Az iTunes applikáció az Apple minden területét átölelő zene és alkalmazás felhasználóknak készült megoldása, ennek kapcsolatot teremt az iTunes Store felületéhez.

Innen filmek és zenék tölthetők le, zenei lemezek játszhatók és írhatók ki egy pillanat alatt, valamint digitalizálhatók a Mac-re szinte veszteségmentes formában, Online rádiók és podcast listák hallgathatók, továbbá könyvek tölthető le, valamint szinkronizálhatunk az iPod lejátszónk, az iPhone készülékünk és iPad táblagépünk között is.

Az iTunes használata a lehető legkisebb erőbefektetéssel elsajátítható, köszönhetően az Apple dizájnos és fejlesztői csapat hatalmas munkájának, hiszen munkaórát nem sajnálva képesek voltak ezt a sok tulajdonságot egy áttekinthető és jól hozzáférhető felületben egyesíteni. Ebben az írásban a program felületét, alapvető tulajdonságit mutatjuk be. Olvassátok figyelmesen, ha pedig valami kérdésetek lenne, akkor azt bátran tegyétek fel comment formájában. Igyekszünk mindenre válaszolni.

Az iTunes felépítése A program felülete három területre bontható: az egyik a felhasználói keret, ennek az iTunes alján és tetején különböző tulajdonságt ellátó gombokat (vezérlő, playi magatartás, keresés) tartalmaz, a másik ilyen a külső keret alatti tartalom sáv, ahol az iTunes-ban tárolt tartalmak között navigálhatunk típus alapján keresgélve, a harmadik pedig maga az éppen megnyitott tartalom lista, ahol a zeneszámok, albumok és előadókat találhatjuk.

A keret A kereten fellelhető kapcsolókkal szabályozhatjuk a playt – előre- és visszalépés, itt található a hangerő beállítás is, az AirPlay menü, valamint a playi folyamatot mutató kijelző, ennek egy hifi kijelzőjére emlékeztet. A legújabb iTunes felületét Sir Jonathan Ive, az Apple sokszorosan kitüntetett és elismert formatervezője álmodta meg. és varázsolta ennyire egyszerűvé és kézenfekvővé. Ő a tartalom bemutatását a többi zenelejátszón már megszokott függőleges menüsort egy vízszintes konstrukciójú sáv megalkotásával szakította meg.A Játéklisták Oldalsáv alatt balról egy plus (+) jellel jelölt gomb látható, amellyel az új dallista létrehozására szolgáló menü nyílik fel. Itt egy üres dallistát, a már általunk kiválasztott elemekből álló dallistát, (Playlist Folder) hozhatunk létre.

Az iTunes 12-től alapból ki van kapcsolva, a Nézet menü Show Status Bar /. Rákattanva a dátum kijelzés formátuma a kívánatos tulajdonságok kiválasztásával pontosítható. Ez mindig az aktuális kontextusnak megfelelő adatokat mutat meg a felhasználónak, azaz az alapértelmezett album nézetben a meglévő albumok számát. A program felülső részén található szürke kerete, a playt vezérlő gombok alatt található egy sáv, ahol elérhetjük az egyes tartalmat: zenéket, filmeket, hangos-könyveket, rádió csatornákat, podcastokat, az esetlegesen csatlakoztatott eszközeinket. iTunes Info ablaka Ennek elemet bepipáljuk, ennek tulajdonságát fogjuk látni, és ennek a tartalmából keresgélve tudunk lejátszani zenéket vagy filmeket. A forráslista nyugodtan szervezhető, és a tartalom lista felületről könnyedén egérrel helyezve tudunk újabb elemeket hozzáadni a forrás lista egy-egy pontjához. A forrás listán okos dallisták is létrehozhatók, ennek bizonyos kritériumok alapján maguktól szerveződnek.

A sáv elemei közül a Eszközök felület csak akkor látszik, ha megfelelő eszköz – optikai lemez, iPod, iPhone telefon – van jelen. Az Apple kimondottan egyszerűsítette az iPodok kezelését az iTunes-ból: nem kell három felmintaen különböző beállításokkal vesződni, hanem az iTunes-on belül elvégezhetők a program frissítések vagy újratelepítések, az iPod alapbeállításai, valamint a zenékkel történő szinkronizálása, ennek önműködően végez el a program vagy manuálisan végezhetünk el tetszés alapjáni tartalom átmásolásával – a dallista szervezéshez hasonló módon, egérrel behelyezve. A tartalom megjelenése Az iTunes újragondolt példányaiban az ablak fontos része, az albumokat és zeneszámokat megjelenítő felület változott a legtöbbet. Az albumokhoz és dalokhoz történő hozzáférést forradalmasították teljesen különleges módon Sir Jonathan Ive elgondolásai nyomán. A Zene fel minta en a dalok listázva jelennek meg, de a jobb oldalon lévő megjelenő menü (lásd jobbra) segítségével különböző nézetek között is válogathatunk. Az albumok megjelenítése esetén borítót és képeket látunk, és valennekikre kattanva “megnyitjuk” az albumot, lejjebb csúszik az egyéb tartalom, és a borító mintájához illeszkedő háttérrel jelenik meg, közvetlen elérést biztosítva az iTunes Store-hoz, és az megadott stílushoz hasonlatos zenéket ajánlva. A megjelenésnek ez a módja azért remek, mert könnyedén tovább tudunk görgetni, viszont elképesztően könnyedén hozzáférünk az album tartalmához.

Az Előadók felmintaen a művészek egymás alatt felsorolva láthatók, és az megadott együttes nevére kattanva megjelenik ennek egybes albuma. Az album nézet itt “nyitva” található, látszódnak a dalcímek, hiszen itt célirányosan egy előadóra keresünk, itt így logikus a megjelenés. Az előadóknál nem csak a Dalok és az In Store elem jelenik meg, hanem közte egy Galéria pont is, ennek az iTunes Store-ban az megadott művészről elérhető néhány fotót jeleníti meg igen jó felbontásban. (Ez nem minden előadónál elérhető, noha maga a Galéria menüpont jelen van.)

Előadó nézet Az előadó nézetben az együttes neve alatt megtalálható az iTunes-ban tárolt albumok és dalok száma, valamint a név mellett a playt elindító gomb, valamint a dalkeverés bekapcsolása az előadó művein belül (a dalkeverés is elindítja a playt). Az előadó mellett és a dalcímek mellett is található egy körben jobbra mutató nyíl, ennek hasznos tulajdonságkkal rendelkezik: ilyen például a Play Next tulajdonság, ennek akkor nagyon hasznos, ha rátalálunk egy kedves dalra, enneket meghallgatnánk, de nem kívánjuk félbeszakítani az éppen játszódó dalt. Ilyenkor az iTunes-nak kiadhatjuk azt a parancsot, hogy az éppen játszódó dalt követően ezt a dalt játssza. Akik régebben használják az iTunes-t, emlékezhetnek a Party Shuffle tulajdonságra, ahol megmondhatjuk, hogy milyen dalok következzenek véletlenszerű sorrendben, és élőben törölhetünk a listából. Az azóta az iTunes-ból már kiveszett tulajdonság kicsit módosult utódja az Up Next (következik) funkció, ahol egészen hosszú listát állíthatunk egybe a következő dalokból, és azokat kézzel nyugodtan módosíthatjuk is, valamint a fentebb említett Play Next tulajdonságával beszúrhatunk egy olyan dalt, rre éppen igény mutatkozik. Az Up Next listát a felülső kijelzőn láthatjuk, mégpedig a playi idő kijelzése mellett.

Amennyiben van hozzáadva a listához dal, ez a jelzés élénk kék minta lesz, ennek az OS X rendszerben mindig valamiféle aktivitásra utal. Az Előadók felülethez nagyban hasonlít a Műfajok felület, ahol akár a program által előre definiált műfaj kategóriák, akár az általunk később megadott műfajok alapján van lehetőségünk áttekinteni a zenéket. A műfajokon belül albumok jelennek meg, hasonlóan az Artists / Előadók nézethez. A Filmek és TV műsorok felület alatt az iTunes-ból letöltött tartalmak találhatók: videó-klipek, zenekarokról szóló filmek, mozifilmek, tévésorozatok, tévéműsorok. A videóra duplán kattanva tudjuk elindítani azt, mégpedig úgy, hogy az iTunes ablakot kitöltve jelenik meg. A play során lehetőségünk van teljes képernyőre állítani a megjelenést a play vezérlő felület jobb oldalán. Kilépni a playből az Escape billentyűvel vagy a bal felülső sarokban egérmozgásra megjelenő X gombra kattanva tudunk. Az iTunes a rendszer natív QTKit funkcióát alkalmazza a videó playhoz, azaz a QuickTime alkalmazásban elvárt minőségben élvezhetjük a videókat Core Image támogatással, vagyis kihasználva a grafikus processzor képességeit is.

iTunes Store Az iTunes felületéről közvetlen elérés nyílik az iTunes Store felé, ennekből ingyenes és fizetős tartalmakat szerezhetünk be az eszközeinket történő használatra. Az iTunes ablak bal felülső sarkában található az OS X szokásos tripla gombsora, enneknek jobb oldali gombja a teljes képernyős megjelenést aktiválja. Az iTunes immáron maximálisan optimalizálva van a teljes képernyős módra. A play kijelző album borító képe ezzel szemben a mini lejátszó kapcsolója: az iTunes képes arra, hogy teljesen minimálisra, album borítónyi négyzetre egybenyomva biztosítsa az alapvető playi tulajdonságokat. Az iTunes Mini Player ablakban beállítható, hogy minden egyéb ablak fölött lebegjen, valamint az egérrel fölé navigálva előjövő tulajdonsági közül a jobb alsó gomb segítségével az Up Next / Következő dalok listáját is elő lehet hívni és kedvünk alapján módosítani, vagy akár szerkeszteni a dalkeverés playi listáját.

A mini lejátszón az egér kurzor fölé húzása nyomán megjelenő tulajdonságk révén továbbá lehetőségünk van a play vezérlésére, léptetésre, valamint a keresőt is elérjük, ahonnan nyugodtan lehet újabb zeneszámokat és albumokat hozzátenni a már meglévő playi listához. A kicsinyített lejátszó bal felülső sarkában történő bezárásval tudjuk újra a nagyméretű iTunes ablakot aktiválni.

Az iPhone 7 szinkronizálása

Az új iPhone 7 megjelenésével az Apple tökéletesítette az iTunes használhatóságát és kinézetét is. Az új kezelőfelület a telefonhoz szabott felépítésben érhető el, ami nagy könnyebbséget jelent minden felhasználónak. Fontos kiemelni, hogy, ahhoz, hogy felhőtlenül használhassuk iPhone 7 készülékünket és az iTunes rendszert, olyaniPhone 7 tok védelmet kell beszereznünk, ami megfelelő méretű csatlakozókivágással rendelkezik, mert a két eszköz csak a gyári Lightning kábellel működik. Bármelyik tokra is esik a választásunk, a fenti linken körülnézve, csak ilyen védőtokokat találunk.

A Rádió menüpont

A Rádió menüpontban az iTunes-ban előre meghatározott internetes rádió csatornáit találjuk. A lista természetesen nem teljes, de File > Open Stream (Command + U) kóddal bármely, az interneten fellelhető rádióadást beállíthatunk magunknak. Az iTunes felületén a rádiók különféle kategóriák alapján csoportosítva jelennek meg, ennek segít szűkíteni a több száz csatorna közötti választást. A rádiócsatornák figyelése internet kapcsolatot igényel.

A listánk jobb oldalán található a Match, ennek az iTunes Match funkció megjelenése. Az iTunes Match egy előfizetéses megoldás az Apple részéről, ennek lényege, hogy a bármely eszközünkön meglévő zenénk adatbázisához hozzáférve az iTunes Store kínálatából bármely másik eszközünkön lehetőségünk van hallgatni a dalainkat anélkül, hogy a szinkronizálással bajlódnánk: vagyis ha például egy CD-nket bemásolhatjuk Mac-re, és van iTunes Match előfizetésünk, akkor a CD számaihoz az iPaden és az iPod touch-on is hozzáférhetünk anélkül, hogy átmásoltuk volna a tartalmakat.

Természetesen ehhez net előfizetés kell, vagy wifi kapcsolat Az Apple a Oldalsáv nélküli felmintaen sem lehetetlenítette el az egérhúzással történő dalmásolást: ha manuálisan kívánjuk szinkronizálni például az iPod touch készülékünket, akkor azt USB-n felcsatolva vagy a WiFi elvá szinkronizálást aktiválva a felülső menüelemek között látjuk megjelenni: ha egy dalt megragadunk, az iPod touch saját tartalma ideiglenesen oldalról betolódik, és rá tudjuk húzni a dalt, mintha az iTunes a Oldalsáv tulajdonságát használnánk.

Ha magára az eszköz nevére kattintunk, akkor megjelenik a szinkronizálás klasszikus felülete, ahol például a biztonsági mentési paramétereket, a programfrissítést és az eszközre szinkronizálni kívánt adatokat beállíthatjuk. Fontos kiemelni, hogy az iOS eszközök már teljesen maguktól, Mac nélkül is használhatóak, tehát ott akár úgy is üzemeltethetjük az eszközöket, hogy sosem kapcsoljuk egybe a számítógéppel. Az iPod shuffle és iPod nano modellek esetén erre szükség van, hiszen ilyen módon tudjuk contenttel feltölteni.