogy a gép bekapcsolása után a rendszer egy pillanatra felnagyítja a kurzort, majd az eredeti méretére zsugorítja vissza. Tény, hogy nem egy egetrengető az újdonság, azonban rég-óta tudjuk, hogy az ilyen apró változtatások teszik egyre felhasználóbarátabbá és vonzóbbá az OS-X-et más operációs rendszerekkel szemben.

A Safari  is kezdi szerencsére utolérni a Chrome, és a Firefox testreszabhatóságát. A régen hiányolt funkció bevezetésével végre rögzíthatünk tabokat a böngésző címsora alá, ami mostmár bezárás után sem fog eltűnni.

Apple Music

Az Apple úgy döntött kivág magának egy szeletet a Spotify tortájából. Ezzel az applikációval havi 10 dollárért zenéket streamelhetünk a Store-ból korlátlanul, valamint HD videókat is nézhetünk. Van még egy újítás zene fronton. Létrehoztak egy új platformot Connect néven, ez pedig kezdő zenészek és zenekarok számára biztosít lehetőséget saját csatorájuk elindításához.

WatchOS

Az óra operációs rendszere elérte a 2.0-ás verziószámot. A frissítés legnagyobb változtatása a Photo Face. Ezzel az óra háttere mindig más képre fog váltani a galériában kiválasztottak közül, ahányszor csak rápillantunk. Megjelent a Time-lapse funkció is, ezzel a hátterünként az általunk beállított 6 világvárosról kaphatunk képeket. Plusz hasznos funkció lett, ha az órét a töltőre helyezve asztalra tesszük, egy digitális asztali órát kapunk, amihez már ébresztést is társíthatunk.

HomeKit

Az Apple is elindult a Google útján, és komoly fejlesztéseket mutatott be, az úgynevezett okosotthonok kialakításához. Az iCloudban egyre több eszközt szinkronizálhatunk érdemben, egyre többféle fájlt oszthatunk meg közöttük.

A konferencia Június 12-ig tart, amiben már nem a bejelentéseké lesz a főszerep, hanem az ötletelésé és a fejlesztőké.