A Samsung bejelentette a Galaxy 21 sorozatot, amelynek csúcsán továbbra is az S21 Ultra áll, mint a 2021-es év prémium zászlóshajója. Ugyanakkor a Samsung mindezeket a készülékeket egy kicsit megfizethetőbbé teszi, kissé lejjebb vitte az árakat.

Ez is látni néhány olyan változást az S21 és S21+ készülékeken, amelyek a Samsungra talán nem jellemzőnek tűnnek. A nagy lépés itt az, hogy a Galaxy S21 és az S21+ mostantól Full HD+ kijelzőt kap, nem pedig a Quad HD+-t, amit a Samsung egy ideje már belepakolt.

Ez egyeseket talán nem zavar: A Full HD+ amúgy is alapértelmezett beállítás a Samsung készülékeken, és kérdéses, hogy van-e valódi előnye a nagyobb felbontásnak, különösen a legkisebb készüléken, a normál S21-en, amelynek 6,2 hüvelykes kijelzője van. Az S21+ 6,7 hüvelykes kijelzőt kap, ami csak valamivel kisebb, mint az Ultra, de vitatható, hogy bizonyos helyzetekben némi előnyt jelenthet a nagyobb felbontás.

SAMSUNG
Jó hír viszont, hogy az összes S21 modell kijelzője adaptív képfrissítési frekvenciával rendelkezik, az S21 és az S21+ képes 48-120 Hz között váltani a képernyőn megjelenő tartalomnak megfelelően, ami az akkumulátor élettartamát kíméli, miközben simább görgetést biztosít az alkalmazások és a támogatott játékok között.

A Samsung Galaxy S21 szíve mélyén azonban egy zászlóshajó frissítéséről van szó. A Samsung azt mondja, hogy új 5 nm-es chipet kapott, és ez a Qualcomm Snapdragon 888 vagy az Exynos 2100, attól függően, hogy hol élsz. Ez közös az összes S21-es készülékben, de a RAM marad 8GB, 128 vagy 256GB-os tárolási lehetőséggel, valamivel az Ultra alatt.

A kameraelrendezés sem olyan összetett, mint az Ultra esetében, marad a 2020-ashoz hasonló megoldásnál, a hármas kamera egy 12 megapixeles főkamerából, egy 12 megapixeles ultraszéles kamerából és egy 64 megapixeles teleobjektívből áll, amely 8K videórögzítést is kínál. Van 30X Space Zoom, egy új Zoom Lock funkcióval, amely AI-t használ a rázkódás csökkentésére a jobb képek érdekében. Az előlapi kamera marad a 10 megapixelesnél, így a specifikációs lapon láthatod, hogyan helyezkedik el az Ultra alatt a kamera tekintetében.

Az S21 modellek azonban mindegyike új szoftveres funkciókat kap a kamerán, így az élmény nagyjából ugyanaz lesz – ez magában foglalja a több lehetőséget a Single Take módban, a Director’s View és a Vlogger View funkciót, valamint a 4K 60fps videófelvételt az összes kameráról. A kevesebb kamera átvétele valószínűleg az Ultra-hoz képest az általános zoomteljesítményben is megmutatkozik majd, de nem várnánk túl nagy különbséget a többi kamera általános élményében.

A prémium funkciók megmaradnak, mint például az IP68-as vízállóság és a sztereó hangszóró élmény, de a nagy változást a dizájnban – a kijelzővel egybeépített új kameraház mellett – a lapos kijelzőre való áttérés jelenti majd.

A Samsung már évek óta az ívelt éleket tolja a kijelzőre, mint a saját kézjegyét. Mostanra széles körben lemásolták, a Samsung az S20 és az S21+ esetében visszatér a laposra. Ettől a telefonok talán kevésbé tűnnek prémiumnak, mint korábban, de néhányan értékelni fogják a gyakorlati előnyöket, amelyeket ez hoz – jobb a játékhoz, megbízhatóbb érintési felületet biztosít a képernyő szélén.

SAMSUNG
Az S21-ben 4000mAh-s akkumulátor van, míg az S21+ 4800mAh-s akkumulátort kap; az S21+ UWB-t – ultra széles sávú – is kap, amely várhatóan együttműködik a SmartThings Find és az új SmartTag rendszerrel, valamint lehetővé teszi, hogy az S21+ digitális autókulcsként is használható legyen.

Minden bizonnyal az az érzésünk, hogy az S21 és az S21+ folytatja azt, amit a Samsung Galaxy S20 FE elkezdett, és ez érdekes helyzetbe hozza őket. Az S20 FE-t széles körben dicsérték, mert zászlóshajó-élményt nyújtott megfizethető áron; a kérdés az, hogy az emberek az új Galaxy S21 modelleket választják-e, vagy megvárják, hátha a Samsung a jövőben egy Galaxy S21 FE-vel megspórol némi pénzt.

A Samsung Galaxy S21 lesz elérhető £ 769 / € 849, az S21 + lesz elérhető £ 949 / € 1049. Mindkettő január 29-én kerül forgalomba, az előrendelések január 14-én indulnak.