A Samsung bejelentette zászlóshajó készülékcsaládjának frissítését a szoftver legújabb – One UI 4 nevű – verziójára, amely magával hozza az Android 12-re történő frissítést. Ez szinte figyelemre méltó változás a korábbi frissítésekhez képest, ahol a Samsung felhasználóknak gyakran a következő év tavaszáig kellett várniuk egy ilyen frissítésre – gyakran a Samsung legújabb készülékeinek megjelenését követően.

A Samsung az Android-felhasználók hatalmas részét teszi ki, és sok Android-telefon eladásáért felelős, és az, hogy ilyen ütemben tud átállni az Android 12-re, valóban segít eloszlatni azt az elképzelést, hogy az Android készülékek mindig egy lépéssel le vannak maradva. Az Android 12 október 4-én került véglegesítésre, a Pixel készülékekre október 19-én. Alig egy hónap és a Galaxy S21 készülékek is megkapják ezt a frissítést.

Ennek nagy része annak köszönhető, hogy a Google mostanában hogyan közelíti meg az Android frissítéseket, és a Project Treble előnyeit.

Mi az újdonság a One UI 4-ben?

Természetesen, amikor a Samsung frissítést készít egy telefonhoz, nem érdeke a Google zászlaját lengetni, így ez a frissítés a One UI frissítések egész világával érkezik.

Ez tartalmazni fog néhány olyan elemet, amelyet az Android 12 engedélyezett, néhányat, amelyet az Android 12 kényszerít ki, és egy csomó olyan dolgot, amelyet a Samsung frissíteni akar.
A Material You például az a nagy dolog, amiről a Google kiabál, lehetővé teszi, hogy a háttérképet színpalettaként használva testre szabd a telefonodat – és ezt kínálja a Samsung is. A neve nem Material You, hanem Color Palettes, de ugyanúgy működik.

Vannak változások a widgeteknél is – de úgy tűnik, hogy a Samsung ragaszkodik a meglévő értesítési stílusához, ahelyett, hogy áthelyezné azt, hogy ugyanaz legyen, mint például a Pixel 6-on – így vannak különbségek.

Azonban a biztonságot célzó alapvető frissítések – például a kamera vagy a mikrofon használatának jelzése – hasonló módon kerülnek végrehajtásra. A Samsung saját ikont használ az értesítési területen, hogy erre figyelmeztessen, de ez alapvetően ugyanaz. Az adatvédelemhez ragaszkodva “hozzávetőleges” helyeket adhatsz meg, míg a vágólapod védett, és figyelmeztetést kapsz, ha egy alkalmazás megpróbál hozzáférni ezekhez az információkhoz – ami lehet, hogy például oda másoltad a hitelkártyád adatait.

Vannak frissítések a Samsung Keyboardhoz, új widgetek kialakítása és kiválasztása, nagyobb záróképernyő vezérlők, amelyekkel átkapcsolhatod, hogy hol hallgatod a hangot, új elrendezés a kamerához és néhány változás a kamera által kínált funkciókban – beleértve a háziállatok portréit.

A lista még hosszan folytatható – a Samsung szerint egyes alkalmazásokat külön kell majd frissíteni ahhoz, hogy a One UI 4 által hozott összes frissítés előnyeit kihasználhassuk.

Mikor frissíti a Samsung a telefonomat a One UI 4-re?

A Samsung Galaxy S21 készülékek számára 2021. november 15-én kezdődött meg az átállás, és hamarosan a régebbi Galaxy S készülékekre és a Note-ra, valamint a Galaxy Z-re, a Galaxy A-ra és a táblagépekre is átkerül.

A teljes lista a következő, de dátumot nem adtak meg:

  • Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, S20 FE
  • Note 20, Note 20 Ultra
  • S10, S10e, S10+, S10 5G, S10 5G
  • Note10, Note 10+
  • Galaxy Fold, Z Fold 3, Z Fold 2
  • Z Flip 3, Z Flip, Z Flip 5G
  • Galaxy A82 5G, A72, A52, A52, A52 5G, A52s 5G, A42 5G, A42 5G
  • Galaxy Tab S7, Tab S7+