Már talán el is felejtettük, hogy milyen volt amikor hetente jelzett a telefonunk, hogy fel kéne tölteni. Elfelejtettük, milyen volt a Snake-kel játszani miközben vártunk valakire a buszmegállóban, vagy mennyibe került felhívni a tudakozót egy étterem telefonszámáért asztalfoglaláshoz…

A mai okostelefonok képességeit kétséget kizáróan szinte lehetetlen összehasonlítani a korábbi mobiltelefonokéval. Alkalmazások, programok, multimédia, kamera, internet, a mai világban mind nélkülözhetetlen funkciók egy telefonból.

A sok funkció mellet ami mind az életünk részévé vált, amikor a hátrány kerül szóba szinte mindenkinek egy valami jut eszébe. A készenléti idő. Nem túl elrugaszkodott az az állítás, hogy 8-10 éve, egy telefon kérdés nélkül kibírt egy hetet, mint ahogy az sem, hogy egy mai okostelefont a nap vége előtt töltőre kell dugni.

Az egyetlen eddig elhanyagolt egység, úgy tűnik végre a fejlődés útjára állt. Az MIT-ből kivált Start-up vállalkozás egy teljesen meglepő módon közelítette meg ezt a kérdést. Míg más cégek idáig a technológián akartak változtatni, a Solidenergy most megpróbálja a méretet csökkenteni azonos kapacitás mellett., úgy tűnik sikerrel.

A mai legfeljettebb akkumulátor technológia a lítium felhasználására alpuló technológia. A töltés tárolásáról lítiumionok gondoskodnak, amelyek töltéskor a negatív, szénalapú elektródához, kisütéskor pedig a pozitív fém-oxid-elektródához vándorolnak.

Akkumulátor típusok

A szén-alapú elektróda általában grafit, ami a legnagyobb helyet foglalja az akkumulátorokban. Ezt találták a SolidEnergy mérnökei a legkönnyebben orvosolható problémának, és helyettesítették a Grafitot egy lítium-réz alapú saját gyártású fóliával. A fólia a tesztek során sikerrel bizonyított. Az iPhone 6 akkumulátor felének méretében megalkotott eszköz képes volt hosszabb ideig működtetni az telefont, mint a gyári akkumulátor.

Ez azt jelenti, hogy ugyanazon a méreten dupla annyi energia lesz tárolható. A cég a sorozatgyártást 2016-ra ígéri. Valószínűleg nagy könnyedség lenne mindenkinek, ha nem kellene egyfolytában hordozni a különböző powerbankokat magunkkal.