Pár egyszerű trükkel sokkal szerethetőbbé tehetjük az iPhone 6 -ot! Ebben a cikkben azoknak a felhasználónak a mindennapjait próbáljuk megkönnyíteni, akik a legújabb iPhone-ban találták meg a számításukat! Szoftveresen számos újdonság van a készülékben, amit nem biztos hogy maradéktalanul kihasználtak az eddigi tulajdonosok, ezért megpróbáljuk röviden összefoglalni a legfontosabbakat!

Új funkciók és applikációk

1. Normál nézet és Nagyított nézet közötti váltás

Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus a megnövelt kijelző mérettel is az előző telefonokhoz hasonló méretű ikonokat vonultat fel, kihasználatlanul hagyva a kijelző nagyobb részét. Szerencsére ezt meg tudjuk változtatni, így nem csak olvashatóbbak lesznek a szövegek, hanem az ikonok mérete is megnő. Beállítások>Kijelző és fényerő>Nézet

3. Egyedi billentyűzet letöltése

Az Apple úgy döntött, hogy az iOS 8-ban elfogadja a külső gyártó által létrehozott billentyűzeteket is, így már nem csak az iPhone gyári billentyűzetét használhatjuk, hanem telepíthetünk például Swype-ot is rá, ami nagyban megkönnyíítheti a felhasználók életét. Ezt a következő menüpontban tehetjük meg: Beállítások>Általános>Billentyűzetek>Új billentyűzet hozzáadása

4. Gyorsabb feltöltés

Mind az iPhone 6-nak, mind az iPhone 6 Plus-nak 1A/5W-os töltője van, ami a megnövelt akkumulátor kapacitásnak köszönhetően lényegesen lassabban tölti fel készülékünket, mint azt megszökhattuk. Aggodalomra semmi ok! Ha gyorsabb töltésre vágyunk, nyugodtan használjuk az iPad 2.1A/12W töltőjét, nem fog semmiféle károsodást okozni!

5. Elkészült képek retusálása

A rendszerbe épített legújabb Fotó alkalmazás lehetővé teszi a már elkészült képek utólagos szerkesztését, amivel nem csak a sötét képek világosíthatóak fel, hanem még az árnyékokat is módosíthatjuk vele, forgathatjuk a képeket is, de többek között tónust is változtathatunk. A fenti teszteket iPhone 6 Plus mobilon próbáltuk/

6. Hotspot képesség

Használjuk iPhone-unkat hotspot-ként! Így egyszerűen csatlakozhatunk rá és oszthatjuk meg az internetet egy másik telefonnal, iPad-del, vagy laptoppal. Viszont készüljünk fel rá, hogy ez a funkció drasztikusan növeli az adatforgalmunkat, mivel a tabletek és a laptopok kivétel nélkül sokkal részletesebb weboldalakat és tartalmakat töltenek le! Beállítások>Mobiltelefon>Személyes Hotspot

7. Osztott képernyő mód

Az úgynevezett Landscape módot egyre több alkalmazás tudja kihasználni, így az új iOS elismertebb funkciói közé emelkedhet. Ez a megoldás, egy képernyőn két egymástól külön működő panel használatát teszi lehetővé. Bár a kihasználtsága még nem a legjobb, a program fejlesztők egyre inkább alapoznak rá, a közeljövőben leginkább különböző játékokban számíthatunk a megjelenésére.

8. iPhone 6 Barométer

Ha sokat sportolunk, akkor ennek mindenképpen örülni fogunk! Az új és kizárólagosan az iPhone 6 készülékben található szenzorral könnyen mérhetjük például egy futás által megtett szintkülönbségeket. A szenzor érzékeli a légnyomást, és a mért értékek felhasználásával képes a magassági értékek meghatározására. Természetesen sportoláshoz nagyon ajánlott egy iPhone 6 tok beszerzése is, nehogy betörjön a készülék kijelzője.

9. Képernyőfotó készítése

Nem egy újkeletű funkció, azonban sokan nem tudják hogyan kell, így mindenképpen említést érdemel a képernyőfotó készítése. Szerencsére, mint eddig mindig, az iOS 8 -nál is van erre lehetőségünk. Az iPhone 6 -on áthelyezett bekapcsológomb, és a home gomb egyszerre történő megnyomásával menthetjük el az éppen a képernyőn látható elemeket.

10. Aktuális Helyzetünk megosztása iMessage-en keresztül

Egyszerűen megoszthatjuk barátainkkal, ismerőseinkkel a jelenlegi helyzetünket iMessage-en keresztül. Beállíthatjuk, hogy adott partnerünk folyamatosan valós időben lássa-e a helyzetünket, vagy csak éppen pillanatnyi jelentést akarunk neki küldeni. Értelemszerűen az utóbbi verzió jóval energiatakarékosabb.  Az utóbbi viszont egy buliban lehet igazán hatásos! Beállítani egy adott kontakton tudjuk az üzenetekbe lépve, ott a jobb felső sarokban lévő “Tulajdonságok” fülre lépve.

Azonban amíg még vannak olyan felhasználók akiknek napközben lemerül a mobiljuk, mindig terítéken lesz ez a téma. A legkézenfekvőbb természetesen egy olyan akku kifejlesztése lenne, ami több napos üzemidőt ígérne. De ez egyelőre még a jövő zenéje marad. Addig, amíg ez a probléma megoldás nélkül marad, mutatunk pár egyszerű trükköt, hogy vész esetén a lehető legtöbb energiát tudjátok beletölteni az iPhone-ba!

Kiemelkedően fontos, hogy mikor töltjük, tegyük repülő üzemmódba, és kapcsoljuk ki a WiFi-t. Ebben az esetben persze semmilyen értesítést nem fogunk kapni, azonban ezek nélkülözhetőek a pár perces gyorstöltés erejéig.

A megfelelő hűtés elérése végett jobb, ha eltávolítjuk a készüléken lévő tokot is, hiszen az iPhone a töltés sebességét a készülék hőmérséklete alapján is szabályozza, elkerülve a túlmelegedést és az alkatrészek esetleges megolvadását.

A legfontosabb azonban, hogy használjunk iPhone töltő helyett, inkább iPad töltőt! Ez 2 Amperes áramerősséggel tud tölteni, amilyen áramot persze technikai korlátok miatt az iPhone nem fog felvenni, azonban ha minimálisan is, de gyorsabban fog végbemenni a töltés.

Az alábbi videóban egy 5 perces gyorstöltést láthatunk másfél percben. A végeredmény megdöbbentő. Egy teljes tesztet lefuttatva egy hagyományos iPhone 6 Plus töltése 211 percet vesz idénybe, a fenti trükköket alkalmazva 127 percre csökkenthetjük az időtartamot.

iPhone üzenetküldési trükkök

Az üzenetküldési alkalmazások egyre népszerűbbek az okostelefon felhasználók körében. Nem csak szöveges üzenetek küldésére hasznlható, hanem már képeket és hangfájlokat is küldhetünk egymásnak. Ezeket a lehetősgeket szem előtt tartva itt az ideje, egy átfogóbb képet kapnunk az iPhone-unk üzenetküldési képességeiről. Íme, pár tipp ami megkönnyítheti a mindennapjainkat.

Billentyűparancsok létrehozása.
Biztos mindenkinek van olyan szava, amit gyakran használ üzenetküldés közben. iPhone-unk képes arra, hogy a gyakran használt szavakat megtanulja, és amint elkezdjük begépelni azt, felkínálja lehetőségként. Azonban van, hogy az a szó, a telefon alap-szótárában nem szerepel. Ezt a problémát kiküszöbölhetjük, plusz szavak hozzáadásával. Lépjünk be a Beállítások> Általános> Billentyűzet> Új Billentyűparancs menüpontba, és máris létrehozhatunk bármit, kedvünk szerint.

Hangüzenetek.

A hangüzenetek küldését, sokan figyelmen kívül hagyják. Pedig ez egy kiemelkedően gyors és hatékony módja a kommunikációnak az iOS üzenetküldő alkalmazásban. Csak egyszerűen vegyünk fel bármit a Hangjegyzetek alkalmazáson keresztül. Amint elmentjük a fájlt. A felfelé mutató menü nyíllal, meg is oszthatjuk az üzenetküld alkalmazáon keresztülbárkivel.

Kontaktok megosztása.

iPhone-unkon keresztül könnyedén oszthatjuk meg a kapcsolatainkat. Nem kell külön leírnunk a megosztandó személy nevét, sem a telefonszámát. Elég egyszerűen belépni a kontaktba, lefelé görgetnünk és kiválasztani a Kontakt megosztása opciót, és máris elküldhetjük az általunk tárolt adatokat a kiválaszott személyről üzenet formájában.

Szöveges üzenetek megosztása.

Az információk megosztása a mai világban alapvető feladat. Előfordulhat, hogy elküldenénk együzenet tartalmát valakinek, azonban nem akarjuk, hogy az illető tudja kitől származik. Mindössze annyit kell tennünk, hogy lenyomva tartjuk az ujjunkat az üzenet szövegén, rányomunk a Továbbiak… menüpontra, majd kiválasztjuk a jobb alsó sarokban lévő nyilat, és máris elküldhetjük az üzenet szövegét.

Üzenetek elrejtése.

A magnéletünkben sokszor szükségünk lehet üzeneteink titokban tartására, mások előtt. Sokakat bosszanthat pontosan ezért, amikor egy érkező üzenetnél, megjelenik az üzenet előnézete, zárolt képernyőnél is elárulva a feladót és az üzenete pár sorát. Szerencsére lehetőségünk van ezt letiltani. Lépjünk a Beállítások> Értesítési központ> Üzenetek menüpontba, majd kapcsoljuk ki az üzenet előnézete menüpontot.

Valószínűleg veled is megtörtént már, hogy egy fotóznivaló fontosabb pillanat kellős közepén szólt az iPhone-od, hogy a memóriája megtelt, törölj pár fölösleges adatot.

De mit tegyünk akkor, ha éppen semelyik adatunk sem fölösleges és számítógép közelben sem vagyunk, hogy esetleg lementsünk pár képet?

Itt a megoldás! Csak egy egyszerű trükk, ami kihasználja az iPhone saját Cache ürítési funkcióját. Semmilyen letöltendő alkalmazásra nincs szükség, elég belépnünk az iTunes Store-ba.

FONTOS: Ajánljuk mindenkinek, hogy mielőtt végrehajtaná a most következendő lépéseket, vagy legyen nagyon óvatos, vagy távolítsa el a fiókjához rendelt bankkártyájának adatait, vagy nagyon figyeljen a 3. pontra! Azért aggodalomra semmi ok, legrosszabb esetben is csak egy filmet vehetünk 😀 .

A lépések a következők:

1. Nyisd meg a Beállítások > Általános > Tárhely és iCloud-használat opciót és jegyezd meg mennyi szabad tárhely van a készülékeden. (Ez persze nem kötelező lépés, de máskülönben nem fogod tudni, hogy valóban történt-e valami.)

2. Indítsd el az iTunes Store appot!

3. Kattints a Filmek ikonra alul. Válassz egy olyan kölcsönözhető filmet, amelyeknek a mérete nagyobb, mint a készüléked jelenleg szabadon rendelkezésre álló tárhelye. Ez nagyon fontos, hiszen ez az alapja az egész folyamatnak. A film pontos méretét egy adott film megnyitásakor lefelé görgetve, az Információ bekezdésben láthatod. Válassz HD filmet. Azok mindig 5-6-7 GB-osak.

4. Jöhet a kölcsönzés!

5. Ha jól választottál, és figyelmesen elolvastad “FONTOS” jelzővel ellátott bekezdést, a letöltendő film mérete nagyobb, mint amit a készüléked fogadni tud ezért a letöltés nem indul el és nem is kell fizetned, mert feldob egy hibaüzenetet: “Nem lehet letölteni. Nincs elég szabad tárhely…”

6. Önellenőrzésként menj vissza az 1. pontban leírt Beállítások > Általános > Tárhely és iCloud-használat lehetőségre. Nézd meg az elérhető tárolóhely menüpontot és könnyen lehet, hogy épp egy gigabájt szabadult fel. A tesztet iPhone 7 készüléken hajtottuk végre

Még mindig létezik a legújab iPhone-nak is 16Gb-os változata. azonban mutatunk egy egyszerű trükköt amivel kihasználhatjátok a tárhelyetek egészét és feltehetőleg több gigabájtnyi felesleges adattól szabadíthatjátok meg iPhone-otokat.

Ki emlékszik arra, hogy milyen képet kapott az egyik ismerősétől két héttel ezelőtt egy hétvégi bevásárlás alkalmával? És mennyire fontos, hogy az meg is legyen?

A legújabb iOS alapesetben nem tárolja az üzenetekben kapott képeket a galériában, így jóformán ha csak nem tekerjük vissza a beszélgetéseinket a legelejére érhet minket meglepetés a képek számát tekintve. Főleg ha ez már a sokadik iPhone-unk, mivel ha az üzenetek szinkronizálása be van kapcsolva iCloud-ban, természetesen azmegtörténik a képekkel is.

Mi a teendő ha nem akarjuk végigpörgetni a beszélgetésünket az elejére, azonban nem is törölnénk végleg a beszélgetést “soha nem lehet tudni’ alapon? Szerencsére iOS 8-óta elérhető a funkció amivel kilistázhatjuk, éstörölhetjük az összes képet egy-egy beszélgetésből.

Ez a következőképpen érhető el:

Beszélgetés megnyitása > Jobb felső sarok: Részletek > Legalul: Csatolmányok > Kép nyomvatartása > Továbbiak… > Összes kiválasztása > Törlés

Egy szerencsés hadművelet után, jó eséllyel több gigabájtot is felszabadíthatunk iPhone-unk memóriájában, így nem árt időnként ránézni ezekre a képekre is,  mert egy-két év alatt gond nélkül össze tud gyűlni 2Gb felesleges adat.