Hétfőn lezajlott a WWDC és bemutatásra került az idei év legjobban várt mobilos szoftvere is, az iOS 10. Tudtuk, hogy nagyfrissítés lesz az iPhone 7 előtt, de azt nem, hogy ekkora.

Eljutottunk oda, hogy az értesítéseket már zárolt képernyőn is kezelhetjük, a megfelelő beállítás mellett, és nem kell hozzá feloldani a készüléket, újragondolták a lezárt képernyőt, és szokás szerint fejlesztéseket kapott a Touch ID.

Végre megszabadulhatunk az idegesítő és sosem használt gyári applikációktól is, amik csak a helyet foglalják amúgy is véges memóriánkon.

Siri

Siri-vel is történtek változtatások, sajnos ez még mindig nem érinti a mi nyelvünket, azonban lehetőséget adtak a fejlesztőknek, hogy programokat írjanak a vezérlésére. Továbbá a ezentúl meg sem kell nyitni az alkalmazást, hogy üzenetet tudjunk küldeni ismerőseinknek.

Fotók

A beépített képek applikáció mostantól képes az arc és a hely felismerésére és lehet ezek alapján is keresni akár az interneten, akár saját mappáinkon belül. Szerencsére az Apple ígérete szerint, a képelemzés a telefonon belül marad és nem küldi el a rendszer semmilyen távoli szervernek feldolgozás céljából.

Érdekes még, hogy a rendszer képes összerakni az egy helyen készült képeket és ezzel külön élménybeszámolót készíthet nekünk.

Térkép

Nagy változásra nem kell számítani. Egy kis dizájnbeli újítás, több információ, más grafikák. Mindenesetre jól néz ki.

Music

Szerencsére a beépített zenelejátszó átesett egy egyszerűsítésen, a fejlesztők szerint sokkal letisztultabb lesz, mint eddig bármikor. Továbbá képes lesz a dalszövegek kijelzésére.

Üzenetek

Öntörlővé tehetjük üzeneteinket, akár a népszerű SnapChat alkalmazásban. Nem kell aggódni, ez a funkció nem a gyári Message alkalmazásba épül be, hanem külön kell letöltenünk az AppStore-ból. Továbbá az üzenetküldő egy end-to-end titkosítást használ, ami biztosítja az anonymitásunkat harmadik fél felé.

Az iOS 10 a fejlesztők számára már elérhető, azonban a végleges kiadásra, az iPhone 7 bemutatójáig, szeptemberig várnunk kell.