Alig pár napja frissíthető az iPhone-ok és az iPad-ek operációs rendszere, az iOS, immár a 9. számmal jelzett kiadásra. Az Apple bejelentése szerint, ennyi hasznos funkció még sosem került egy frissítés alkalmával sem a rendszerbe. Most átugorjuk az Apple által írt millió körmondatot a változásról és bemutatjuk nektek a lényeget, amivel érdemes foglalkozni a beállítási lehetőségek között!

1. Alacsony töltöttségű mód

Egy igazán hasznos mód, amikor csak a telefonáláshoz legszükségesebb funkciókat hagyja működni a rendszer. Letiltja a legtöbb energiát fogyasztó alkalmazást, többek között a háttérben történő applikáció frissítéseket, a mozgásos effekteket közel nullára redukálja, valamint a levelek letöltését is szünetelteti. Ezzel az Apple mérése szerint körülbelül 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a készülék.

A beállítás lehetőségét szerencsére a rendszer automatikusan is felajánlja a szokásos “Gyenge Akkumulátor” jelzés mellé.
Manuális bekapcsolása: Beállítások > Akkumulátor

2. 6 számjegyű jelkód létrehozása

Most már megadhatunk 6 karakteres jelszavakat telefonunk védelmére. Az eddigi sémának megfelelően lehet numerikus, vagy alfanumerikus is a kód.
Beállítása: Beállítások > Jelkód

3.
Nagybetűk kijelzése

Az iPhone-on való gépeléskor, különböző helyzetekben, például egy pont után a rendszer automatikusan megváltoztatta a karakterunket nagyra. Ezt eddig csak, az ujjunk alatt pihenő Shift gombon láthattuk, most azonban már az billentyűzeten lévő összes karakter mérete megváltozik, így az elgépelés esélye minimális
Beállítása: Beállítások > Általános > Kiseégítő lehetőségek > Billentyűzet

4. Jelszókezelés

Valószínűleg mindenkivel előfordult az, hogy regisztrált egy oldalra, a jelszavát elmentette Safariban és idővel azt el is felejtette. Ez általában nem szokott különösebb bajt okozni, hiszen emlékeztetőt minden jelszóról lehet már kérni, azonban mennyivel egyszerűbb lenne ezeket megnézni. Ennek a lehetőségét adta meg a legújabb iOS 9. Mostantól saját ujjlenyomatunkkal előhívhatjuk a Safariban tárolt jelszavainkat, természetesen kizárólag az erre alkalmas készülékeken.
Beállítása: Beállítások > Safari > Jelszavak

5. Érintési beállítások

Új lehetőség jelenik meg az “Érintési beállításoknál”. Az új funkciókkal a képernyő érzékenységét módosíthatjuk, például letilthatjuk a véletlenül ismételt érintések figyelembevételét.
Beállítások >Kisegítő lehetőségek > Érintési beállítások

6.  Videófelvétel

A helyszűkében lévő telefonoknak felüdülést jelenthet a változtatható videofelvételi minőség. Ezt a lehetőséget csak az iPhone 6 és iPhone 6S tulajdonosok kapták meg.  Választható 720p HD 30 képkocka per másodperccel (fps), 1080p HD 30 fps, 1080p HD 60 fps. A lassított videóknál a 720p 120 fps és a 720p 240 fps is.