A telekommunikáció az okostelefonok előtt, még csak gondolatban sem járt ott, ahol most tartunk 2017-ben. Az ipart hirtelen forgatta fel teljesen a legelső iPhone piacra lépése még 2007-ben és onnantól kezdve mondhatjuk, hogy nincs megállás. A telekommunikációban történt változások persze az előnyünkre váltak és egy iPhone sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá tette a mindennapi életünket. Sajnos azonban mint általában mindennek, ennek is megvannak a maga hátrányai.

A modern iPhone-okat már inkább okostelefonoknak nevezzük, és ezek egészen új megvilágításba helyezték a mindennapi felhasználásuk módját. Az új készülékek már elérték azt a vékonyságot, hogy csatlakozókat kell lehagynunk róluk, kompakt méretüknek és könnyű súlyuknak köszönhetően bárhová magunkkal vihetjük őket. Valamint szinte bárki számára megtanulható a használatuk. A rengeteg ingyenes (iPhone készülékek esetében Appstore-ból letölthető) applikációnak köszönhetően egyik napról a másikra észrevétlenül megváltoztatták az emberi szokásokat.

Ez annak köszönhető, hogy az okostelefon használók, a felsorolt jó tulajdonságok miatt folyamatosan maguk mellet tartják, vagy a zsebükben hordják készüléküket, a felkelés pillanatától kezdve egészen a lefekvésig. Ezalatt az idő alatt az ütésálló iPhone tok pedig biztosítja a készülék zavartalan működését. A hálózati lefedettségnek köszönhetően pedig a gyors információáramlás szinte mindenhol adott már.

Az iPhone és Android felhasználókkal létrehozott felmérést köszönjük a Phonebox.hu-nak és minden egyes tesztet kitöltő alanynak. Ha további érdekességekről is szeretnél tudni, akkor olvasd továbbra is blogunkat! Ha pedig Telefontokot vagy iPhone tokot keresnél, akkor nézz körül webáruházunkban!

A több ezer résztvevővel készült felmérésünk szerint, ma Magyarországon, a felnőttek 80%-a rendelkezik okostelefonnal, függetlenül attól, hogy iPhone-ról, Androidos eszközről, vagy egyéb kevésbé ismert operációs rendszerrel felszereltről van szó. A legérdekesebb tény, hogy a kérdőívet kitöltő mobil tulajdonosok 90%-a érzi magát kellemetlenül és kimondottan feszülten, ha telefonja nem lehet vele a nap minden egyes percében. Ez legtöbbször akkor is problémát okoz, ha otthon hagyja a munkahelyére menet attól függetlenül, hogy a munkához van-e rá szüksége.

Az okostelefonok az életünk részévé váltak, azonban nagyon könnyű átesni a ló túloldalára, ahogy azt a felmérésből készült infografika is mutatja. A megkérdezettek 90%-a, mindenhova magával viszi okostelefonját, és a legtöbbjük, arra teljesen alkalmatlan helyen használja is, szinte már reflexből.  Ehhez természetesen nagy segítséget nyújt egy egyedi iPhone tok is. Alább összeszedtük a leggyakoribb és egyben legáltalánosabb eseteket is, amik okostelefon függőségünkre utalhatnak.

1. Telefonnal a kezünkben pihenünk

A felmérés alapján megállapítható, hogy a kérdőívre válaszolók és iPhone-nal rendelkezők 90%-a rendszeresen használja mobiltelefonját szabadidejében szórakozásként, vagy unaloműzőként. Manapság Magyarországon egyre többet látni olyan embereket, akik pihenés, olvasás, vagy akár tv-nézés közben is a okostelefonukat nyomkodják, még több információ és szórakozás után kutatva.

2. Híreket olvasunk az étkezések között

75%-unk használja mobilját étkezés közben. Legyen szó akár egy ebédről, vagy vacsoráról. Továbbá a megkérdezettek nagy százeléka előveszi a telefont akkor is, ha társaságban van és erre csak akkor döbben rá, ha valaki szóvá teszi.

3. Minden este a párnánk alá tesszük

A tulajdonosok 80% használja a telefont este lefekvés előtt. Valamint ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után végigpörgetni a Facebook-ot, ellenőrizni az emaileket és híreket olvasni. Ez nem csak az alvás minőségét rontja, hanem a felkelés utáni szellemi aktivitást is jelentősen csökkenti. Sok embernél tapasztalható, hogy ha lefekvés előtt okostelefont használ, akkor sokkal nehezebben alszik el, mint mások. Ezt a problémát a kék, vagyis a hidegebb fények számlájára írhatjuk, amik bizonyítottan éberebben tartják az embereket. Erre már a legtöbb gyártó kínál megoldást, például az iPhone-ok rendszere már 2 éve tartalmaz egy esti időben beállítható színhőmérséklet változtató applikációt.

4. Munka közben is folyton ellenőrizzük

Akinek van rá lehetősége, az magával viszi telefonját a munkahelyére. A megkérdezettek 65%-a munka közben is használja, magáncélra. A statisztikába nem tartoznak bele a munkához köthető telefonálások, kizárólag a magán célú felhasználást vettük tesztünkkel figyelembe. Átlagosan munka közben 40-45 percenként ellenőrizzük telefonunk állapotát, frissítünk rá a levelekre vagy futjuk át a különböző közösségi felületeket, vagy csak tisztítjuk meg iPhone tokunk alatt a telefont. Ez minden egyes alkalommal 3-5 percet vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy ez átlagosan egy munkanap alatt fél órát is telefonozhatunk.

5. Vezetés közben sem tesszük le

Az egyik legveszélyesebb jele a függőségnek, ha a telefont még vezetés közben is használjuk. Jelenlegi felmérésünk esetében nem a megszokott értelemben vett telefonálásra gondolunk, hanem az annál sokkal figyelemelterelőbb használatra. Az okostelefonnal rendelkezők 30%-a rendszeresen használja, vagyis kézbe veszi vezetés közben is a telefonját útvonaltervezéshez, chat-eléshez, vagy akár munkahelyi email-ek küldéséhez. Ez nem csak magunkra nézve problémás, hanem hatalmas komoly veszélyforrás a többi, közlekedésben résztvevő társunkra is. Ennek az elterjedésében segítettek a különböző iPhone tokhoz használható autós tartók is.

Természetesen a technikai fejlődés velejárója az iPhone-ok és Android rendszerű Samsung telefonok egyre többrétű felhasználása és térnyerése, azonban a fent felsorolt esetekre nem árt kiemelkedő figyelmet fordítani, mivel sokszor akaratlanul és szinte teljesen értelmetlenül is a mobilunk után nyúlunk. A felmérésünk további érdekes ténye, hogy a felhasználók több, mint fele, azaz pontosan a megkérdezettek átlagosan 58%-a, minden órában legalább egyszer ellenőrzi és bekapcsolja a telefonját. Ez a százalék természetesen korcsoportonként eltérő, azonban arra lehet következtetni, hogy a fiatalabb korosztály többet és többször is használja a mobilját.

Hamarosan újabb diagramokkal frissítjük eredményeinket. Az újabb táblázatok az iPhone-ok és az Androidos készülékek élettartamáról fog szólni. Összevetjük a különböző okostelefonok és a legújabb operációs rendszerek támogatottságát. Azonban az már most is megállapítható, hogy az Apple, az iPhone készülékeivel jóval hosszabb távra tervez, mint adott esetben egy Androidos gyártó.