A Samsung idén, 2021-ben is frissített középkategóriát a legújabb Galaxy A72 készülékével. Ez jelenleg a középkategória csúcsmodellje, így leteszteljük mit tud a valóságban. Az A7x vonalon gyorsabb töltés, nagyobb teljesítményű processzorok, nagyobb felbontású kamerák, nagyobb akkumulátorok és nagyobb kijelzők találhatók. A Galaxy A72 nagyobb képernyőt, akkumulátort és zoom kamerát kap a hátoldalán, egy nagyon jól felépített külsőben.

A Samsung Galaxy A72 előnyei:

Fontos kiemelni azokat a tulajdonságokat, amik megkülönböztetik a többi középkategóriás telefontól: Sztereó hangszórók, a Snapdragon 720G chipset, az IP67 víz- és porállósága, a 90Hz-es kijelzőfrissítési gyakoriság, valamint egy 64MP-os fő kamera optikai képstabilizátorral. Nézzük a pozítív tulajdonságokat sorban:

Samsung Galaxy A72 kamera teszt

A Galaxy A72 8MP 3x teleobjektív kamerája a Samsung szerint ugyanaz az érzékelő, mint a Galaxy S20 FE-n. Akár 30-szoros digitális zoomra képes, és a képminőség tapasztalataim szerint hasonló az S20 FE-hez: A megfelelő megvilágítással jó eredményeket érhet el 10-szeres nagyításig, még akkor is, ha a fényképek nem túl élesek 4x-nél vagy így. Megfelelő megvilágítás alatt azt értem, hogy fényképezni kell napközben és jól megvilágított beltéri környezetben. A gyenge fényviszonyok mellett bármely telefon zoom kamerája nehéz helyzetben van, és itt sincs ez másképp.

De ismét szabadban, ha elegendő megvilágítás van, akár 10-szeres nagyítással is kiváló az A72. Ugyanakkor észrevettem egy kis zajt még a nagyított, fényes nappal készített képeknél is. A Samsung kihagyta a Zoom Lock funkciót is , amelyet a Galaxy S21 szériával vezetett be, és a One UI 3.1 frissítéssel régebbi zászlóshajókhoz hozott. A Zoom Lock reteszeli a keretet a helyére, ha eléri a 20-szoros vagy nagyobb nagyítást, így nem homályos képeket készíthet a távoli dolgokról, amelyek egyébként nehézkesek. A Samsung szoftverfrissítéssel elhozhatja a Zoom Lock funkciót az A72-hez, de a dobozon kívül nem érhető el.

A Galaxy A72 rendelkezik makrókamerával is, tehát technikailag ez egy olyan telefon, amely egyszerre képes megfogni olyan tárgyakat, amelyek valóban közel vannak hozzá, és azokat, amelyek valóban messze vannak, ami nem mondható el más Galaxy telefonokról. De ahogy folyton emlegetjük, ezek a Samsung által használt 5MP-es makrokamerák túl rosszak ahhoz, hogy számítanak. A felbontás túl alacsony, és nagyon nehéz megtudni, mikor van a téma megfelelő fókuszban, ezért a makrokamera semmivel sem teszi jobbá ezt a telefont.

Töltés, akkumulátor és kijelző

A Galaxy A52 belsejében lévő 4500 mAh-s akkumulátor majdnem két napig jó a töltőtől, és enyhe használat mellett egy teljes napig kitart, és a Galaxy A72 5000 mAh-s akkumulátora hasonló állóképességet biztosít. Lehetett volna jobb is, tekintve az egyetlen különbséget a Galaxy A72-ben, hogy a képernyője 0,2 hüvelyk nagyobb, de ez a telefon soha nem hagy cserben, ami az akkumulátor élettartamát illeti. Ne feledje, hogy ez engedélyezve van a 90Hz-es frissítési gyakorisággal, ami nagyon lenyűgözővé teszi, mivel nem kell letiltania a telefon egyik legjobb funkcióját az akkumulátor élettartama érdekében.

Az akkumulátor 0 és 100 közötti töltése a mellékelt 25 W-os töltővel körülbelül 1 órát és 25 percet vesz igénybe. Ez körülbelül 10 perccel hosszabb, mint a Galaxy A52, de az A72 gyorsabban töltődik fel az első fél órában. A 10 perces töltés kb. 17% -ra, míg a 30 perc 47% -ra (az A52 30 perces töltéssel kb. 37% -ra emelkedik).

Samsung Galaxy A72 telefontokok

Érdemes megemlíteni, hogy az új készülék, műanyag hátlappal érkezik, ami kényelmes tapintású, és minőségi érzetet kelt, azonban a karcállósága sajnos nem összehasonlítható egy üveg, vagy akár egy fém hátlappal. Mindenképen éremes a késüzlékre a legújabb Samsung Galaxy A72 tokok közül választani, mivel a tavalyi modelltől különböző méretekkel rendelkezik. Egy megfelelő ütésálló tok, nem csak a telefon hátlapját óvja meg a karcoktól, hanem a kijelző betörését is. A kijelző természetesen Gorilla Glass védelmet kapott, azonban érdemes az átlagosnál jobban védeni, mivel az új 90Hz képfrissítés miatt a cseréje, nagyjából vetekszik a telefon árával.

Vélemény és összegzés:

A Galaxy A72, akárcsak a Galaxy A52, középkategóriás telefon, amely csúcskategóriás élményt kínál. Kiváló, 90 Hz-es frissítési frekvenciájú kijelzőt kap, amely egyenletes görgetést és animációkat, víz- és porállóságot, sztereó hangszórókat, akár 30-szoros nagyításra képes zoomkamerát, a legújabb szoftvert kínál a dobozban, valamint három fő operációs rendszer garanciája frissítések és többnyire kiváló teljesítmény a Snapdragon 720G processzorral.

Úgy érzem azonban, hogy a Galaxy A72 egy magasabb kategóriájú chipsettel is szerlehette volna, így több minden különböztetné meg az amúgy hasonlóan jó Galaxy A52-től. A 120Hz-es kijelző is szebb lett volna ezen az áron. Így a zoom kamera a Galaxy A72 legfontosabb előnye, így Önnek el kell döntenie, mennyit ér Önnek. Ha nem érdekel sokat a kamera beállításainak nagyítási képessége, és valamivel kisebb kijelzővel is rendben van, akkor a Galaxy A52 telefonon is érdemes elgondolkodni.

Összességében tetszett a telefon! A minősége a középkategóriában is példás, a kamera is megfelelő minőséget képvisel és mindennel fel van szerelve, amire csak szükségünk lehet. Ha meg tudunk barátkozni a méretével, vagy épp a nagyobb készülékek között keresgélünk, akkor ez egy tökéletes választás lehet.

Előnyök Hátrányok
 • Fantasztikus kijelző, nagy frissítési gyakoriság nagyon jól működik
 • Korlátozott használhatóság a makrokamera számára
 • Erős teljesítmény (Snapdragon mindenkinek!)
 • A sztereó hangszórók hangosabbak is lehettek
 • Kiváló akkumulátor-üzemidő, 25 W-os töltési támogatás
 • A gyorsabb processzor és a 120 Hz-es kijelző szebb lenne az A72 árán
 • A fő kamera optikai stabilizációt kap, a háromszoros zoom kamera nagyon hasznos
 • A hibrid SIM-hely lehetővé teszi a kettős SIM és a microSD bővítés közötti választást
 • Ígéret három fő operációs rendszer frissítésről
 • A sztereó hangszórók fokozzák a hallgatási élményt
 • Vízálló kivitel
 • 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó, microSD foglalat