Mióta elindult az okostelefonok térnyerése, azóta csinálják őket vékonyabbra és vékonyabbra. A határ pedig ha elsőre nem is gondolnánk véges.  A szűk keresztemetszet pedig a kivétel nélkül minden okostelefonon ottlévő 3.5mm-es Jack aljzat amibe kihangostónkat, hangfalunkat, headsetünket dughatjuk. Szinte minden okostelefon tulajdonos használja és az iPhone-okon is kiemelkedő szerepe van.

Jack csatlakozó hiánya

Ez az egyetlen szabvány-csatlakozó amihez az Apple még nem nyúlt. de úgy tűnik ez is változik. Egy Japán Apple blog, megbízható forrásokra hivatkozva jelentette be szinte biztosra, hogy a következő iPhone 7 már nélkülözni fogja ezt a csatlakozót és ennek segítségével akár 1mm-rel is vékonyabb lehet a készülék. Elsőre nem hangzik soknak, viszont ha  hozzátesszük, hogy a jelenlegi készülék 7mm vastag, akkor ez egy kb 15%-os méretcsokkenést eredményezne.

Hogy ennek gyakorlati haszna van-e, az már kérdéses. Lehet, hogy csak a felhasználók életét nehezítené meg, hogy mindenhova egy Apple átalakítót kéne magunkkal vinnünk.

Több kínai forrás is megerősítette a hírt, hogy az idei csúcsmodellről lemarad az egyetlen egy csatlakozó amely szinte minden okostelefonon kivétel nélkül megtalálható volt idáig. Ahogy telnek a hetek, egyre pontosabb képet kapunk a beszállítók névsoráról és a beépítendő eszközök listájáról. Sajnos a Jack csatlakozó egyik listán sem szerepel. Ennek, csak egy oka lehet…

…”Na, de miért nem lesz?”

Jelenleg az akkumulátoron kívül az egyetlen fizikai korlátja annak, hogy a telefonok még vékonyabbak legyenek, a 3,5mm-es Jack aljzat. Amint ezt kivonják a forgalomból a készülékek mérete, már minden erőfeszítés nélkül 6-7mm alá is mehet.

…”És mi lesz helyette?”

Valószínűleg az Apple gyári fülesét átalakítják Lightning csatlakozósra, így aki eddig is a gyári headsetet használta, annak ezek után sem kell majd aggódnia. A gond ott kezdődik, ha másik gyártótól származő fülhallgatónk van, amit esetleg nem szeretnénk azonnal lecserélni, amint megvesszük a legújabb iPhone-t.

Azért valószínűleg nem kell aggódnunk, szinte biztos, hogy az iPhone 7 megjelenésének napján az Apple piacra dob egy Lightning-Jack átalakítót. És úgy tűnik hihetünk a közelmúltban tett bejelentéseknek is, miszerint a Cég, a készülékei közötti vezeték-nélküli kapcsolatot próbálja elsősorban erősíteni, úgyhogy jöhetnek az Apple márkájú vezetéknélküli headset-ek is!