Az Apple iPhone 11 legnagyobb kiemelkedő tulajdonsága a kamera funkcionalitása – és nem csak az új Marmite ház miatt gondolunk erre. A hátlapon mostantól két lencse – normál és ultraszéles -, valamint olyan új szoftveres funkciók, mint az éjszakai üzemmód találhatóak, ami a legjelentősebb különbséget jelenti a 2019-es készülék és az iPhone XR között.

  • Kettős 12MP ultra széles (f/2.4) és fő (f/1.8) kamera
  • 12MP TrueDepth előlapi kamera
  • Éjszakai üzemmód, OIS, portré mód, Portré világítás (hat hatás)
  • 4K 60fps videó elöl és hátul

A korábbi iPhone-ok egyik legnagyobb kritikája a gyenge fényviszonyok mellett történő fotózási képességek – vagy azok hiánya – volt. Az olyan konkurens készülékek, mint a Google Pixel 3 és a Huawei P30 Pro az éjszakai felvételek tekintetében lényegesen jobb képességekkel rendelkeztek, mint a korábbi iPhone-ok, de az iPhone 11-es modellek megpróbálták ezt orvosolni, és a tapasztalataink alapján rohadt jó munkát végeznek.

iPhone 11 telefontokok vásárlása

Fontos egy megfelelő telefontokot választanunk mivel, ahogy azt már megszokhattuk az Apple-től, idén is kiemelkedő lencsékkel szerelték fel a készüléket. Szokatlan, de nem csak a kameraszidet emelkedik ki a készülékházból, hanem még ezen felül maguk a lencsék is. Éppen ezért szükséges nekik egy extra védelema sérülések ellen, amit egy jó telefontokkal megadhatsz neki. A legtöbb kapható védőtok a hátoldalon kiemelkedő résszel rendelkezik, pont a lencsék és a hátlap maradéktalan védelme miatt.

A Phonebox webáruházban megtalálod a legjobb telefontokokat is, legyen szó ütésállóról, vagy egyszerű kemény hátlapról, vagy akár prémium minőségű gyári hátlapról. Azon kívül, hogy valódi garancia van a hátlapokra a legjobb, hogy akár egy munkanap alatt megérkezik a megrendelésed, így nem kell hetekig aggódnod a védelem nélkül maradt telefonod miatt.

Éjszakai üzemmód és képek

Az Apple éjszakai üzemmódja automatikusan érzékeli, ha gyenge fényviszonyok között próbálsz fotót készíteni, és ennek megfelelően állítja be a dolgokat. Az üzemmódot nem lehet bekapcsolni – mint a Pixel Night Sight funkcióját -, és a képet sem lehet utólag beállítani – ezt a funkciót szívesen látnánk a jövőben, mint például a mélység beállításának lehetőségét egy portréfotónál.

Ehelyett az iPhone 11 érzékeli, hogy mikor készítesz képet gyenge fényviszonyok között, és mennyire mozgatod a kamerát, az éjszakai mód aktiválásakor pedig egy kis szimbólum jelenik meg a bal felső sarokban. A képernyőn a kép alatt egy csúszka látható, amely egy adott másodpercszámot mutat, valamint az éjszakai üzemmód kikapcsolásának lehetőségét. A csúszkán elérhető másodpercek száma különböző tényezőktől függ, de az iPhone 11 felismeri, ha például állványt használsz, és sokkal hosszabb expozíciót ad a jobb eredmények elérése érdekében.

Tesztjeink alapján az éjszakai üzemmód nagyon jól működik, és az eredmények nagyszerűek – különösen a bekapcsolt éjszakai üzemmód nélküli képekhez képest -, de nagyon mozdulatlanul kell maradnod. Ha mozogsz, akkor időnként egészen művészi felvételeket kapsz, míg máskor csak elmosódott képeket.

Normál lencse és általános képkészítés

Jó fényviszonyok mellett az iPhone 11 kiváló eredményeket produkál, rengeteg részletet, élénk színeket és minimális zajt. Az ultraszéles látószög nagyszerű, sokkal többet nyújt a felvételen, és a szélesebb szelfikamera csoportos szelfikhez is kiváló. A Portrévilágítás mostantól hat effektust kínál, de az elmosódott háttér még mindig nem minden alkalommal 100 százalékos, mint a legtöbb okostelefonnál, de jelentősen javult a korábbi modellekhez képest. Macskás képek elmosódott háttérrel – ki ne szeretné ezt?

Az egyik figyelemre méltó újdonság az előlapi kamera volt, amely a továbbfejlesztett Face ID lehetővé tételével bizonyított – beleértve azt is, hogy milyen szögből fog működni. Lehetőség van arra, hogy a készüléket akkor is feloldja, amikor az laposan az asztalon fekszik, így már nem kell felemelnie, bár ahhoz, hogy ez működjön, viszonylag közel kell lennie. Nem kell közvetlenül az iPhone 11 fölött állnod, de a szemednek egy vonalban kell lennie a készülék aljával ahhoz, hogy feloldja a készüléket. Még mindig sokkal jobb, mint korábban.

Mint mindig, az iPhone 11 esetében is lehetséges, hogy csak rámutatunk és fényképezünk, és elég tisztességes eredményt kapunk, de a Slo-Mo, Video, Photo és Portré szekciókban több beállítás is el van rejtve, amelyeket a képnézegető alatti panelről felfelé húzva érhetünk el.

Ultraszéles kameralencse

Itt találod például azt a lehetőséget, hogy 4:3-as képről 16:9-es ultraszéles látószögű képre válts. Megtalálhatók továbbá az időzítő és a szűrő beállításai, valamint a portréhatások és a mélységhatás beállításai. Az iPhone 11 modelleken a kamera indításakor a kezelőfelület lehetővé teszi a szürke területek és az ultraszéles látószögű objektív nézőpontjának megtekintését, ha váltasz az objektívek között, amit magán a képen található 1x ikonra való koppintással tehetsz meg. Ez egyszerű és intuitív, lehetővé teszi a könnyű használatot.

Ha megismeri a rejtett beállításokat és azok elérését, pillanatok alatt megszokja az új felületet, de mindenképpen trükkösebb, mint korábban volt. Még mindig pont és lövés, de sokkal több minden rejtőzik benne.

Videófelvétel és teljesítmény

Videófronton itt is vannak új funkciók. Támogatjuk az akár 4K 60fps sebességet és egy új, Cinematic Video Stabilisation nevű módot a simább videókhoz. Az összes teljesítmény és funkció még mindig több mint elég jó a legtöbb ember számára, és az iPhone még mindig az egyik legjobban kinéző, sima videót készíti, amit bármelyik okostelefonon találsz.

Tény, hogy az iPhone 11 kamerateljesítménye talán nem a legjobb egy Apple-telefonban, különösen a korát tekintve, de az alkalmi felhasználók túlnyomó többségét még így is kielégíti, akik nagyszerű fényképeket és videókat kapnak anélkül, hogy bármit is babrálniuk kellene.