Áprilisban a Samsung megnyitotta a középkategóriás okostelefonok új sorozatát a milánói nagyszabású rendezvényén. Galaxy sorozatként bemutatott készülékek a középkategóriát fogják képviselni a nemrég bemutatott S10-es széria mellett. Mindhárom Galaxy A készülék különleges a maga módján, és ez alól nem kivétel az A40 sem.

Samsung Galaxy A40 áttekintés

Az 5,9 hüvelykes átmérőjű a Galaxy A40 egy kompakt okostelefon, különös tekintettel az utóbbi években egyre növekvő okostelefonok népszerűségére. Tartalmaz egy FHD + (2,340 x 1,080) Super AMOLED „Infinity-U” képernyőt, enyhén lekerekített sarkokkal és központi notch benyúlással, amely a kijelző tetejére esik, ez pedig egy 25 megapixeles szelfi kamerát tartalmaz.

Samsung Galaxy A40 teszt

A hátsó burkolat az, amit a Samsung „3D Glasstic” -ként ír le, ami lényegében a sima műanyag formája. Nem érzi magát olcsónak, de biztosan nem egyezik az üvegbe ágyazott fémtest kiváló minőségével, mint a Samsung Galaxy S-sorozatú telefonjaival. Mégis, ez egy 80 ezer forintos készülék, így nem lehet túl sokat panaszkodni, és kevésbé hajlamos a törésre, amikor leejtjük a telefont.

Kiegészítők és töltők

Szerencsére töltőkábelt találunk a dobozba, e pedig a legújabb usb-c szabványt használja a Samsung Galaxy A40-nél is. Egyetlen hiányosság, hogy a gyorstöltő kimarad a csomagból, így csak normál sebességgel tölthetjük a készülékünket, ami szerencsére a többi A szériás telefonhoz hasonlóan kellemesen gyors.

Samsung Galaxy A40 töltő

Gyorstöltő nélkül a gyári kiegészítőkkel már 3 óra alatt teljesen feltölthetjük a készüléket. Ezt egy megfelelő 15W-os hálózati egységgel akár 2 órára csökkenthetjük, ez az érték pedig közel van a legtöbb csúcskészülék töltési ciklusához.

Telefontokok és hátlapok

A készülék műanyag hátlappal rendelkezik, ami a 3D Glasstic elnevezést kapta a Samsungtól Itt nem kell semmi különlegesre gondolni, ez szimplán egy marketingfogás a fényes tükröződő műanyagnak, ami sajnos az üveggel ellentétben nagyon érzékeny a karcokra. Szerencsére a Samsung kínálatában található több gyári Galaxy A40 tok is, amik megfelelő védelmet nyújtanak a hátlapnak és akár a sarkakon lekerekített kijelzőnek is, legyen szó akár szilikontokról, akár egy komolyabb ütésálló védelemről. Amikor kiegészítőket választunk a telefonhoz, fokozottan ügyeljünk arra, hogy az üvegfólia és a tok kompatibilis legyen egymással.

Vezeték nélküli wireless töltés

Szerencsére a Samsung nem hagyta ki az egyik legolcsóbb készülékéből se a nagysebességű QI töltést, ezért a mindennapi kényelmünket könnyedén szolgálhatja egy megfelelő töltőpad. Ehhez persze megfelelő tokot is kell találnunk, mert fém hátlapos tokokkal sajnos nem használhatjuk ezt a funkciót.

Samsung Galaxy A40 autós tartó

A Samsung szabványának köszönhetően, a készülékben elhelyezett 3100mAh akkumulátort akár 4 óra alatt feltölthetjük, ami persze hosszabb idő, mint vezetéken, de ez egy eddig nem megoldott probléma.

Autós tartók

A 2019-es telefonokhoz képest viszonylag kompakt méretet kapunk. Mivel az 5,9 inch-es Infinity-U kijelző majdnem az egész előlapot elfoglalja, ezért nem kell nagy készülékházra számítani, így szinte bármilyen autós tartóval kompatibilis a telefon, ellentétben például az S10 Plus-szal, ahol nagyon körül kel néznünk a tartók méretét illetően, mivel nem fér sajnos bele mindegyik tartozékba.