Az elmúlt években a mobiltelefon ipar óriási fejődésen ment keresztül és olyan meglepő újdonságok kerültek a készülékekbe, amikről régebben még csak álmodni sem mertünk. A felmérést az iPhone 7 tok vásárlók körében végeztük el. A megállapított változás természetesen könnyebbé és sokkal gyorsabbá tette az életünket, azonban mint mindennek, sajnos ennek is megvannak a maga hátrányai. Infografikában szedtük össze azokat a pontokat, amikben szinte kivétel nélkül mindenki magára ismerhet.

A mai okostelefonok egészen újfajta megvilágításba helyezték az általános felhasználásuk módját, köszönhetően a hirtelen fejlődésnek, amit az Apple cég indított útjára a legelső iPhone -nal. A legtöbben már nem csak telefonálásra használjuk őket, és vannak akik szinte egyáltalán nem használják arra. A legújabb mobilok könnyen zsebretehető és kényelmes méretüknek, könnyű és szinte mindenki számára megtanulható használatuknak továbbá a sok ingyenes applikációnak köszönhetően észrevétlenül megváltoztatták a mindennapi szokásainkat.

Ez annak köszönhető, hogy az okostelefon felhasználók, a fenti tulajdonságok miatt egyfolytában a közelükben tartják, vagy a zsebükben hordják készüléküket, már a felkelés pillanatától kezdve a lefekvésig. Ezalatt az idő alatt a telefon, lehetőleg egy töltéssel, biztosítja egyszerű és villámgyors kommunikációt és az információszerzés lehetőségét és erről manapság már senki sem mondana le önként.  Szerencsére valódi fizikai függőségre utaló jelről ebben az esetben nem beszélhetünk, azonban nem árt néhány sarkalatos pontra odafigyelni, ha már mindig magunknál hordjuk kedvencünket.

A több ezer résztvevővel készített felmérésünk alapján, ma Magyarországon, a felnőttek 80%-a rendelkezik okostelefonnal, legyen szó iPhone-ról, Androidos készülékről, vagy egyéb itthon kevésbé ismert szoftverrel felszereltről. Az egyik legmeglepőbb napvilágot látott tény az, hogy a készüléktulajdonosok 90%-a érzi magát kimondottan kellemetlenül és feszülten, ha telefonja nem lehet vele a nap minden percében. Ez sokszor akkor is problémát okoz, ha otthon hagyja a munkahelyére menet attól függetlenül, hogy a napi munkavégzéshez szükség van-e rá.

Az okostelefonok az életünk részévé váltak, azonban nagyon könnyű átesni a ló túloldalára, ahogy azt a felmérésből készült infografika is mutatja. A megkérdezettek 90%-a, mindenhova magával viszi okostelefonját, és a legtöbbjük, arra teljesen alkalmatlan helyen használja is, szinte már reflexből. Alább összeszedtük a leggyakoribb és egyben legkirívóbb eseteket is, amik okostelefon függőségre utalnak. Szerencsére valódi elvonási tünetek nem jellemzőek, viszont a telefon hiányából tapasztalható ingerlékenységet és nyugtalanságot valószínűleg mindannyian átéltük már többször is.

1. Pihenni is telefonnal a kezünkben szoktunk

A felmérés alapján megállapítható, hogy a kérdőívre válaszolók és okostelefonnak rendelkezők 90%-a rendszeresen használja mobiltelefonját szabadidejében szórakozásként, vagy unaloműzőként. Manapság Magyarországon egyre többet látni olyan embereket, akik pihenés, olvasás, vagy akár tv-nézés közben is a okostelefonukat nyomkodják, még több információ és szórakozás után kutatva.

Olyan gyakran használjuk az iPhone 7-et, hogy szinte egy külső akkumulátor nélkül ki sem bírnak a telefonok egy napot. Ezt persze mindenki a telefon és a túl erős hardver számlájára írjuk. Nem is kellet sok idő míg különleges iPhone 7 tok kiegészítőket is piacra dobtak a gyártók. Azonban nem árt figyelembe venni azt a tényt is, hogy a régebbi telefonjainkat sokkal ritkábban használtuk, és akkor is “csak” telefonálásra. Manapság pedig szinte erre a fő funkcióra használjuk a legkevesebbet.

2. Az ebédnél is híreket olvasunk

75%-unk használja az okostelefont étkezés közben. Legyen szó akár egy ebédről, vagy vacsoráról. Továbbá a megkérdezettek nagy százeléka előveszi a telefont akkor is, ha társaságban van és erre csak akkor döbben rá, ha valaki szóvá teszi.

3. Telefonnal a párnánk alatt

A tulajdonosok 80% használja a telefont este lefekvés előtt. Valamint ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után végigpörgetni a Facebook-ot, ellenőrizni az emaileket és híreket olvasni. Ez nem csak az alvás minőségét rontja, hanem a felkelés utáni szellemi aktivitást is jelentősen csökkenti. Sok embernél tapasztalható, hogy ha lefekvés előtt okostelefont használ, akkor sokkal nehezebben alszik el, mint mások. Ezt a problémát a kék, vagyis a hidegebb fények számlájára írhatjuk, amik bizonyítottan éberebben tartják az embereket. Erre már a legtöbb gyártó kínál megoldást, például az iPhone 7 tokok rendszere már 2 éve tartalmaz egy esti időben beállítható színhőmérséklet változtató applikációt.

4. Munka közben is

Ha van rá lehetősége, akkor mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65%-a munka közben is használja, magáncélra. A statisztikába nem tartoznak bele a munkához köthető telefonálások, kizárólag a magán célú felhasználást vettük tesztünkkel figyelembe. Átlagosan munka közben 40-45 percenként ellenőrizzük telefonunk állapotát, frissítünk rá a levelekre vagy futjuk át a különböző közösségi felületeket.

5. Vezetés közben is kézben tartjuk

Az egyik legveszélyesebb jele a függőségnek, ha a telefont még vezetés közben is használjuk. Ebben az esetben most nem a szokásos telefonálásra gondolunk, hanem a sokkal figyelem elterelőbb használatra. Az okostelefonnal rendelkezők 30%-a rendszeresen használja, vagyis kézbe veszi vezetés közben is a telefonját útvonaltervezéshez, chat-eléshez, vagy akár komolyabb email-ek megfogalmazásához. Ez nem csak magunkra nézve veszélyes, hanem hatalmas veszélyforrás a közlekedés többi résztvevőjére is.

Természetesen a technikai fejlődés velejárója az okostelefonok egyre nagyobb mennyiségben történő felhasználása, azonban a fenti esetekben nem árt odafigyelni, mivel sokszor akaratlanul és szinte teljesen értelmetlenül is a készülékünk után nyúlunk.

A felmérésünk további érdekes ténye, hogy a felhasználók több, mint fele, azaz pontosan a megkérdezettek átlagosan 58%-a, minden órában legalább egyszer ellenőrzi és bekapcsolja a telefonját, vagy csak simán kiveszi iPhone 7 tokjából a telefonját. Ez a százalék természetesen korcsoportonként eltérő, azonban arra lehet következtetni, hogy a fiatalabb korosztály többet és többször is használja a mobilját.