Sir Jonathan Ive , (született február 1967 , London , Anglia ), brit ipari tervező és Apple Inc. ügyvezető, aki felelős azért, hogy a design szerves a fellebbezés egy személyi számítógép , mint a teljesítmény és a sebesség.

Ive tanult művészeti és design a Newcastle Polytechnic (ma Northumbria Egyetem). Érettségi után 1989-ben cofounded mandarin, a londoni székhelyű design tanácsadás, hogy számít az Apple ügyfelei között. 1992-ben az Apple felajánlotta Ive egy teljes munkaidős pozíció székhelyén Cupertino, Kalifornia. Ő elfogadta, de nem volt, amíg az Apple társalapítója Steve Jobs visszatért a bajba jutott cég vezérigazgatója 1997-ben, hogy a valódi hatását Ive design szellemiségére kezdett érezhető.

Munka az a meggyőződés, hogy a számítógép lett a központja az otthoni élet, Ive, 1997 óta az Apple alelnöke az ipari tervezés , vágású gépek voltak karcsú, megfogható és irányítható megjelenítéséhez. Könnyű és egyszerű használat, a kulcsfogalmak-értek fordít „rögeszmés figyelmet a részletekre, amelyek gyakran nem veszik figyelembe.” Ive design a 1998iMac , például, elkábított a fogyasztók és a kritikusok egyaránt annak áttetsző édességet színek és csábítóan lekerekített külső alatt egy funkcionális magot, amely maga is egy termék a magas design. A design is kérte átalakítása a processzor, hogy illeszkedjen a készülék színes héj és így drasztikusan csökkent a számítógép lábnyom. Két millió iMacs eladták 1998-ban, a tervezés adta Apple az első nyereséges év 1995 óta Későbbi designs tükrözi a folyamatos erőfeszítést, hogy maximalizálja a hatékonyságot és kényelmet biztosít a felhasználó számára.

A 2000-es Power Mac G4 Cube könnyen el tudtuk távolítani annak egy darabból álló műanyag ház belső hozzáférést, és a levegő kering szabadon keresztül szuszpendáljuk mag, elkerülve annak szükségességét, zajos ventilátor. Processzor, meghajtók, vezeték nélküli technológia , és még a tápegységet beépítették a 26,9 cm-es (10,6-in) -Széles alapja a 2002-es síkképernyős iMac számítógép, ami lett az Apple legkelendőbb termék az adott évben. a 2003-asPowerBook G4, elindította a világ legkönnyebb és legvékonyabb laptop, benne egy 43 cm-es (17-ben) LCD kijelző, háttérvilágítással ellátott billentyűzet, a legújabb vezeték nélküli technológia, és egy sereg egyéb jellemzők, amelyek nyomán Ive víziója az otthon a számítástechnikában az úton. 2003 Ive nevezték a Designer of the Year, a Design Museum. A díjat, érdemes £ 25,000 (körülbelül $ 41.000), és oda évente a londoni múzeum tervezője született vagy székhelye az Egyesült Királyságban , az elismert Ive úttörő tervez a 2002-es lapos iMac. A lejátszó (először 2001-ben), és a iPhone (2007). 2008 Ive nyert hat fekete ceruza, a neves D & AD formatervezési díjat. Ő tette Érdemrend parancsnoki a Brit Birodalom 2006-ban és 2012-ben Knight Commander.